karakterdossier
Schrijven

Een karakterdossier maken | 5 tips

Door een karakterdossier aan te leggen creëer je een overzicht met alle belangrijke informatie over je karakters. Per personage zet je er uiterlijke kenmerken, leeftijd, belangrijke gebeurtenissen, relaties tot andere personages en dergelijke in. Hier kan ook informatie in staan die je misschien niet in je verhaal zal gebruiken, maar die er voor jou wel voor zorgt dat je personages meer gaan leven. Tevens is het je spiekbriefje met informatie die je eerder gedeeld hebt in je verhaal. Het zorgt ervoor dat je consequent blijft in bijvoorbeeld de uiterlijke kenmerken. Al schrijvende aan mijn verhaal voeg ik telkens informatie toe aan het karakterdossier.


karakterdossier

Hoe maak je een karakterdossier?

 1. Gebruik een vast stramien voor alle personages. Je kunt het karakterdossier aanleggen in Word, in Evernote, in Scrivener, uitgeprint in een multomap of in een notitieboekje. Wat voor jou het prettigste werkt.
 2. Noteer per personage de belangrijkste kenmerken (innerlijk en uiterlijk). Wat is de kleur haar en ogen? Wat voor kleding draagt hij/zij vaak? Waar zat hij/zij op school of waar werkt hij/zij? Gekke tics, grappige anekdotes, grootste angst, hartenwensen, goede en slechte gewoontes, je kunt het er allemaal in kwijt.
 3. Je hoeft het niet voor alle personages al helemaal uit te werken voordat je begint te schrijven. Tijdens het schrijven van je verhaal zullen je personages zich ontwikkelen en zal je steeds meer kenmerken kunnen bedenken en beschrijven. Zo vul je het karakterdossier steeds meer aan.
 4. Zorg dat je je dossier altijd up-to-date houdt. Verander je een kenmerk aan een personage omdat dit beter blijkt te passen bij je karakter, pas het dan ook meteen aan in je karakterdossier. Anders heb je later een spiekbriefje met foutieve informatie.
 5. Probeer niet te uitgebreid te zijn. Korte en bondige punten houden je dossier overzichtelijk en zorgen ervoor dat je snel een kenmerk kan vinden als je daar naar op zoek bent. Dus beschrijf niet hoe de personages elkaar op school hebben leren kennen, maar alleen dat ze elkaar van de brugklas kennen. Jij hebt toch wel in je hoofd hoe het verder zit.
karakterdossier

Invulformulier

Een vast invulformulier helpt je om een karakterdossier van je hoofdpersoon te maken. Je kunt dan van al je personages eenzelfde soort informatie verzamelen. Zo zie je snel dat meerdere personages te veel op elkaar lijken omdat ze allemaal blond, lang haar hebben, bijvoorbeeld. Of dat ze allemaal dezelfde tic of hobby hebben.

Wil je liever met een standaard karakterdossier aan de slag of wil je die graag als voorbeeld gebruiken? Je kunt mijn karakterdossier sheet hier gratis downloaden.

Heb jij al eens een karakterdossier gemaakt voor je personages?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

 1. zegt:

  Ik zag pas bij iemand een stukje van zo’n karakterdossier en ik vond het zó leuk om te zien. Gewoon de creatie van een personage.

  1. Wat leuk dat je dat te zien kreeg! The making of a character. 😉

 2. zegt:

  Hele fijne tips!

  1. Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.