verhaal omgooien
Schrijven

Je verhaal omgooien moet je durven

Het kan iedere schrijver gebeuren: je loopt vreselijk vast bij het schrijven van je verhaal. Je komt er maar niet uit hoe het verder moet. Het schrijven is zwoegen en ploegen geworden. Heb jij dat ook met jouw verhaal? Misschien is het dan tijd voor een drastischere aanpak: je verhaal omgooien. Maar dan ook echt helemaal omgooien. Dat moet je durven. In deze blog deel ik met je welke drastische keuzes je kan maken om je verhaal weer vooruit te helpen.

Personages

Misschien moet een van je personages, helaas, sterven om je verhaal weer op gang te krijgen. Zijn/haar taak zit er op en hij/zij blokkeert nu de boel. Of je moet een personage geheel schrappen omdat die niet functioneel is, afleidt of een stoorzender in het verhaal is. Ook kan het helpen om een personage te veranderen qua geslacht of leeftijd. Je personage is bijvoorbeeld een man, die problemen ondervind maar waar jij vóóral mee worstelt. Als het personage een vrouw zou zijn kan het verhaal ineens heel anders – beter – lopen en kan het wel werken wat jij in gedachten had. Door je personage drastisch te veranderen kan je een verhaal omgooien.

verhaal omgooien

Flashbacks en flashforwards

Soms wil een verhaal niet vlotten omdat het saai is als het chronologisch wordt opgeschreven. Je kunt er meer spanning in aanbrengen door het verhaal met behulp van flashbacks te vertellen. Of door hier en daar kleine tipjes van de sluier op te lichten door middel van flashforwards. Ook is het goed om te kijken of het echt belangrijk is dat eerst dit, dan dat en daarna zus gebeurt? Of kan het ook in een andere volgorde? Probeer eens uit of het dan beter loopt.

Andere tijd of setting

Soms loopt je verhaal niet lekker door de tijd waarin het zich afspeelt. Misschien zou het beter tot zijn recht komen in een hele andere tijd, bijvoorbeeld in de toekomst of juist in de middeleeuwen. Of schakel de setting over van stad naar dorp, of andersom.

Verhaallijn

Maar het kan ook zijn dat het je verhaallijn zelf is die niet blijkt te werken en dat je het beter over een andere boeg kan gooien. Of gaande weg blijkt dat het gekozen genre (bijvoorbeeld fictie, thriller of chicklit) niet de juiste is en dat het misschien beter als science fiction, young adult, of als roman geschreven kan worden.

verhaal omgooien

Heb jij wel eens je verhaal drastisch durven te veranderen of ben je misschien zelfs wel helemaal overnieuw begonnen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

 1. zegt:

  Ja, de boel omgooien is soms de enige mogelijke oplossing die er is! Ik had tot voor kort nog geen drastische besluiten genomen, maar daar is dus verandering in gekomen 🙂 Ik pakte pas een project op wat ruim een halfjaar stil heeft gelegen, omdat ik helemaal vast was gelopen. Wat bleek de oplossing te zijn? Een tweede perspectief toevoegen! Nu geloof ik weer in het verhaal.

  1. Wat leuk om te lezen dat jij dit recent ook meegemaakt hebt en er een oplossing voor gevonden hebt. Wat fijn dat je verhaal nu wel weer loopt en jij er ook weer vertrouwen in hebt!

 2. zegt:

  Ineens van een man een vrouw maken lijkt me wel heftig in het schrijfproces. Er verandert dan heel veel in een verhaal. Ook wel weer boeiend. Zou eigenlijk leuk zijn om een inkijkje te hebben in hoe een verhaal eerst was en hoe het uiteindelijk in de verkoop gaat.

  1. Dat is zeker een flinke verandering, maar meestal doe je dat wel al eerder in een schrijfproces, bijvoorbeeld na een paar hoofdstukken als je merkt dat het verhaal echt niet lekker loopt, er iets niet ‘klopt’ of je zelf geen feeling hebt met de hoofdpersoon (dat is ook een teken dat het niet lekker loopt).
   Haha ja dat zou ook leuk zijn. Moet ik ineens denken aan de film Sliding Doors met Gwyneth Paltrow, waarin niet zo zeer de hoofdpersoon anders is, maar er wel twee totaal verschillende verhaallijnen zijn. Lalaland is ook zo’n film trouwens. Maar dat terzijde. 😉

Reacties zijn gesloten.