hobby’s
Schrijven

35 hobby’s voor je personages

Om je personages levensecht over te laten komen moeten ze naast gewoontes (zowel goede als slechte) ook hobby’s hebben. Dingen die ze graag doen, waar ze zich in uit kunnen leven en wat zorgt voor een realistisch verhaal.

Bovendien geven hobby’s je personage de perfecte gelegenheid om op een bepaald moment op een bepaalde plaatst te zijn. En om een andere personage toevallig tegen te komen. Die leuke jongen op wie je hoofdpersoon verliefd wordt bijvoorbeeld, of iemand die later een belangrijke rol in het verhaal gaat spelen. Bijvoorbeeld wanneer je personage naar de bibliotheek gaat, ze leest graag, om het geleende boek terug te brengen en daar tegen iemand op botst. De leuke jongen! Of ze ziet in een van de paden door de bibliotheek dat degene die ze al als mogelijke dader van iets aanziet, in boeken over gif of wapens staat te kijken.

hobby’s

Hobby met een doel

Zorg dat je een duidelijk doel hebt met de gekozen hobby. Moet het je personage leuker, grappiger of interessanter maken? Juist suf en saai? Of wat vreemd en excentriek door dat het een hobby is die je bij hem of haar niet zou verwachten?

Net als het echte leven…

Hieronder een lijstje met hobby’s. Let wel, in het echt leven hebben de meeste mensen meerdere hobby’s (ik absoluut ook), maar een verhaal wordt gauw rommelig als een personage meerdere hobby’s heeft. Dus probeer het te beperken tot hooguit, twee drie hobby’s. Sommige zijn natuurlijk ook goed te combineren. Lezen en schrijven. Wandelen en fotograferen. Koken en bakken. Uiteraard kunnen je personages andere onderstaande dingen ook ondernemen zonder dat het nadrukkelijk een hobby is.

hobby’s

35 hobby’s voor je personages

1. Schrijven
2. Lezen
3. Fotograferen
4. Koken
5. Bakken
6. Taarten decoreren
7. Tekenen
8. Parachutespringen
9. Pilates beoefenen
10. Worstelen

11. Skydiven
12. Voetballen
13. Ballet
14. Postzegels verzamelen
15. Kaarten maken
16. Theezakjes vouwen
17. Wielrennen
18. Handbal
19. Zwemmen
20. Zumba

21. Yoga
22. Schilderen
23. Houtsnijden
24. Kleien
25. Pottenbakken
26. Winkelen
27. Huishouden doen (echt waar, als hobby, die mensen bestaan!)
28. Vliegeren
29. Paragliden
30. Skaten
31. Hardlopen
32. Hoelahoepen
33. Paaldansen
34. Helpen in het bejaardentehuis
35. Biljarten

Geef jij je personages wel eens hobby’s van jezelf mee?

Groetjes,
Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Interessant. Ik heb mijn hoofdpersonage wel een hobby gegeven die past bij het verhaal.

    1. Zo leuk om te lezen dat jij je personage ook een hobby van jezelf hebt gegeven. Ben ik wel gelijk benieuwd of het met Parijs en/of je liefde voor Frankrijk te maken heeft. 🙂

  2. Bettie Toonstra zegt:

    Ik ben recent begonnen met een verhaal schrijven en ik heb inderdaad een hobby van mezelf aan de hoofd personage gegeven, haha.

    1. Leuk dat jij je hoofdpersoon ook een hobby van jezelf hebt meegegeven!

Reacties zijn gesloten.