Redactie

Naast schrijfcoach ben ik ook schrijver en redacteur. Ik schrijf boeken, blogposts, artikelen, teksten en content voor mijn website en social media, en lever via Over Schrijven Gesproken naast schrijfcoaching ook verschillende redactionele diensten. Als (tekst)schrijver en content creator heb ik honderden zakelijke teksten, webteksten, e-books en socialmediaposts geschreven en geredigeerd, en een paar boeken geghostwrite. Daarnaast kijk ik al vele jaren manuscripten na voor verschillende uitgeverijen en voor particulieren/selfpublishers, en heb ik zo al meer dan honderd manuscripten persklaargemaakt of gecorrigeerd.


HELP! Je hebt eindelijk een manuscript. En nu… wat? Aan je moeder laten lezen is natuurlijk mooi, mijn moeder had een paar hele goede opmerkingen, maar soms heb je iemand nodig die jou verder niet kent en die kritisch naar je meesterwerk-in-spe gaat kijken. Professioneel. Ik had het geluk om super-redacteur Giovanna Jansen van Over Schrijven Gesproken in te kunnen schakelen. Die las mijn manuscript [De moord op mr. Jacques Wijsman] en had een paar supertips! Volgend manuscript zou ik niemand anders willen. Dus Giovanna, kan ik je vast reserveren? Deel 2 komt eraan!
Het fijne is ook bij een tweede manuscript dat de redacteur je valkuilen al kent. Zo heb ik de neiging om veeeeel te veel mensen in mijn verhaal mee te nemen. Ik zit er ZO in dat ik me niet kan voorstellen dat iemand anders het niet zou snappen. Maar ja. Niet iedereen zit zo in het Joop-o-versum als ik 😉
Dus dan is het nuchtere, professionele advies van Giovanna echt geweldig. Aanrader!
(Mijn boek werd in de eerste ronde meteen door twee van de drie uitgevers die ik had aangeschreven opgepikt… Dus…!)

Liz Luyben


Redactiewerk

Elke geschreven tekst heeft een boodschap. Of het nu gaat om een reclametekst, een webtekst, een brochure, een column, een blogpost, een scriptie of een manuscript; je wilt er iets mee overbrengen. Uiteraard wil je dan niet dat je tekst vol fouten of hiaten zit, of dat de boodschap niet overkomt. Je kunt je tekst door mij laten nakijken en corrigeren. Op verzoek kan ik ook stukken voor je herschrijven, of je feedback gegeven om het zelf te herschrijven, om je zo te helpen de tekst beter te laten lopen.

Naast de redacteursopleiding gevolgd te hebben, heb ik als freelance redacteur ervaring opgedaan bij verschillende opdrachtgevers en redacties en bij twee online magazines. Ik werk alweer vele jaren voor mijzelf, en word ingeschakeld door bedrijven, zelfstandig ondernemers, stichtingen, bloggers, uitgeverijen en particulieren. In mijn werk als eindredacteur en corrector kijk ik complete manuscripten na voor zowel uitgeverijen als voor particulieren, en schrijf en corrigeer ik teksten, artikelen en richtlijnen voor verschillende organisaties.

Zie mijn portfolio voor een greep uit de ruim honderd boeken waar ik aan mee heb gewerkt, en een greep uit de opdrachtgevers met wie ik samenwerk of heb samengewerkt.

Redactiewerk is maatwerk. Geen tekst is hetzelfde en geen redactievraag is hetzelfde. De prijs is dus ook maatwerk. Wil je weten wat er voor jouw tekst of manuscript mogelijk is en wat de kosten zullen zijn? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.


Het boek waar ik jaren aan heb gewerkt wilde ik graag laten beoordelen door een ervaren redacteur. Door haar prachtige blog heb ik Giovanna leren kennen en wat ben ik blij met haar heldere en goede redactiewerk. Zij geeft goede kritieken en het is vooral ook heel leerzaam voor mij als beginnende schrijver. Een pracht ervaring!
Darina Nykl


Giovanna heeft de eindredactie voor mijn boek De Firma Intimidatie en Bedrog verzorgd. Wát een werk heeft ze ervan gemaakt. Behalve eindredactie heeft Giovanna ook nog zeer waardevolle inhoudelijke input gegeven. Het boek was pas echt af nadat Giovanna het onder handen had genomen, ik ben heel blij met haar input.
Wietske de Blocq van Scheltinga


Manuscriptredactie

Misschien is je manuscript al klaar en wil je heel graag dat het geredigeerd wordt zodat je een goed en sterk manuscript hebt om mee naar een uitgever te gaan. Of je wilt het in eigen beheer uitgeven en wilt zeker weten dat er geen fouten meer in zitten. Dan is redactie voor jouw manuscript wat jij nodig hebt.

Bij manuscriptredactie loop ik je manuscript vooral inhoudelijk grondig na. Ik haal spel- en typfouten eruit, kijk of het verhaal loopt, er geen tegenstrijdigheden in zitten, of er geen plotfouten in zitten. Ik markeer herhaling en zorg dat niet lopende zinnen wel lopen. Ook geef ik feedback of tips als er dingen nog niet kloppen, missen of onduidelijk zijn, zodat je hier zelf mee aan de slag kan voordat je het naar een uitgeverij stuurt.

Bij de correctieronde zit je manuscript echt in de laatste fase. Je hebt het al (uitgebreid) herschreven, grondig na laten lezen en weet dat het goed in elkaar zit. Inhoudelijk hoeft er niet veel meer te gebeuren. Je wilt graag dat alle spel-, taal- en typfouten eruit zijn voordat je het bijvoorbeeld in eigen beheer uitgeeft.

Een paar tips:

 • Als je kiest voor de correctieronde en je manuscript blijkt meer redactie nodig te hebben, dan overleggen we wat er nodig is. Ik kan dan, tegen een meerprijs, overschakelen van correctie naar manuscriptredactie. Dan komt de focus dus meer te liggen op het inhoudelijke omdat het nog niet in de laatste correctiefase bleek te zitten. Vaak moet er dan nog door jou het nodige herschreven, aangepast of aangevuld worden en is het daarna aan te raden alsnog een correctieronde te laten doen. Bij voorkeur door iemand anders, die er dan met een frisse blik naar kijkt. Wil je dat ik die correctieronde toch doe, dan kan ik naar je terugkoppelen om er eerst zelf nog eens goed naar te kijken, aan de hand van feedback en tips van mij. Waarna je het naar mij terugstuurt om de correctieronde te vervolgen.
 • Bij manuscriptredactie ligt de focus op het inhoudelijke, niet op correctie van fouten. Waar mogelijk worden fouten gecorrigeerd, maar omdat inhoud en tekstueel twee aparte onderdelen zijn is dat niet goed in één ronde mee te nemen. De focus kan niet op twee dingen tegelijk liggen, en ligt bij manuscriptredactie op de inhoud, op het verhaal zelf. Daarom, en omdat er vaak nog het nodige herschreven wordt, is het aan te raden het daarna nog een correctieronde te (laten) geven. Het beste door iemand die met een nieuwe blik naar je tekst kijkt.
 • Wil je alleen een correctieronde voor je manuscript? Zorg dan dat je inspring al klopt, je harde enters hebt gebruikt, er geen onnodige witruimtes zijn en dat aanhalingstekens en leestekens correct gebruikt zijn. Bij een correctieronde worden kleine foutjes daarin uiteraard gecorrigeerd, maar het volledig aan moeten passen van je aanhalingstekens (omdat er dubbele i.p.v. enkele gebruikt zijn bijvoorbeeld) of het nog volledig in moeten voegen van ontbrekende inspring in de tekst en dialogen is veel werk en vergt een manuscriptredactieronde.
 • Manuscript bij voorkeur aanleveren in Word. Indien er slechts een correctieronde nodig is, volstaat Pdf ook. Tekst in Word bij voorkeur als platte tekst (dus zonder opmaak, afbeeldingen e.d. en met een standaard lettertype en regelafstand). En uiteraard, hoe netter de tekst aangeleverd wordt, hoe beter de redactie.

De beste keus voor jou

-> Wil je het in eigen beheer uitgeven? Dan is het verstandigste om zowel een uitgebreide redactieronde (manuscriptredactie) te laten doen als een correctieronde. Voor beide kun je bij mij terecht, toch raad ik je aan om een van de rondes door een andere redacteur te laten doen, andere ogen zien namelijk weer andere dingen. Uitgeverijen werken daarom standaard per boek met een aparte corrector en een aparte persklaarmaker.

-> Wil je het uitgeven via een uitgeverij? Dan volstaat manuscriptredactie, waarmee we samen kijken hoe we het inhoudelijk nog sterker kunnen maken om je kansen bij een uitgeverij binnen te komen te vergroten.

Wil je weten wat voor mogelijkheden er zijn voor jouw manuscript? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.


Al binnen twee weken had Giovanna mijn gehele manuscript gelezen en van opmerkingen voorzien, heel fijn! Het commentaar dat ik kreeg was duidelijk en uitgebreid. Ik vond het prettig dat ze erg toegankelijk was per telefoon en mail en dat ze bereid was om antwoord te geven op al mijn vragen. Ik heb nu het gevoel dat mijn manuscript helemaal af is en klaar om naar potentiële uitgevers te sturen.
Emily van Loon


‘Een aantal jaren geleden ben ik zonder enige ervaring begonnen met het schrijven van een boek. Een aantal weken geleden was het zover, het boek was af. Ik wilde het graag door een ervaren iemand laten beoordelen en kwam de site van Giovanna tegen. Ze heeft zich bezig gehouden met het persklaarmaken van mijn boek en na een aantal weken kreeg ik haar bevindingen terug. Giovanna is in staat oprechte kritiek te geven op een opbouwende, empathische manier. Het heeft mij veel geleerd over het schrijverschap in het algemeen en mij bewust gemaakt van mijn leerpunten. Een zeer motiverende ervaring.
Margot Wilms


Manuscriptbeoordeling

Wil je een manuscript door mij laten beoordelen, zodat je weet of het goed genoeg is om naar een uitgever te sturen? Of juist om te weten waar het beter kan? Ook dat is mogelijk. Je ontvangt na beoordeling van je manuscript van mij een leesrapport (2-4 A4’tjes) met daarin feedback en advies. De feedback en het advies kunnen o.a. zijn over de stijl, de structuur, je personages en de titel. Met dit rapport kun je zelf aan de slag gaan om je manuscript te verbeteren. Welke aanpassingen je gebruikt, bepaal je zelf. Let wel: dit is geen manuscriptredactie.

Elk manuscript is anders, neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden voor jouw manuscript te bespreken.


‘Wat een snelle service, niet te geloven. Dank je wel! Je opmerkingen zijn zeer helder en erg nuttig. Precies wat we nodig hadden.
Maryse Wulf


‘Dank je wel voor het verbeteren van mijn manuscript!’
Martin de Groot


Tekstredactie is mogelijk voor elk soort tekst

Afhankelijk van het soort tekst, hoe het geschreven is en of het al eens door iemand is nagelezen kunnen we samen kijken wat voor jouw tekst de beste optie is.

Denk hierbij aan:

 • Correctieronde – eenvoudige tekstredactie voor nalezen tekst en corrigeren van fouten.
 • Uitgebreide tekstredactie – nalezen tekst, geven van suggesties op niet lopende stukken en, indien gewenst, herschrijven van (delen van) de tekst zodat die beter loopt en de boodschap goed overkomt.
 • Feedback – voor als je zelf je tekst wilt verbeteren en daar graag suggesties voor wilt.

Tekstredactie is geschikt voor bijvoorbeeld:

 • Webteksten
 • Artikelen
 • Columns
 • Advertentieteksten
 • Webblogs
 • Richtlijnen
 • Korte verhalen
 • Verhaal voor schrijfwedstrijd
 • Gedichten

Een paar tips:

 • Als je kiest voor eenvoudige tekstredactie en je tekst meer redactie nodig blijkt te hebben, dan overleggen we wat er nodig is. Ik kan dan, tegen een meerprijs, overschakelen naar uitgebreide tekstredactie, of ik kan in grote lijnen suggesties doen om er eerst zelf nog eens goed naar te kijken.
 • Bij uitgebreide tekstredactie ligt de focus op het inhoudelijke, niet op correctie van fouten. Waar mogelijk worden fouten gecorrigeerd, maar omdat er vaak nog het nodige herschreven wordt, is het aan te raden het daarna nog een correctieronde te geven. Bij voorkeur door iemand die met een nieuwe blik naar je tekst kijkt.
 • Teksten bij voorkeur aanleveren in Word. Indien er slechts een correctieronde nodig is, volstaat Pdf ook. Tekst in Word bij voorkeur als platte tekst (dus zonder opmaak, afbeeldingen en met een standaard lettertype). En uiteraard, hoe netter de tekst aangeleverd wordt, hoe beter de redactie.

Wil jij er zeker van zijn dat jouw tekst goed geschreven is, of wil je hulp bij het verbeteren van je tekst? Neem dan gerust contact met mij op.


Dankjewel Giovanna! Daar kan ik goed mee uit de voeten en het valt mee allemaal. Je hebt ook goed naar de tijden gekeken waar alles in staat.’
Regina van de Berg


Tekst schrijven

Naast dat ik als schrijver boeken, blogposts, artikelen en de content voor mijn website en socialmediakanalen schrijf, lever ik via Over Schrijven Gesproken ook verschillende diensten. Zo werk ik naast als redacteur en schrijfcoach, al vele jaren als tekstschrijver en content creator en heb ik honderden zakelijke teksten, webteksten, blogposts, e-books en socialmediaposts geschreven en geredigeerd. Zie ook mijn portfolio.

Schrijven in opdracht

Wil je dat ik een tekst, een column, een blogpost of een artikel voor je schrijf? Dat kan! Nog regelmatig schrijf ik voor meerdere vaste opdrachtgevers blogposts, webteksten of artikelen. Maar er is zeker ruimte voor nieuwe opdrachten.
Indien er veel research voor de tekst gedaan moet worden is dat geen enkel probleem, uiteraard rekening ik dan wat meer, afhankelijk van de tijd die ik bezig ben. Vooraf bespreken we samen hoeveel werk het is en wat de prijs zal zijn. Elke tekst is anders, neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.


Redactiewerk is maatwerk, een blog is anders dan een zakelijk artikel; een manuscript waar nog geen redactie over gedaan is, is anders dan een persklaargemaakt manuscript, en redactie voor een novelle van 20.000 woorden is minder werk dan redactie van een roman van 80.000 woorden. Daarom zijn mijn prijzen ook maatwerk. Ieder manuscript is anders, iedere website of blog is anders, elk geschreven tekst is anders en elk redactie verzoek is anders. Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Heel veel dank voor je hulp, meedenken, snelheid en flexibiliteit!
Maryse Wulf


Ben je een boek aan het schrijven, en kun je daar hulp bij gebruiken? Ook voor schrijfcoaching kun je bij mij terecht.

logo

Photo credits: Prisca Visser