goede gewoontes
Schrijven

25 goede gewoontes voor je personages

Om levensechte personages te creëren moeten je personages ook echte en realistische gewoontes krijgen. En na de lijst van slechte gewoontes kan een lijst met goede gewoontes natuurlijk niet uitblijven. Goede gewoontes die je personages menselijk en aangenaam maken. Of misschien wel een reden geven om ergens hartstochtelijk voor te strijden (het milieu bijvoorbeeld).


Lijstje

Ik ben dol op lijstjes, dus maakte ik ook een lijstje aan met goede gewoontes, en deze lijst wil ik graag met je delen, zodat jij ook een handig naslagwerkje paraat hebt om je personages mee uit te diepen. Dus kies een of meerdere menselijke trekjes voor ze uit en je zult zien dat jouw personages meer tot leven komen.

 1. Beleefd
 2. Vriendelijk
 3. Behulpzaam
 4. Afval scheiden
 5. Mensen voor laten gaan
 6. Lief
 7. Vrolijk
 8. Gezellig
 9. Elegant
 10. Vrijwilligerswerk doen
 11. Lief zijn voor dieren
 12. Achter zich opruimen
 13. Koken voor anderen
 14. Recyclen
 15. Milieubewust
 16. Op tijd komen
 17. Netjes in het verkeer
 18. Positief ingesteld
 19. Niet gauw boos worden
 20. Dankbaar
 21. Sociaal
 22. Houdt van zichzelf
 23. Zorgt goed voor zichzelf
 24. Eerlijk
 25. Spontaan
goede gewoontes

Slechte-goede gewoonte

Het leuke met goede gewoontes is dat je een personage ook meerdere goede gewoontes mee kan geven waardoor het een hinderlijke braverik wordt. Of een irritant persoon omdat hij of zij anderen probeert te overtuigen het ook zo te doen. Hierdoor kan het toch eigenlijk ook weer als slechte gewoonte gebruikt kan worden. Dubbel leuk dus.

Verbeterlijst

Ook kunnen gewoontes gebruikt worden door een personage om naar toe te groeien of te streven. Bijvoorbeeld beter voor zichzelf willen zorgen of positiever zijn. Of milieubewuster. Zoals je ziet kun je met het toevoegen van goede gewoontes ook alle kanten op.

Wat voor goede gewoontes vind jij belangrijk bij een (aardig) personage?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

 1. zegt:

  Een mooi lijstje. Ik vind het belangrijk dat het personage inspirerend is voor de lezer. Dat is één van mijn doelen voor mijn personage in elk geval 🙂

  1. Ja dat is een mooie, vind ik ook belangrijk. Dat je de lezer toch iets mee kan geven.

Reacties zijn gesloten.