uiterlijke kenmerken
Schrijven

30 uiterlijke kenmerken voor je personages

Wanneer je een verhaal schrijft komen er zeer waarschijnlijk personages in voor. Uiteraard bij fictie, maar ook bij non-fictie zullen er wel eens personen zijn die je in je verhaal noemt. Of je personages nu mensen, dieren of aliens zijn, je lezer kan pas met ze meeleven als ze menselijke trekjes hebben. Uiterlijke kenmerken beschrijven is daar een belangrijk onderdeel van.


Bij personages en kenmerken kun je denken aan goede gewoontes, slechte gewoontes of hobby’s die van je personages levendige figuren maken. Maar had je voor het lezen van de titel van dit blogbericht ook al gedacht aan de uiterlijke kenmerken die je aan ze mee kunt geven? Daarmee worden ze niet alleen realistisch, maar ook herkenbaar voor je lezers. Je geeft ze letterlijk vorm. Daarnaast kun je er ook nog je karakters mee versterken. Denk bijvoorbeeld aan een verdacht figuur dat een enorm litteken over zijn gezicht heeft lopen. Of een dame van stand die altijd netjes gekapt en onberispelijk gekleed het huis uit gaat.

Dwaalspoor

Een uiterlijk kenmerk kan ook als een dwaalspoor gebruikt worden, als een red herring zeg maar. Een personage waarbij je de indruk wilt wekken dat hij een slecht figuur is, bijvoorbeeld door hem dat grote litteken over het gezicht te geven (waarvan mensen die hem verdenken invullen dat dat is gebeurd tijdens een gevecht). Als uiteindelijk blijkt dat hij geen slecht persoon is, komt uit dat hij die verwonding opgelopen heeft als kind toen hij aangevallen werd door een hond, of tijdens een vreselijk auto-ongeluk waarbij hij ook nog eens zijn zus verloor.

Zo verklaar je niet alleen waarom hij wel dat bepaalde uiterlijke kenmerk heeft, maar ook waarom hij niet verdacht meer is. Door tevens verzachtende omstandigheden te geven bij het verklaren van de reden, krijgt de lezer al snel sympathie voor het personage waarvan eerst lang gedacht werd dat het een schurk was. Dat litteken was een red herring, iets wat echt is, waar je andere conclusies aan verbindt (en zo de lezer afleidt) terwijl het iets anders betekent.

30 Uiterlijke kenmerken op een rij

1. Pokdalig gezicht

2. Wrat op de neus

3. ‘Madonna’ pukkel

4. Woeste wenkbrauwen

5. Eén doorlopende wenkbrauw

6. Vieze nagels

7. Litteken in het gezicht

8. Droge huid

9. Een scheve tand of een spleet tussen de voortanden

10. Overmatig behaard in gezicht of op lichaam

11. Gebarsten lippen

12. Vette huid

13. Afgekloven nagels (nagelbijter)

14. Zeer volle wimpers

15. Een bezweet voorhoofd of bovenlip, terwijl het niet warm is

16. Wallen onder de ogen

17. Afgebladderde nagellak

18. Kuiltjes terwijl iemand lacht

19. Vlekkerig gelaat

20. Onwijs lange nagels (meestal nep en erg opvallend gelakt)

21. Lange haar op de kin

22. Appelwangetjes

23. Jeugdpuistjes

24. Zenuwtrekje in het gezicht

25. Een lok haar die eigenwijs de andere kant op staat/springt

26. Spierwitte tanden

27. Of juist gele tanden

28. ‘Bloemkool oren’

29. Of een ‘aardbeien neus’

30. Kuif

Welke leuke, grappige, mooie of juist afstotelijke uiterlijke kenmerken zou jij nog aan dit lijstje toe willen voegen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Leuk artikel! Ik moet nu denken aan hoe stom ik het altijd vind dat wanneer een boek verfilmd wordt, ik het zelden eens ben met hoe de acteur /actrice er in de film er dan uitziet, omdat ik er zelf dan een totaaaaal ander beeld bij had haha;-)

    1. Zo herkenbaar! Ik kijk daarom eigenlijk nooit een film waar ik het boek van heb gelezen haha!
      Andersom kan dan weer wel, een film zien en daarna pas het boek lezen. 😉 Ik deed dat bij Eat, Pray, Love. Ik zag bij toeval de film, vond die heel mooi en wilde toen het boek lezen. Uiteraard zag de hoofdpersoon er toen ik het boek las uit als Julia Roberts, maar dat geeft niet. 😉

  2. zegt:

    Leuke lijst! Ik merk dat ik vaak een beetje ‘in verwarring’ raak als op de voorkant van een boek een foto/tekening van een karakter staat. In mijn beleving komt dat helemaal niet overeen met de kenmerken die ik dan in het boek lees. Ik maak liever mijn eigen voorstelling dan dat ik een foto op de voorkant zie.

    1. O, dat herken ik zeker! Ik reserveerde onlangs ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ bij de bibliotheek. Ik was heel blij toen ik het boek op kon halen dat het de originele editie was met roze achtergrond en het silhouet van de hoofdpersoon. En dat het niet de filmeditie was met daarop de foto van degene die haar speelt in de film. In mijn beleving ziet ze er anders uit dan op die foto. (De film ben ik dan ook niet van plan te gaan kijken. ;-))

Reacties zijn gesloten.