notitieboekje
Blog

31 dingen om te doen met een nieuw notitieboekje

Ben je ook zo dol op notitieboekjes? En koop je er vaak al een voordat je weet wat je ermee wilt gaan doen? Gewoon, vanwege de mooie kaft. Gewoon, omdat je er meteen weg van was. Ik wel, moet ik bekennen. Tijd om eens te kijken wat er allemaal te doen valt met een nieuw notieboekje. In deze blog geef ik je 31 ideeën om te doen met een nieuw notitieboekje.


31 dingen om te doen met een nieuw notitieboekje

1. Verhaal ideeën opschrijven

Ideeën komen vaak op de meeste onverwachte momenten opzetten, dus een notieboekje bij je hebben om ze op te schrijven is altijd een goed idee.

2. Blog ideeën opschrijven

Hetzelfde met ideeën voor blogs.

3. Art journal maken

Hou je van tekenen en creatief bezig zijn? Kies er dan eens voor om een art journal van je nieuwe notitieboekje te maken.

4. Gebruik het als dagboek

Elk notitieboekje is ook prima geschikt als een dagelijks dagboek

5. Dankbaarheidsboekje

Een ‘gratitude journal’ helpt je om even stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.

6. Kasboekje

Wil je meer inzicht in je in- en uitgaven? Maak dan een kasboekje, met op de ene pagina de inkomsten en op de pagina ernaast de uitgaven.

7. Lijstjesboekje

Als je ook zo dol bent op lijstjes, kun je een lijstjesboekje maken. Hier kun je alle lijstje kwijt die je te binnen schieten. De 10 dingen die ik deze maand wil doen; de 25 dingen die ik wil doen voor mijn 25e enzovoorts.

8. Gelezen boeken

Als je net als ik graag leest, kan het leuk zijn om een notitieboekje te wijden aan de boeken die je gelezen hebt. Je kunt dan per maand of per jaar bijhouden welke boeken je gelezen hebt. Erg leuk om later terug te zien welke boeken je in een bepaald periode las.

9. Boekrecensies

Om nog even terug te komen op het lezen van boeken, een notieboekje waar je boekrecensies van de boeken die je gelezen hebt in schrijft is ook leuk!

10. Filmboekje

Ben je meer een filmkijker, houd dan in een notitieboekje bij welke films je per maand of jaar hebt gekeken. Je kunt dan bij elke film de bioscoopkaartjes plakken of een flyer of andere info over die film die je hebt kunnen verzamelen. En natuurlijk schrijf je erbij wie er in speelden, waar het in het kort over ging, in welke bios jij hem gekeken hebt en hoeveel sterren de film van jou kreeg.

11. Filmreviews

De kritische filmkijker vind het misschien wel leuk om het nieuwe notitieboekje te wijden aan filmrecensies van de films die hij gekeken heeft.

12. Korte verhalen

Hou je van korte verhalen schrijven? Gebruik dan eens een nieuw notitieboekje als verhalenbundel, waar je al je nieuwe verhalen in kwijt kunt.

13. Songteksten

Ook voor songteksten is zo’n boekje heel geschikt. Schrijf er je favoriete songteksten in over, of leuker nog, schrijf je eigen songteksten.

14. Receptenboekje

Kook je graag, dan is een goed receptenboek eigenlijk onmisbaar. Mijn receptenboekje staat vol met recepten die ik zelf bedacht heb, die ik van internet gehaald heb, die ik van mijn moeder en van mijn zoon kreeg, of in een kookprogramma gezien heb. Vergeet niet de pagina’s te nummeren en achterin een index te maken zodat je de recepten makkelijk weer terug vindt.

15. Wachtwoordenboekje

Ik weet het, ze zeggen dat je je wachtwoorden niet op mag schrijven. Maar ze zeggen ook dat je niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts moet gebruiken. Voor je het weet heb je 101 (of zo iets) verschillende wachtwoorden die je moet onthouden, plus de verschillende inlognamen en/of e-mailadressen. En nee, een app die je wachtwoorden opslaat vind ik niet verstandig. Geen uitleg nodig lijkt mij? Maar het gaat de meeste mensen niet lukken denk ik om ze dan maar te onthouden. Mij niet in ieder geval. Dan biedt het maken van dit boekje de oplossing.

16. Doodlen

Een boekje om gewoon heerlijk in te krabbelen en doodlen (kleine simpele tekeningetjes) en je hoofd leeg te maken.

notitieboekje

17. Inspirerende quotes

Er zijn zo veel mooie inspirerende quotes te vinden op internet, daar moet wel een notitieboekje mee te vullen zijn!

18. Boek-highlights

Ik lees graag non-fictie boeken en die staan vaak vol met handige tips. Of dat nou opruimtips zijn, ondernemerstips of tips om beter te ontspannen, de beste schrijf ik over in een boeken-notitieboekje.

19. Herinneringsboekje

Schrijf je mooiste herinneringen op zodat je ze niet kunt vergeten. Plak er eventueel plaatjes en dingetjes bij die erbij horen of leuk bij passen.

20. Playlists

Altijd leuk om nieuwe playlists te bedenken en samen te stellen. Bedenken welke liedjes bij elkaar passen en verschillende lijsten voor verschillende moods maken.

21. Tekenboekje

Teken je graag of wil je daarmee beginnen dan is een tekenboekje ideaal. Ik heb zelf nog geen tijd gehad om hiermee te beginnen (evenals aan een art journal), maar ik heb er wel al een geschikt boekje voor gereserveerd.

22. To be read lists

Voor fervente lezers is een TBR list ideaal. Vaak kom je al een boek tegen terwijl je nog met een ander boek bezig bent. Schrijf het boek dan op in je boekje en je vergeet niet wat je verder nog wilt gaan lezen. Ook handig trouwens voor wanneer iemand je een cadeau wil geven en vraagt wat je graag wil hebben; even je lijst raadplegen en je weet het.

23. Handlettering notebook

Een boekje waarin je het handletteren kunt oefenen en verschillende technieken en alfabetten kunt uitproberen.

24. Scrapbook notebook

Het eens zo populaire scrapbooken waarbij je grote fotoalbums of scrapbooken vol moest zien te krijgen, is ook prima in het mini te doen in een klein notitieboek.

25. Reisjournal

Ga je graag op reis, maak dan eens een reisjournal, waar je elke dag een kort verslag van je reis in op kunt schrijven. Ook hier is het plakken van papiertjes en tickets van je reis erbij erg leuk.

26. Bucketlists

Hou je van het maken van bucketlists? Ook die passen leuk in een nieuw notitieboekje. Een hersftbucketlist met alle dingen die je deze herfst wil doen, een bakbucketlist waarbij je je favoriete bakrecepten uit kunt proberen enzovoorts.

27. To-do-lists

Werk je ook graag met to-do-lists, maar vind je die rondzwervende briefjes niets? Schrijf ze dan op in een notitieboekje.

28. Free writing

Wil je graag elke dag schrijven, maar ben je niet met een verhaal bezig? Doe dan aan free writing. Zet een timer voor 15 minuten en schrijf in die tijd alles wat in je op komt. Het maakt niet uit waarover en er hoeft geen verhaallijn in te zitten. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal uit je pen komt. Als je wilt kun je free writing stukjes later wellicht gebruiken als basis van een verhaal.

29. Habit tracker

Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Maak dan een habit tracker. Dat doe je door als eerste de gewoonte die je jezelf aan wilt leren zo goed mogelijk te formuleren. Vervolgens stel je een bepaalde tijd als doel. Voor de meeste gewoontes geldt dat als je het 3 weken lang elke dag doet (of als het iets is waar je juist mee wilt stoppen, zoals roken, dat je het dan 3 weken lang niet doet) je de nieuwe gewoonte aangeleerd hebt. Maak een mooie grafiek waarin je je voortgang bij kunt houden. Of teken iets (een hartje, een blaadje een zonnetje) waarvan je er minimaal 21 dagen lang elke dag één van in mag kleuren als het je die dag gelukt is.

30. Gedichtenboekje

Net als een verhalenboekje kun je ook al je gedichten bij elkaar in een boekje opschrijven. Na verloop van tijd heb je dan een mooie gedichtenbundel gecreëerd.

31. Personages

Soms bedenk je ineens een leuk personage voor een verhaal waar je helemaal nog niet mee bezig bent. Die kun je dan mooi kwijt in dit boekje. Net als namen die je al voor toekomstige personages te binnenschieten.

Waar gebruik jij jouw notieboekjes graag voor?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. zegt:

  Ik ben dol op notitieboekjes! Ik gebruik ze voor aantekeningen, als dagboek als ik op vakantie ben of als er zomaar gedachten opkomen. Heerlijk om ook na een lange tijd doorheen te bladeren.

  1. Wat leuk dat jij er ook dol op bent! En inderdaad ideaal voor aantekeningen, als dagboek of om ideeën en gedachten in op te schrijven. Het leuke met teruglezen, is dat het vaak weer verrassend is om dat dan weer terug te zien, is mijn ervaring.

 2. zegt:

  Hoera, 31 ideeën. Dan mag ik nu dus 31 boekjes kopen?:) Ik ben een liefhebber en ik zie trouwens dat we dezelfde smaak hebben qua boekjes. Echt niks zo heerlijk als lekker kladderen in een notitieboekje.

  1. Yes, absoluut! Misschien eentje extra alvast, je weet maar nooit. 😉 Wat leuk dat we dezelfde smaak hebben qua notitieboekjes. Ik ben nog steeds zo superblij met deze, alleen naar de buitenkant kijken maakt al blij hihi, nog los van het vol schrijven ervan.

 3. zegt:

  Ha wow, wat een lijst! 😀 Ik gebruik mijn notitieboekjes nu als verzamelboekje voor vanalles en heb er ook eentje met een habittracker in en eentje om mijn recepten in bij te houden.

  1. Haha, je kunt nooit genoeg ideeën hebben alvast. Heel leuk dat jij je notitieboekjes daarvoor gebruikt!

 4. Wat een leuk artikel weer! Ik heb ook altijd een notitieboek op mijn bureau liggen en ik gebruik hem vooral om aantekeningen in te maken en voor nieuwe blog ideeën.

  1. Niet alleen handig voor je blog ideeën dat je een notitieboekje op je bureau hebt liggen, maar staat ook nog eens gezellig.

Reacties zijn gesloten.