Notitieboekje
Blog

31 dingen om te doen met een nieuw notitieboekje

Ben je ook zo dol op notitieboekjes? En koop je er vaak al een voordat je weet wat je er mee wil gaan doen? Gewoon, vanwege de mooie kaft. Gewoon, omdat je er meteen weg van was. Ik wel, moet ik bekennen. Tijd om te bedenken wat er allemaal te doen valt met een nieuw notieboekje.


1. Blog ideeën opschrijven

Ideeën komen vaak op de meeste onverwachte momenten op, dus een notieboekje bij je hebben om ze op te schrijven is altijd een goed idee.

2. Verhaal ideeën opschrijven

Hetzelfde met ideeën voor verhalen.

3. Art journal maken

Hou je van tekenen en creatief bezig zijn? Kies er dan eens voor om een art journal van je nieuwe notitieboekje te maken.

4. Gebruik het als dagboek

Elk notitieboekje is ook prima geschikt als een dagelijks dagboek.

5. Dankbaarheidsboekje

Een ‘gratitude journal’ helpt je om even stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.

6. Kasboekje

Wil je meer inzicht in je in- en uitgaven? Maak dan een kasboekje, met op de ene pagina de inkomsten en op de pagina ernaast de uitgaven.

7. Lijstjes notitieboekje

Als je ook zo dol bent op lijstjes,  kun je een lijstjesboekje maken. Hier kun je alle lijstje kwijt die je te binnen schieten. De 10 dingen die ik deze maand wil doen; de 25 dingen die ik wil doen voor mijn 25e enz.

8. Gelezen boeken notitieboekje

Als je net als ik veel leest, kan het leuk zijn om een notitieboekje te wijden aan de boeken die je gelezen hebt. Je kunt dan per maand of per jaar bijhouden welke boeken je gelezen hebt. Erg leuk om later terug te zien welke boeken je in een bepaald periode las.

9. Boekrecensies

Om terug te komen op het lezen van boeken, een notieboekje waar je boekrecensies van de boeken die je gelezen hebt in schrijft is ook leuk!

Notitieboekje

10. Filmboekje

Ben je meer een filmkijker, hou dan in een notitieboekje bij welke films je per maand of jaar je hebt gekeken. Je kunt dan bij elke film de bioscoopkaartjes plakken, een flyer of andere info over die film die je hebt kunnen verzamelen. En natuurlijk schrijf je erbij wie er in speelden, waar het in het kort over ging en in welke bios jij hem gekeken hebt.

11. Filmreviews

De kritische filmkijker vind het misschien wel leuk om het nieuwe notitieboekje te wijden aan filmrecensies van de films die hij gekeken heeft.

12. Korte verhalen

Hou je van korte verhalen schrijven? Gebruik dan eens een nieuw notitieboekje als verhalenbundel, waar je al je nieuwe verhalen in kwijt kunt

13. Songteksten

Ook voor songteksten is zo’n boekje heel geschikt. Schrijf er je favoriete songteksten in over, of leuker nog, schrijf je eigen songteksten.

14. Receptenboekje

Kook je graag, dan is een goed receptenboek eigenlijk onmisbaar. Mijn receptenboekje staat vol met recepten die ik zelf bedacht heb, die ik van internet gehaald heb of in een kookprogramma gezien heb. Vergeet niet de pagina’s te nummeren en achterin een index te maken zodat je de recepten makkelijk weer terug vindt.

15. Wachtwoordenboekje

Ik weet het, ze zeggen dat je je wachtwoorden niet op mag schrijven. Maar ze zeggen ook dat je niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts moet gebruiken. Voor je het weet heb je 101 (of zo iets) verschillende wachtwoorden die je moet onthouden, plus de verschillende inlognamen en/of e-mailadressen. Dat gaat de meeste mensen niet lukken denk ik. Mij niet in ieder geval. Dan biedt het maken van dit boekje de oplossing.

16. Doodlen

Een boekje om gewoon heerlijk in te krabbelen en doodlen (kleine simpele tekeningetjes) en je hoofd leeg te maken.

17. Inspirerende quotes

Er zijn zoveel mooie inspirerende quotes te vinden op internet, daar moet wel een notitieboekje mee te vullen zijn.

18. Boek highlights

Ik lees graag non-fictie boeken en die staan vaak vol met handige tips. Of dat nou opruimtips zijn, ondernemerstips, of tips om beter te ontspannen, de beste schrijf ik over in een boeken-notitieboekje.

19. Herinneringsboekje

Schrijf je mooiste herinneringen op zodat je ze niet kunt vergeten. Plak er eventueel plaatjes en dingetjes bij die erbij horen of leuk bij passen.

Notitieboekje

20. Playlists

Altijd leuk om nieuwe playlists te bedenken en samen te stellen. Bedenken welke liedjes bij elkaar passen en verschillende lijsten voor verschillende moods maken.

21. Tekenboekje

Teken je graag of wil je daarmee beginnen dan is een tekenboekje ideaal. Ik heb zelf nog geen tijd gehad om hiermee te beginnen, maar ik heb wel er al een geschikt boekje voor gereserveerd.

22. To be read lists

Voor fervente lezers is een TBR list ideaal. Vaak kom je al een boek tegen terwijl je nog met een ander boek bezig bent, schrijf hem op je list en je vergeet hem niet. Ook handig voor wanneer iemand je een cadeau wil geven en vraagt wat je graag wil hebben, even je lijst raadplegen en je weet het.

23. Handlettering notebook

Een boekje waarin je het handletteren kunt oefenen en verschillende technieken en alfabetten kunt uitproberen.

24. Scrapbook notebook

Het eens zo populaire scrapbooken waarbij je grote fotoalbums of scrapbooken vol moest kon plakken met foto’s, frutsels en embellishments, is ook prima in het mini te doen in een klein notitieboek.

25. Reisjournal

Ga je graag op reis, maak dan eens een reisjournal, waar je elke dag een kort verslag van je reis in op kunt schrijven. Ook hier is het plakken van papiertjes en tickets van je reis erbij erg leuk.

26. Bucketlists

Hou je van het maken van bucketlists, ook die passen leuk in een nieuw notitieboekje. Een hersftbucketlist met alle dingen die je deze herfst wil doen, een bakbucketlist waarbij je je favoriete bakrecepten uit kunt proberen, een reis bucketlist enzovoorts.

27. To-do-lists

Werk je ook graag met to-do-lists, maar vind je die rondzwervende briefjes niets? Schrijf ze dan op in een notitieboekje.

28. Free writing

Wil je graag elke dag schrijven, maar ben je niet met een verhaal bezig? Doe dan aan free writing. Zet een timer voor 15 minuten en schrijf in die tijd alles wat in je op komt. Het maakt niet uit waar over en er hoeft geen verhaallijn in te zitten. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal uit je pen komt. Als je wilt kun je free writing stukjes later wellicht gebruiken als basis van een verhaal.

Notitieboekje

29. Habit tracker

Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Maak dan een habit tracker. Dat doe je door als eerste de gewoonte die je jezelf aan wilt leren zo goed mogelijk te formuleren. Vervolgens stel je een bepaalde tijd als doel. Voor de meeste gewoontes geld dat als je het drie weken lang elke dag doet (of als het iets is waar je juist mee wilt stoppen, zoals roken, dat je het dan drie weken lang niet doet) je de nieuwe gewoonte aangeleerd hebt. Maak een mooie grafiek waarin je je voortgang bij kunt houden. Of teken iets (een hartje, een blaadje een zonnetje) waarvan je er minimaal 21 dagen lang elke dag één van in mag kleuren als het je die dag gelukt is.

30. Gedichtenboekje

Net als een verhalenboekje kun je ook al je gedichten bij elkaar in een boekje opschrijven. Na verloop van tijd heb je dan een mooie gedichtenbundel gecreëerd.

31. Personages

Soms bedenk je ineens een leuk personage voor een verhaal waar je helemaal nog niet mee bezig bent. Die kun je dan mooi kwijt in dit boekje. Net als namen die je al voor toekomstige personages te binnen schieten.

Waar gebruik je je notieboekjes graag voor?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. Lore zegt:

  Fantastisch, bedankt voor deze leuke ideeën. Ik koop veel notitieboekjes dus heb ik veel aan deze post.

  1. Notitieboekjes kopen blijft leuk, en ze gebruiken voor leuke dingen al helemaal. Gaaf om te lezen dat je wat aan deze ideeën hebt!

 2. Wat een fijne lijst! Hier kan ik zeker wat mee 🙂 Ik heb wel een aantal notitieboekjes, maar veel zijn er nog onbeschreven. Ik gebruik er een paar om in te schrijven, dat zijn vaak nieuwe ideeën, verhaalopzetten of zomaar wat gedachtengangen. Dit zijn allemaal leuke ideeën waar ik de notitieboekjes eens voor kan gebruiken! Bedankt 🙂

  1. Ook leuk inderdaad om verhaalopzetten in een boekje op te schrijven. Als het tijd is om aan een nieuw verhaal te beginnen pak je het er zo bij, slim. Leuk idee.

 3. Darina zegt:

  Leuk artikel! Ik ben dol op notitieboekjes en pen deze vol met adresjes, gedachten en ideeën.

  1. Dankjewel Darina Leuk dat jij ook dol bent op notitieboekjes en ze vol leuke dingen schrijft.

 4. Johanne zegt:

  Aaah, leuke ideeën! Hier nog zo’n notitieboekenfan, haha. Waar ik ook ben, ik moet altijd een nieuwe scoren. Ik ben sinds begin dit jaar een bullet journal begonnen en daar schrijf ik al heel veel van bovenstaande ideeen in op. Dankbaarheid, boekenlijstje, bucket list, etc. Maareh, nu weet ik alleen niet meer wat ik met mijn andere notitieboekjes moet doen. Kan hier vast wel iets uit plukken!

  1. Yeah nog een notitieboekjesfan! Langs een boekhandel/hema/of wat voor winkel dan ook lopen wordt dan lastig hè. En leuk dat je ook aan bullet journaling doet! Daar kun je inderdaad al heel veel dingen en lijstjes in kwijt (de mijne staat er ook vol mee). Het leuke daarvan vind ik dat je er ook andere creativiteit in kwijt kan door te tekenen, sierletters te maken en dergelijke.

 5. zegt:

  Wat een leuk artikel vol ideetjes! Ik vind het alleen al 31 goede redenen om mezelf op een notitieboekje te trakteren 😛 Zelf gebruik ik mijn notitieboekjes vooral om aantekeningen te maken op mijn werk en voor to do lists. Maar ook dingen als blogideeën of andere lijstjes pen ik graag in een mooi boekje neer.

  1. Haha zo had ik het nog niet bekeken, maar altijd goed om extra redenen te hebben om nieuwe boekjes aan te schaffen.
   Leuk dat jij ook meerdere boekjes tegelijk in gebruik hebt voor verschillende doeleinden.

 6. Evelyne zegt:

  Ik heb een boekje voor mijn wachtwoorden in te zetten en ik heb een boekje met adressen en telefoonnummers. Dat laatste is trouwens een boekje die ik kreeg van mijn overleden mémé.

  1. Handig dat je daar boekjes voor gebruikt. Zijn de belangrijkste gegevens. En kan begrijpen dat het tweede boek extra speciaal voor je is.

 7. zegt:

  Yay voor leuke notitieboekjes! Ik schrijf al bijna 10 jaar in een dagboek, dus ze komen wel vol. Toch bedankt voor alle andere leuke en bruikbare tips 🙂
  Mirjam blogde over…Schrijfproces #5 Vrije val fase 2My Profile

  1. Leuk dat jij ook zo dol ben op notitieboekjes!
   Wat goed dat je al bijna 10 jaar lang in een dagboek schrijft. Doe je dat trouw elke dag?

Reacties zijn gesloten.