boek er komt
Schrijven

Zo zorg je dat je boek er komt | 7 tips

Droom jij ervan om een boek te schrijven, maar ben je er nog steeds niet aan begonnen? Of ben je wel begonnen en na een paar hoofdstukken vastgelopen? Maar wil je diep vanbinnen toch dat je boek er dit jaar echt komt? Begin dan nu met schrijven en laat excuses je doel niet bepalen.


Er zijn vele redenen te bedenken waarom het schrijven van je boek nu niet uitkomt. Goede redenen soms, maar vaker zijn het slechts excuses. Excuses waar een andere oorzaak achter zit waarom je het schrijven uitstelt. Zoals onzekerheid of faalangst. Of niet goed weten waarover je moet schrijven, of hoe het verder moet als het af is. Het veilige is, als je niet begint, kan het ook niet fout gaan.

Gebruik jij ook wel eens een excuus waarom je niet schrijft, maar vind je het eigenlijk heel jammer dat je boek niet afkomt? Lees dan vooral verder.

Excuses om niet te schrijven kunnen zijn:

 • Ik heb geen inspiratie;
 • Ik heb geen tijd;
 • Andere dingen hebben meer prioriteit (moeten eerst/zijn belangrijker);
 • Ik schrijf niet goed genoeg/ik moet eerst beter kunnen schrijven;
 • Niemand zit op mijn verhaal te wachten;
 • Ik vind het moeilijk om te beginnen (en dus begin ik niet);
 • Anderen kunnen het vast beter;
 • Ik heb geen fantasie;
 • Waar ik over wil schrijven zijn al zoveel boeken over geschreven;
 • Ik moet eerst research doen (en daarmee schuift het op de lange baan);
 • Ik weet geen titel en/of begin zin;
 • Het idee dat iemand anders het gaat lezen beangstigt mij en zorgt ervoor dat ik helemaal niet meer schrijf.

De belangrijkste tijd is prioriteit!

Er zullen altijd redenen zijn waarom nú geen geschikte tijd zou zijn, toch denk ik dat nú juist wel het geschikte moment is. Dat je deze blog leest geeft al aan dat je graag je boek geschreven wil hebben. Je hebt alleen een duwtje in de rug nodig. Nou, dit is het duwtje. Go for it! Want nu ís de juiste tijd. Er zullen altijd dingen zijn, zowel privé als op je werk, die je aandacht én tijd proberen op te slokken. Maak dus van schrijven je prioriteit!

boek er komt

7 tips om te zorgen dat je boek er dit jaar nog komt

 • Blok tijd in je planner. Net zoals je afspraken maakt met vrienden of familie, zo maak je ook de afspraak met jezelf om te gaan schrijven. Schrijf dit ook echt in je agenda op. En net zoals je een afspraak met je vriendin niet zomaar af zou zeggen, zo doe je dat natuurlijk ook niet met deze afspraak met jezelf. Dus schrijven maar!
 • Meer schrijfmeters maken betekent simpelweg dat je gewoon meer moet schrijven. Dat vergt wel discipline, maar ik geloof dat jij dat ook hebt! Soms moet het alleen nog wat meer ontwikkeld worden.
 • Ook een goede schrijfroutine ontwikkelen en ontdekken wat jouw beste schrijfmomenten zijn, zorgen ervoor dat je het beste uit je schrijftijd kan halen.
 • Stel een haalbaar doel. Bedenk wanneer je je boek geschreven wil hebben. Binnen een jaar? Een half jaar? Wat voor jou haalbaar is, hangt af van de tijd die jij kan en wilt investeren in het schrijven van je boek. Als je weet hoeveel tijd je nodig hebt, kijk je naar het aantal woorden dat je boek ongeveer lang moet worden. Hieronder een richtlijn voor een gemiddeld aantal woorden per boek, per genre:
 • Fantasy of Science Fiction 90.000 – 100.000
 • Roman: 70.000 – 90.000
 • Young Adult 55.000 – 70.000
 • Kinderboek 20.000 – 40.000
 • Prentenboek 500 – 800

Let wel, dit zijn richtlijnen, geen harde eisen! Maar je zult begrijpen dat een kinderboek voor 10-jarigen geen 100.00 woorden moet zijn en dat een roman van 20.000 woorden geen roman maar een novelle is. Richtlijnen zijn er niet voor niets. Door het aantal woorden te delen door de tijd die je ervoor uittrekt, weet je hoeveel woorden je per week of dag moet schrijven om dit te halen.

 • Wees trots op jezelf. Of je nou 500 woorden hebt geschreven vandaag, of 5000, wees trots op het resultaat en op jezelf. Hoe klein of hoe groot, het is weer een stapje dichterbij je einddoel.
 • Blijf geloven in jezelf. Iedere schrijver heeft momenten dat hij denkt dat het stuk dat hij net geschreven heeft briljant is, om later te denken dat wat hij geschreven heeft waardeloos is en niemand ooit in zijn werk geïnteresseerd zal zijn. Dat hoort erbij, bijna elke schrijver denkt dit soort dingen. Ook als hij al meerdere boeken geschreven heeft. Twijfelen over je kunnen zit in de mens. Herinner jezelf telkens weer aan je doel. Het belangrijkste is dan ook: blijf in jezelf geloven. Je kan het!

Heel veel succes met het schrijven van je boek!

Wat is een reden voor jou om je boek niet af te maken, of om er zelfs (nog steeds) niet aan te beginnen?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Ja, die excuses komen mij wel bekend voor. Ik moet echt tijd inplannen en dan kan ik heel wat bereiken met mijn boek. Ik ben er bijna..

  1. Goed van je dat je toch tijd in probeert te plannen om je boek af te maken. Succes met de laatste loodjes!

 2. Lilian zegt:

  Ik plan een avond per week in en die avond mag ik doorschrijven zolang ik wil (ook als ik dan een keer wat te weinig slaap). Laatst had ik een avond dat het heel slecht ging en toen had ik de volgende week geen zin, maar ik heb mezelf tot doel gesteld dat 2020 het jaar wordt dat ik mijn eerste boek schrijf (de eerste versie), dus ik moest wel. En afgelopen week ging het zo goed dat ik nu elke avond wel wil schrijven 🙂

  1. Zo leuk dat je bezig bent met je eerste boek! Wat goed je vast een avond per week schrijft, en ook als het schrijven even minder gaat. Als je het toen de week erna niet toch weer was gaan doen, was het gaan versloffen en had je die heerlijke schrijfflow waar je nu in zit niet gehad. 🙂

 3. zegt:

  Oeps, alle excuses komen me heel bekend voor. Ik heb vervolgens een poosje ‘schrijftijd’ ingepland, maar die schrapte ik ook altijd weer, want ach, ets anders eerst… Maar ja, zo komt mijn boek er natuurlijk nooit.

  1. Ja, lastig hé? Het is het een of het ander…

Reacties zijn gesloten.