onderwerpen
Schrijven

Zo kies je de beste onderwerpen voor je blog!

Onderwerpen voor nieuwe blogs, soms komen ze gewoon aanwaaien, zo lijkt het. Ineens barst je van de ideeën. Ik heb dat nog al eens als ik iets lees, of zelfs als ik over iets heel anders aan het schrijven ben. Soms kan een woord al genoeg zijn om nieuwe onderwerpen te geven. Maar hoe weet je of een onderwerp ook het beste is voor jouw blog?


Kijk naar je doelgroep

In de blog over het bepalen van je ideale lezer zagen we al hoe belangrijk het is om te weten wie je ideale lezer is, en daar gericht voor te schrijven. Dit geldt zeker bij het schrijven van een boek of verhaal, maar ook voor een blogpost is dit zeker ook belangrijk. Weet wie je doelgroep is, weet voor je wie je schrijft, zodat je weet wie jouw blogs lezen én graag willen lezen.

Zoektermen

In de statistieken van je website, die kun je bijvoorbeeld bekijken met behulp van een plugin als Jetpack of via Google Analytics, kun je heel veel ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld veel halen uit via welke zoektermen mensen naar je blog komen. Soms zitten daar wel hele vreemde of onbruikbare dingen tussen, of grappige. Maar je kunt ook ontdekken dat mensen zoeken naar iets waar jij meer over weet, maar nog niet (of niet vaak) over hebt geblogd.

onderwerpen

Populaire berichten

Een manier om te weten wat je doelgroep graag leest is te kijken welke berichten populair zijn op je website. Dat zijn berichten die veel gelezen worden, zelfs nog na lange tijd. Raadpleeg hiervoor ook de statistieken op je website. Zo kun je zien welke van jouw blogposts populair zijn, hoe vaak ze gelezen worden en natuurlijk welke meer likes en reacties krijgen dan andere van je blogposts. Zo is mijn blog over het kiezen van een goede naam voor je personages nog elke dag bekeken en heeft hij jaarlijks duizenden views. Ook de blogpost over het bedenken van personagenamen doet het nog altijd goed. Net als 31 dingen om met een notitieboekje te doen en 67 Inspirerende woorden om mee te schrijven.

Als je weet welke berichten graag gelezen worden door je doelgroep, betekent dat natuurlijk niet dat je telkens precies van dat soort berichten moet delen, dan haken lezers af. Die weet het dan wel. Maar je leert door deze kennis wel beter begrijpen waar behoeften aan is en waar mensen meer over willen weten. Je kunt daar dan dus handig op inspringen en er misschien zelfs wel een serie blogposts aan wijden.

Blijf dicht bij jezelf

Kies bovenal onderwerpen die bij jou passen. Ga niet schrijven over dingen die je niet leuk vindt, alleen maar omdat het populaire onderwerpen zijn. En je zo veel hits op je website hoopt te krijgen. Niet alleen zullen de lezers van je blog tussen de regels door lezen dat dit niet jouw onderwerp is, maar het bloggen zal je ook steeds meer tegen gaan staan. Je moet bovenal plezier in het bloggen hebben!

Hoe kies jij onderwerpen voor je blog?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. zegt:

    Gelukkig komen bij mij de onderwerpen me nog steeds ‘aanwaaien’, maar ik vind in de statistieken kijken waar ik nog eens over zou kunnen bloggen wel een heel goed idee!

Reacties zijn gesloten.