onderwerpen
Blog

Zo kies je de beste onderwerpen voor je blog!

Soms komen de onderwerpen voor nieuwe blogs gewoon aanwaaien, zo lijkt het. Ineens barst je van de ideeën. Ik heb dat nog al eens als ik iets lees, of zelfs als ik voor een opdrachtgever over iets heel anders aan het schrijven ben. Soms kan een woord al genoeg zijn om een nieuw onderwerp te geven. Maar hoe weet je nou of dat onderwerp ook het beste is voor jouw blog?

Kijk naar je doelgroep

In mijn blog Bepaal je ideale lezer vertelde ik al over hoe belangrijk het is om te weten wie je ideale lezer is en daar gericht voor te schrijven. Dit vooral in de context van een boek of verhaal, maar voor een blog geldt dit zeer zeker ook. Weet wie je doelgroep is, weet voor je wie je schrijft, zodat je weet wie jouw blogs leest.

Populaire berichten

Een manier om te weten wat je doelgroep graag leest is te kijken naar welke berichten populair zijn op je website. Dat zijn berichten die veel gelezen worden, zelfs nog na lange tijd. Via je website of via Google Analytics kun je kijken welke van jouw blogs populair zijn, welke vaak en langer gelezen worden en natuurlijk welke meer likes en reacties hebben dan andere van je blogs. Zo wordt mijn blog van vorig jaar over het kiezen van een goede naam voor je personage nog elke dag bekeken en heeft hij in totaal al ruim 1250 views. Maar ook 31 dingen om met een notitieboekje te doen wordt nog meerdere keren per week bekeken. Net als 67 Inspirerende woorden om mee te schrijven.

Als je weet welke berichten graag gelezen worden door je doelgroep, betekent dat natuurlijk niet dat je telkens precies van dat soort berichten moet delen, dan haakt je ideale lezer af. Die weet het dan wel. Maar je leert door deze kennis je doelgroep wel beter kennen. De truc is om uit te vinden wat voor blog voor hem of haar anders en vernieuwend is, maar toch aansluit bij zijn of haar interesses. En daar schrijf jij dan over.

onderwerpen

Zorg dat er een lijn in zit

Over alles wat je maar kan bedenken schrijven maakt je blog snel rommelig en niet interessant voor je lezer. Je lezer vindt ongetwijfeld al die dingen niet ook leuk. Grote kans dat hij of zij dan afhaakt. Belangrijk is om te zorgen dat je een niche hebt. Een bepaald onderwerp waar je heel graag over schrijft. Bij mij is dat schrijven. Lezen is daar aan gerelateerd, dus daar schrijf ik ook over. Mijn ideale lezer, jij dus, vind die onderwerpen ook interessant. Je weet dat ik daarover schrijf en komt binnenkort weer even kijken of ik er weer iets over geschreven heb. De kans dat jij al mijn hobby’s (fietsen, fotograferen, koken, bakken, handwerken, bulletjournaling, wandelen en tekenen) ook allemaal net zo leuk vindt als ik, is niet zo heel groot. Misschien wel een paar, maar niet alles. Als ik daar allemaal ook uitgebreid over zou gaan schrijven, ga je afhaken, want daar kom je niet voor. En terecht. Betekent zeker niet dat je nooit een recept mag plaatsen of een verslag van een gave vakantie of citytrip kunt schrijven. Die plaats ik zeer zeker ook. Maar zorg wel dat er één duidelijke hoofdlijn in je blog zit. Ondernemen, of beauty & lifestyle, of reizen. En probeer niet je blog als ondernemende, reizende, kokende lifestyle blogger in te vullen. Kies één hoofonderwerp in en word daar een kenner in. Zorg dat de lezer weet wat hij in grote lijnen kan verwachten. Met als verrassing soms een geweldige over-the-top warme chocolademelk recept, of zo.

Blijf dicht bij jezelf

Kies bovenal onderwerpen die bij jou passen. Ga niet schrijven over dingen die je niet leuk vindt alleen maar omdat het populaire onderwerpen zijn. En je zo veel hits op je website hoopt te krijgen. Niet alleen zal de lezer tussen de regels door lezen dat dit niet jouw onderwerp is, maar het bloggen zal je ook steeds meer tegen gaan staan. Je moet bovenal plezier in het bloggen hebben!

onderwerpen

Hoe kies jij onderwerpen voor je blog?

Groetjes,

Giovanna

Photo credits: Unsplash

8 Reacties

 1. Bettie zegt:

  Interessant om te lezen. Ik vind juist dat je niet per sé een niche moet hebben. Ik zie genoeg bloggers die dat niet hebben. Maar alles past wel bij mij en ik zal ook niet voor meer views of wellicht een samenwerking over iets schrijven wat ik niet leuk vind.

  1. Niks moet, ook het hebben van een niche niet. Belangrijkste is dat je blogs bij jou passen en jij je er goed bij voelt. Alleen helpt een niche wel een bepaalde, vaste groep lezers op te bouwen, die telkens terugkomen vanwege de vaste lijn erin. Het hebben van een niche betekent overigens niet dat je alleen over dat bepaalde onderwerp mag bloggen hoor, maar wel dat er een bepaalde hoofdlijn in zit. Als ik bij jou op je blog kijk, zou ik zeggen dat jouw niche films, YouTube en boeken is, met gerelateerd blogs over bloggen zelf. In ieder geval op de eerste pagina gaan je blogs voor meer dan de helft daarover. Dat is een duidelijke hoofdlijn. Daarnaast deel je blogs over jezelf. Een tweede hoofdlijn. Dat kan heel goed naast elkaar bestaan. En maakt je blog gezellig, leesbaar en zorgt dat mensen terug komen voor nieuwe blogs.

 2. Ilona Wielinga zegt:

  Wat een handig artikel. Bij mij zijn mijn onderwerpen door de jaren heen (met mij mee) veranderd. Wat denk ik ook heel normaal is. Leuke blog heb je trouwens!

  1. Mijn blog is ook met mij mee veranderd in de loop der jaren. Je groeit, kijkt anders naar dingen, krijgt andere interesses, leert nieuwe dingen die je wil delen.
   Dankjewel voor je compliment!

 3. Lianne zegt:

  Wat een nuttige blog met veel goede tips! Ik plaats eigenlijk een beetje vanalles wat, maar wel altijd wat bij mij past en waarvan ik zeker weet dat het anderen ook aanspreekt. Ik wil me niet vastpinnen op één bepaald onderwerp. Ik merk dat bij mij persoonlijke artikelen het altijd wel goed doen. Ook de schrijftips die ik laatst deelde deden het goed. En soms maak ik een uitstapje naar recepten en een fotoblog met reisverslagje 🙂 Inderdaad ook een goede om Google Analytics erbij te raadplegen!

  1. Jouw persoonlijke artikelen zijn ook altijd erg leuk, geven je een leuk inkijkje in je (schrijvers)leven.
   Een poll plaatsen op je website of op social media met de vraag welke blogs je bezoekers leuk vinden (en de verschillende onderwerpen die je noemde als keuze antwoorden) is ook een leuke manier om er achter te komen wat bezoekers leuk vinden om te lezen.

 4. zegt:

  Handige tips! Ik zal mijn google analytics er ook eens op naslaan.

  1. Google analytics is een goede ‘inside info’ brenger wat betreft de blog bezoeken. Uit de tijd die mensen op de pagina met een bepaald bericht zijn gebleven, kun je ook veel aflezen.

Reacties zijn gesloten.