namen personages
Schrijven

De beste namen voor je personages, zo bedenk je ze!

Een pakkend personage valt of staat met de juiste naam. Een stoere held met de naam Jan-Jaap komt niet realistisch over. Een bankdirecteur die Storm heet ook niet. Noch een sexy diva die Truus heet.  Het belangrijkste van een goede naam is dat het past bij je personages. Maar hoe vind je nou de ideale naam voor je karakters? Hier onder geef ik je mijn favoriete tips.


Notitieboekje

Als ik een leuke, mooie, grappige, bijzondere of juist klassieke naam hoor, noteer ik die in mijn notitieboekje. Dit kan natuurlijk ook op je telefoon in een notitieapp zoals OneNote of Evernote. Je hoort soms de beste namen op tv, als je in de trein zit of als je in de rij voor de kassa staat en iemand zijn telefoon opneemt met ‘Heey Eggbert, dat is lang geleden!’. En hop, Eggbert wordt genoteerd. Wie weet welk personage je nog eens bedenkt dat een typische Eggbert blijkt te zijn.

Babynamensites

Een heel handig hulpmiddel zijn babynamensites. Je kunt daar zoeken op namen beginnende met een bepaalde letter, populaire namen of uit een bepaald land. En mooie en overzichtelijke site is Babynamen. Deze site heeft naast de categorieën ‘meisjesnamen’, ‘jongensnamen’ ook de categorie ‘unisexnamen’. Andere babynamensites zijn Babybytes, Mijnvoornamen.nl, Jongens en meisjes namen en Brabbels.

Anagrammen

Als je de namen van je personages liever zelf wilt bedenken, is het gebruiken van een anagram een handig hulpmiddel. Een leuke manier is om Scrabbleletters te nemen met de naam van een bestaande naam, plaatsnaam of een woord. Dan maar husselen en schuiven tot je er de perfecte nieuwe naam mee hebt kunnen maken. Wil je dat de computer dat voor je doet? Gebruik dan een anagramgenerator zoals Wordmith.

Name generators

Er bestaan ook name generators die namen voor je bedenken. Die zijn vooral voor fictie en fantasy verhalen geschikt. Ik heb ze zelf nog nooit gebruikt, omdat ik non-fictie schrijf, maar ik wil ze jullie zeker niet onthouden. Bij zo’n generator vul je dan het geslacht, leeftijd en nog wat kenmerken van je personage in en dan komen er één of meerdere namen uitrollen. Probeer bijvoorbeeld eens Character Name Generator.

namen personages

Research

Als je de perfecte naam voor je personage gevonden hebt, en het is niet een standaard naam, dan kan het handig zijn om wat onderzoek te doen (jaja, toch ook weer research). Zo kun je nagaan of de naam al door een ander bedacht is, of dat het onbedoeld een belediging in een andere taal blijkt te zijn. Ook kan het handig zijn als het een bestaande naam is om te weten wat de betekenis is.  Ik heb sommige namen van personages bewust uitgekozen vanwege hun betekenis. Het babyzusje van het hoofdpersonage in mijn eerste manuscript wordt doodgeboren. Haar ouders geven haar daarop de naam Anjo mee, wat Portugees is voor engel. Dit past bij hen en bij waar het verhaal zich afspeelt.

Don’ts

Favorieten
Laat je niet verleiden om de naam van de hoofdrolspeler uit je favoriete film, serie of boek te ‘lenen’. Grote kans dat je er ook veel van dat personage in gaat leggen en dat anderen hem of haar ook als zodanig gaan herkennen. Je wilt uiteraard dat jouw personage uniek is, jouw verzinsel en niet een spin-off van je favoriete tv held.

Langdradig
Gebruik ook geen langdradige namen. Gravin Esconsuela de Lima- de Groot, klinkt misschien sjiek, maar leest niet lekker weg. Tenzij ze in de rest van het verhaal Essy genoemd wordt natuurlijk. Dit is een beetje een extreem voorbeeld misschien, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Te weinig variëteit
Let er op dat je genoeg variëteit in de namen aanbrengt. Als je een Esma en een Esmee hebt, of een Kevin en een Kelvin, wordt het voor de lezer heel verwarrend wie nou wie is. Grote kans ook dat jij je tijdens het schrijven af en toe gaat vergissen.

Tot slot

Check of je een goede naam gekozen hebt
Zeg de naam een paar keer hardop terwijl je je personage voor je ziet. Of laat in gedachten je personage zich aan jou of anderen karakters voorstellen. Je kunt ook mensen uit je omgeving vragen of ze het een passende naam vinden door ze een stukje van je tekst te laten lezen of door het karakter te beschrijven. Let ook op of de naam past bij de tijd waarin het zich afspeelt. Speelt je verhaal zich bijvoorbeeld af in de Middeleeuwen of in de toekomst? Dan kies je een naam die in die tijd past. Als het in de Middeleeuwen gesitueerd is, wil je niet met een futuristische naam aankomen en als het zich in de toekomst afspeelt is een oer-Hollandse naam als Hans vaak niet realistisch. Tenzij het juist gaat om Hans die plotseling in de toekomst terecht komt natuurlijk.

Associaties
Daarnaast is het goed om te weten dat we namen associëren met bekenden en daarmee met gedrag. Had jij als kind in de klas een Melissa die aardig en mooi was? Grote kans dat je die naam dan bij een vrouwelijke hoofdpersoon vindt passen met dezelfde eigenschappen. Of had je een Quinten in de klas die de kantjes er vanaf liep en regelmatig voor straf op de gang stond? Dan past voor jou die naam ideaal bij een ‘bad boy’.

Wat zijn jouw favoriete namen? En hoe kies jij ze?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Lianne zegt:

    Leuke blog! Ik heb ook ooit een blog over namen geschreven 🙂 Ik geef altijd bewust namen die bij het personage passen. Op de een of andere manier heb ik een hekel aan oer-Hollandse namen zoals Truus of Pieter, het moet een beetje een naam zijn die tijdloos is en die ze overal ter wereld uit kunnen spreken, vind ik. Ik kies ook altijd namen waarbij de namen van broertjes/zusjes ook bij elkaar passen en zorg ook altijd dat de namen zoveel mogelijk van elkaar verschillen. Zoals Chantal van Gastel dat heeft gedaan met Ruben en Robin, in een en hetzelfde verhaal, dat zou ik dus nooit doen! Maar wel leuk om erover na te denken hoe anderen aan namen komen 🙂

    1. Leuk dat je ook zo bewust bezig bent met het kiezen van de juiste namen. In je manuscript had je inderdaad leuke, niet oer-Hollandse, tijdloze namen aan je personages gegeven.
      Ja, dat vind ik ook heel belangrijk, dat de namen van broertjes/zusjes goed bij elkaar passen!

Reacties zijn gesloten.