ochtendroutine
Blog

Mijn ochtendroutine

Ik houd er wel van om te weten waar ik aan toe ben. Een ochtendroutine zorgt er bij mij voor dat ik weet wat ik wilde gaan doen en geen dingen vergeet. Ook helpt het me om mijn tijd zo effectief mogelijk in te delen. Dat is zeker als zelfstandig ondernemer wel zo fijn. Hoe mijn ochtendroutine globaal eruitziet?


Mijn ochtendroutine

Opstaan

Ik sta meestal rond 6.30 uur op. Soms ben ik al voor 6.00 uur wakker, een enkel keer word ik om 7.00 uur wakker. Soms zet ik de wekker, als ik al vroeg een afspraak heb of als ik veel moet doen. Maar eigenlijk altijd word ik uit mezelf vroeg wakker.

In de zomermaanden kleed ik me dan vaak snel aan om als eerste op mijn racefiets te springen en te genieten van de rust op de weg, de stilte in de natuur, en regelmatig van de opkomende zon. Helaas is het nu (nog) geen zomer. Als het nog koud en donker is ’s ochtends vroeg, ga ik liever eerst aan het werk. Na het douchen, aankleden en ontbijten zet ik mijn computer vast aan en neem ik mijn dag even door.

Planning

Globaal heb ik mijn planning eerder (in het weekend) al voor de hele week gemaakt, dus ’s ochtends kijk ik even wat er concreet voor de dag op de agenda staat.

SAVERS

Onderdeel van mijn ochtendroutine zijn wat onderdelen van SAVERS. Een manier uit Miracle Morning om je dag goed te starten. Waar het voor staat:

S = Silence

A = Affirmations

V = Visualisation

E = Excercise

R = Reading

S = Scribing

Hoe ik dat doe

Silence pas ik meestal al voor het ontbijt toe en doe ik echt elke dag. Met de app Headspace neem ik even een rustmoment.

Affirmations. Ik heb een lijstje gemaakt met voor mij fijne en toepasselijke affirmaties waar ik me die dag op wil richten. Bijvoorbeeld, als je slecht geslapen hebt kun je de hele dag tegen jezelf zeggen: ik ben zo moe en ik voel me ellendig (wat ook een affirmatie is!). Of je kunt tegen jezelf zeggen: ik heb genoeg geslapen om vandaag fit en energiek te zijn. Affirmaties, manifestaties, het maakt niet zo uit hoe je ze noemt, het gaat er om dat je bewust bent van wat je tegen én over jezelf zegt.

Visualisation heb ik eigenlijk al gedaan met mijn dag door te nemen, dus ik geef toe, ik houd niet precies de SAVERS volgorde aan. Het gaat er bij Visualisation om dat je voor je ziet wat je wilt doen en bereiken.

En ook met Exercise wijk ik meestal af van deze volgorde, omdat ik in de zomer vaak juist als eerste ga sporten. En anders vaak wat later op de ochtend of in de middag ga fietsen of wandelen. Net hoe mijn planning is en net hoe het weer is.

ochtendroutine

Reading doe ik soms dan, maar in ieder geval ’s avonds een uurtje voor het slapen gaan.

Met Scribing schrijf ik vaak wat dingen op in een notitieboekje. Zoals dingen waar ik dankbaar voor ben, affirmaties (heb ik gelijk twee vliegen in één klap 😉) of quotes of goede tips uit een (non-fictie)boek.

Tussen 9.00 en 10.00/11.00 uur heb ik tijd gereserveerd voor de telefoontjes. Vaak zijn dat coachcalls met mijn coachees of een gratis schrijfcoachsessie. Of ik ben dan naar een afspraak of heb een online meeting.

Daarna ga ik verder aan het werk en meestal rond 11.00 uur open ik mijn mailbox en beantwoord de nodige mailtjes.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

Groetjes, Giovanna

7 reacties

 1. zegt:

  Interessant om te lezen! Ik sta tussen 6u30 en 7u op, afhankelijk van of ik ’s morgens wil douchen. Maar daarna is het een beetje een rommeltje. Enfin ik doe wel altijd dezelfde dingen maar dan door elkaar :p Het kind aankleden, eten, lunch klaarmaken, … In januari nam ik ’s morgens geregeld tijd om tijdens mijn ontbijt te lezen maar dat is er ook weer bij ingeschoten.

 2. zegt:

  Jeetje, wat sta jij vroeg op, haha. Mijn wekker gaat rond half acht als ik moet werken. Soms douche ik in de ochtend, maar soms in de avond (als ik heb gesport). Dan maak ik koffie en lunch om mee naar mijn werk te nemen. Ik ben niet goed in vroeg ontbijten, dus ik neem ook ontbijt mee naar mijn werk. Rond tien uur eet ik dat dan op.

  1. Haha, dat is vanzelf zo gelopen eigenlijk. Vroeger was ik een echt avondmens, en langzaamaan is dat verschoven naar een ochtendmens zijn.
   Leuk om te lezen hoe jouw ochtendritme is!

 3. zegt:

  Leuk om te lezen. Mijn ochtenden zien er ook altijd vrijwel hetzelfde uit: ontbijt met blogrondje, naar buiten, douchen, wat dingen in huis en dan lunchen.

  1. Leuk ook om jouw ochtendroutine te lezen. Dat geeft toch houvast hè en een fijn ritme, als het vrijwel hetzelfde is elke ochtend. Ik hou ervan.
   Goeie om het blogrondje in je ochtendroutine op te nemen! Bij mij schiet het blogrondje er al een hele tijd bij in, juist omdat het geen vaste plek heeft in mijn routine. Waardoor ik dan denk: dat doe ik straks… en straks wordt dan morgen…

 4. zegt:

  Mijn ochtendroutine, heeft een vast patroon, wanneer ik daar soms vanaf moet wijken, ben ik van slag.

  1. Ja dat ken ik wel, een vast patroon is echt prettig en geeft houvast.

Reacties zijn gesloten.