minireview #18
Boekrecensies

Minireview #18 januari

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en deel met je de boeken die er voor mij het meeste uitsprongen. Benieuwd welke? Je leest het hier.

1. Miss Merkel en de moord op het kerkhof (Miss Merkel #2)  – David Safier

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

De tuinman is niet altijd de moordenaar, soms is hij het lijk. Angela realiseert zich dit wanneer haar mopshond het lijk van de tuinman ontdekt op de begraafplaats van Klein-Freudenstadt. De dode zit ondersteboven in de grond, alleen zijn benen steken eruit.

De moordverdachten zijn allemaal te vinden in twee vijandige begrafenisondernemersfamilies. Aan Miss Merkel de taak om de zaak op te lossen. Een zaak die wat verder in haar privéleven graaft dan het haar man Achim lief is…

Hoe ik het boek vond:

Wederom genieten van de perikelen van de ex-bondskanselier als speurneus. In een nieuw en verrassend verhaal. Met leuke, grappige en soms ook heel aandoenlijke personages. Safier weet de personages met diepgang neer te zetten zodat je ze allemaal ook goed leer kent en met (vele van hen) meeleeft. Veel gelachen ook weer om de veelal ironische humor, met heel veel knipogen naar de politiek. De lijntjes die de auteur daarbij weet te trekken van het heden (Angela ruikt iets) naar het verleden (waar ze ook zo iets rook toen ze op staatsbezoek was bij xx) zijn knap gedaan. Net als het eerste deel is ook dit deel een aanrader.

minireview #18

2. Spreken is zilver (Cherringham #4) & De touwtjes in handen (Cherringham #5) – Matthew Costello & Neil Richards

Waardering: 3 uit 5.

Het verhaal:

Deel 4 in de Cherringham-serie. Twee inwoners van Cherringham vinden met metaaldetectoren een verbazingwekkende schat – een zilveren Romeins bord ter waarde van miljoenen. Ze moeten de beloning delen met zowel de boer als de eigenaar van het land, de formidabele Lady Repton, maar er zal genoeg zijn voor iedereen. Die nacht, terwijl de dorpscafés vol zitten, biedt archeoloog professor Peregrine Cartwright aan om het bord veilig in zijn enorme muurkluis te bewaren. Maar wanneer de expert van het British Museum de volgende ochtend arriveert om de vondst te verifiëren, is de kluis leeg! De politie geeft de schuld aan een beruchte bende kunstdieven die in de provincie opereert. Maar Jack en Sarah hebben andere vermoedens…

Deel 5 in de Cherringham-serie. Cherringham is in rouw gedompeld want de vriendelijke poppenspeler is overleden. Maar zit er meer achter zijn dood dan het lijkt…? Otto Brendl, de sympathieke oude man die elke zomer de klassieke Punch-and-Judy-show voor de kinderen presenteerde, sterft plotseling aan een hartaanval en heel Cherringham is er kapot van. Maar terwijl de herdenkingsdienst wordt gepland, wordt Jack achterdochtig dat Otto niet alleen de vriendelijke buurman was. Misschien zit er meer achter de hartaanval? Al snel zijn Jack en Sarah op het spoor van een bijzonder sinistere moordenaar – en samen zullen ze ontdekken dat er niet slechts één soort gerechtigheid is…

Hoe ik het boek vond:

Niet heel spannend, soms niet helemaal kloppend. Evenwel leuke cosy crime voor tussendoor. Ideaal om te luisteren als luisterboek tijdens het koken.

3. 1984 – George Orwell

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

‘1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.’

‘Toekomstmogelijkheden van een zo huiveringwekkende overtuigingskracht, dat het als een nachtmerrie in de geest van de lezer blijft voortleven.’ – Vrij Nederland

Hoe ik het boek vond:

Een boek dat ik al heel lang van plan was te lezen, deze klassieker uit 1949. Ik las het in het Engels, omdat mijn zoon dit boek had en (een tijd geleden al) aan mij uitleende. Een bijzonder boek. Een boek dat tijdens het lezen zowel deed denken aan de Koude Oorlog en hoe die in de jaren tachtig van de vorige eeuw steeds broeiender werd. Als aan de Tweede Wereldoorlog, en dictatuur wereldwijd, maar zeker ook aan deze tijd. De tijd waarin berichten en de media zo belangrijk zijn en ook net zo makkelijk fake zijn. Een goed boek, ondanks dat dystopie niet mijn genre is. George Orwell heeft overigens niet lang kunnen genieten van het succes van dit boek. Hij overleed in 1950 op 47 jarige leeftijd.

minireview #18

4. Het huis met de geesten – Isabel Allende

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Alba is het kind van een verboden liefde, waarmee haar moeder schande bracht over de familie Trueba. Alba gaat op zoek naar haar voorgeschiedenis en ontdekt drie uitzonderlijke vrouwen. Ze tekent het levensverhaal op van haar passionele moeder Blanca, van haar helderziende grootmoeder Clara en van Clara’s mooie zus, Rosa de Schone.

Hoe ik het boek vond:

Een goed boek, hoewel ik moeite had erin te komen. Ik vond de personages wat afstandelijk beschreven en na een paar hoofdstukken had ik nog steeds het gevoel dat geen enkele personage aardig of prettig was. Ik was op internet tegengekomen dat dit het debuut was Isabel Allende uit 1982, en dat ze het was gaan schrijven toen haar grootvader op sterven lag. Tevens had ik me voorgenomen om dit jaar meer van haar te lezen, dus een goede motivatie om toch verder te lezen. Vanwege het veertigjarige schrijverschap van Isabel Allende heeft de uitgeverij van haar in Nederland vertaalde boeken ze opnieuw uitgebracht in dit boek dus met deze omslag. Wat ik persoonlijk misleidend vind, het oogt zo als een luchtige feelgood terwijl het een literaire roman is.

5. Serenade – Leon de Winter

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Ben Weiss is componist van Top veertig hits en muziek voor reclamespots. Hij is het enige kind van Anneke Weiss, een levenlustige vrouw van vierenzeventig bij wie op een dag een tumor wordt vastgesteld. De artsen brengen Ben op de hoogte van haar fatale ziekte, en hij besluit het voor zijn moeder verborgen te houden. Anneke herstelt en lijkt ogenschijnlijk niets te mankeren. Ze ontmoet Fred Bachman, wordt verliefd op hem en wekt de indruk aan een nieuw leven te willen beginnen.

Dan verdwijnt ze opeens. Ben weet niet wat haar ertoe bewogen heeft te vertrekken. Waar is ze ? Samen met Fred gaat hij op zoek en stuit op het tragische geheim dat zijn moeder haar leven lang gekweld heeft.

Hoe ik het boek vond:

Boekenweekgeschenk uit 1995. Ik had het toentertijd gelezen, vond het erg goed, maar had het boek niet bewaard. Recent kwam ik het tegen in een minibieb en besloot het te herlezen. Nog steeds een goed boek!

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. zegt:

    O, leuk dat het tweede deel van Miss Merkel uit is. Die wil ik zeker lezen! Ik las de eerste naar aanleiding van jouw tip en heb daar erg van genoten.

  2. Wat een leuke tips, de miss Merkel wil ik zeker lezen, die springt er voor mij uit.
    Serenade komt me bekend voor, maar wil ik toch ook nog eens lezen.

  3. Altijd weer leuk om zo inspiratie op te doen.
    Zelf heb ik maar weinig gelezen de afgelopen tijd. Ik hoop het snel weer op te kunnen pakken!

Reacties zijn gesloten.