productiever te schrijven
Schrijven

10 tips om productiever te schrijven

Weet je hoe je het meest productief kan zijn? Door geconcentreerd bezig te zijn met datgene dat je wilt gaan doen. Zo simpel is het eigenlijk. De key is dus vooral om zo geconcentreerd mogelijk te zijn en afleiders te vermijden. Onderstaande tips helpen daarbij en zorgen voor een productieve schrijftijd.

10 tips om productiever te schrijven

1. Zet je telefoon op stil voor de tijd die je wilt gaan schrijven. Zo kun je je even helemaal zonder afleiding concentreren op je schrijfwerk en ga je als vanzelf productiever schrijven. Zo voorkom je dat je bij de eerste PLING al niet meer weet wat je wilde gaan schrijven.

2. Laat social media voor wat het is tijdens je schrijftijd. Social media is leuk, heel leuk, maar ook een tijd- en dus productiviteitsvreter. En: bewaar social media voor ná het schrijven. Ik merk dat als ik voor ik ga beginnen eerst even op social media ga en ik dan aan het werk of schrijven ga, ik moeilijker opstart en minder productief ben. Begin ik daarentegen meteen met schrijven, dan zit ik veel sneller in een goede schrijfflow.

Schrijfflow

3. Begin gelijk fris in de ochtend, ook als je geen ochtendmens bent! Gebruik je ochtend om te schrijven. Je bent dan – ook al voelt dat niet altijd zo – het meest uitgeslapen en frist van de dag. Ook als je je dan nog niet helemaal wakker voelt. Alles is aan te leren, ook ochtend productiviteit!

4. Check je e-mail slechts 2-3 keer per dag op vaste tijden. Deze en vele andere productiviteitstips lees je in Grip. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het schrijven niet wordt afgeleid door e-mail die je ook later kunt lezen.

productiever te schrijven

Planning

5. Maak een globale planning. Als je al weet waar je over wilt gaan schrijven en hoelang of hoeveel, kun je sneller beginnen en je schrijftijd optimaal gebruiken. Je kunt dit al de dag van tevoren, of zelfs langer, plannen.

6. Bewaar je notities, ideeën of research aantekeningen op één overzichtelijke plek. Zo hoef je niet eerst alles bij elkaar te zoeken, maar kun je meteen gaan schrijven.

Routine

7. Ontwikkel een schrijfroutine. Door een schrijfroutine te hebben gaat het schrijven eigenlijk als vanzelf, inderdaad op routine. Je hoeft jezelf er niet met moeite toe aan te zetten om te schrijven, je doet het automatisch.

8. Schrijf de tijd die je geschreven hebt op om het concreet te maken. Zet het bijvoorbeeld in je agenda of maak een schrijfuren overzicht aan in Excel.

Schrijfplek

9. Zorg voor een opgeruimde schrijfplek. Zo werk je lekkerder en ben je minder snel afgeleid door dingen die nog moeten of om je aandacht vragen.

10. Gebruik handige hulpjes om snel een goede spellingscheck te doen. Gebruik bijvoorbeeld de herschrijf cheatsheet die je hier gratis kunt downloaden.

Wat doe jij om productiever te schrijven?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. zegt:

  Productiviteit bij het schrijven is echt key, merk ik ook. Als je er eenmaal uit bent, is het best lastig om de draad weer op te pakken. Ik begin zelf altijd met een globale planning per dag en houd mijn uren ook bij in Excel. Werkt zo fijn! Dan heb ik al meteen meer motivatie om lekker productief aan de slag te gaan. Het boek Grip staat trouwens ook hoog op mijn lijstje om eens te lezen. Ik vind het altijd interessant om meer te lezen over productief en efficiënt werken.

  1. Absoluut! Ja, leuk is dat hè, dat het bijhouden van je uren meer voordelen heeft dan alleen voor het bewijzen van je uren voor de belastingdienst (ik neem tenminste aan dat jij daar als ondernemer ook om die reden mee bent begonnen). Het opschrijven motiveert mij om actief bezig te gaan, maar ook achteraf als ik het gevoel heb dat ik die dag of week niet zo veel gedaan heb, dan kijk ik in mijn overzicht en blijken het toch vaak veel meer uurtjes te zijn dan ik gedacht had, die ik al schrijvende nuttig besteed heb.
   Grip is absoluut een aanrader! Ik weet zeker dat jij er ook een hoop uit zult halen.

 2. Villasappho zegt:

  Een goede plek vind ik heel belangrijk en een lijstje met wat nog moet. Fijne tips.

  1. Dank je wel!

 3. Gretll zegt:

  Dank u voor de nuttige tips !

  1. Graag gedaan. 🙂

 4. zegt:

  O ja, productief schrijven… Een van mijn struikelblokken 😉 Ik moet ook echt voor een goede routine gaan zorgen!

  1. Heel belangrijk om je struikelblokken te kennen! 😉 Een goede routine is echt belangrijk. Ik zal niet zeggen dat het dan vanzelf gaat, maar wel stukken makkelijker.

 5. zegt:

  Fijne tips, die ga ik zeker proberen, want aan mijn schrijfflow kan nog wel het een en ander aan verandert worden.

  1. Nu jullie verbouwing achter de rug is en je meer rust hebt, kom je vast weer makkelijker in de schrijfflow. Je nestelen in een lekker plekje in de tuin helpt vast ook. 🙂

 6. Lilian zegt:

  Ik ben eigenlijk zelden zo productief als wanneer ik schrijf. De eerste keer dat ik een dag ging schrijven, typte ik écht aan één stuk door. Ik had er ook echt tijd voor gemaakt en zelfs m’n internet uit gezet. Nu schrijf ik in de avond (omdat ik overdag ander werk heb) en dan tik ik ook in één keer door. Maar misschien wordt het lastiger als je wat verder in het verhaal bent. En ik heb ook wel eens een avond dat het wat minder gaat.

  1. Wat heerlijk dat je zo productief bent als je schrijft! Echt goed dat je zo gedisciplineerd elke avond schrijft (of het anders inhaalt). Zo gaat je boek er zeker komen!

 7. zegt:

  De tip van de mail vind ik echt super. Ik las ‘m jaren geleden ergens en heb daar veel van geleerd. Anders is de verleiding toch groot om steeds ‘even snel’ alles weg te werken wat je tussendoor binnen ziet komen. En nee, dat is niet goed voor je productiviteit;).

  1. Die mailtip vond ik ook echt een ‘lifehack’, geeft zo veel meer rust. Haha, nee klopt, alles wat je toch ‘even’ tussendoor doet is niet goed voor de productiviteit. 😉

Reacties zijn gesloten.