Geconcentreerd schrijven
Schrijven

Geconcentreerd schrijven doe je zo!

Je kijkt er al dagen naar uit, heerlijk schrijven op je vrije dag of in je vakantie! Eindelijk heb je er de tijd voor. Je gaat er eens goed voor zitten. Klaar voor de schrijfstart… Tot je telefoon buzzt. Berichtje van je moeder. Pling, een appje van een vriendin, wanneer jullie weer eens gaan statten. Gauw zet je je telefoon op stil. Maar het is al te laat. Je bent je concentratie kwijt. Je denkt aan wanneer je de stad in zou kunnen met die vriendin en aan de kleren die je wil kopen. Over kleren gesproken, bedenk je, je moet nog nodig een was draaien. Weg concentratie, weg schrijfdag…


Dat kan anders! Met deze tips lukt geconcentreerd schrijven wel!

1. Zet je telefoon meteen al op stil en leg hem in een andere kamer. Berichtjes en mailtjes kunnen best nog een uurtje wachten. Eerst een uur lekker geconcentreerd schrijven en goed in een schrijfflow komen, zullen je helpen na een latere break – om je mailtjes en berichtjes even te bekijken bijvoorbeeld – om makkelijker weer in de schrijfflow terug te komen.

2. Vermijd social media tot na het schrijven. Als iets mij uit mijn concentratie haalt is het wel social media. Ik ben er dol op, maar als ik op Instagram of Facebook gekeken heb, ben ik maar moeizaam tot schrijven aan te zetten. Dan ben ik te veel afgeleid door alle leuke dingen en tips die ik gelezen heb en de inspirerende foto’s die ik gezien heb. Ik krijg dan de neiging om korte tijd later weer te gaan kijken, of ik kom in een soort relaxte-flow terecht en krijg niets meer gedaan.

Geconcentreerd schrijven in 2x 25 minuten…

3. Werk in blokken met een timer. De Tomato timer (Pomodoro methode) is daar een geschikte voor. De standaard is 25 minuten geconcentreerd werken en dan 5 minuten pauze. Je mag in de pauze doen wat je wilt als het maar iets anders is dan je schrijfwerk. Maar na die 5 minuten ga je weer aan de slag met het volgende blok van 25 minuten. Voor je het weet heb je een uur geconcentreerd geschreven.. De timer is ook in te stellen op langere of kortere tijden als je daar behoefte aan hebt.

4. Zorg dat je een (dag)doel hebt. Weet van te voren al waarover je wilt gaan schrijven en zorg dat je een dagdoel hebt. Bijvoorbeeld een hoofdstuk schrijven of 1500 woorden. Of twee blogs, of wat je dan ook graag gedaan zou willen hebben. Het beste werkt het als je er de avond ervoor al over nadenkt, wat je precies wilt gaan schrijven en hoeveel ongeveer. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je of het eerste half uur van je schrijftijd hier nog mee bezig bent, of dat er niets in je opkomt op het moment dat je wilt gaan beginnen met schrijven.

Geconcentreerd schrijven

5. Werk buiten de deur als je toch teveel afleiding hebt thuis. Werken op een flexplek heeft het voordeel dat je geen afleiding hebt van het huishouden, huisgenoten of stapels administratie op je bureau die nog weggewerkt moet worden. Ook werkt buiten de deur schrijven een beetje als werken met een timer. Je bent niet voor niets ergens naartoe gegaan, hebt een plekje gezocht en je geïnstalleerd. Dan wil je het beste uit je schrijftijd halen, voor het weer tijd is om naar huis te gaan.

Wat helpt jou om geconcentreerd te schrijven?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. Het was een beetje een dubbel artikel… Over schrijven, en over schrijven gesproken. Of je nu een blog schrijft of een scriptie, het is allebei schrijven. Mijn schrijfstijl is helder en concreet.

  1. Dit werkt zeker voor het schrijven van wat dan ook, boeken, blogs, scripties, artikelen, verhalen; allemaal hetzelfde principe.

 2. Ik leg mijn telefoon altijd op de kop zodat ik het ook niet kan als hij oplicht door een melding, dat werkt goed bij mij. Verder zorg ik altijd voor een opgeruimde werkplek, dan kan ik zelf ook meer geconcentreerd werken.

  1. Ja doe ik ook, anders leidt het inderdaad nog steeds af, ook al staat hij op stil.
   En opgeruimde werkplek doet echt zo veel voor je concentratie, hè? En straalt ook nog eens rust uit vind ik.

 3. Ik gebruik twee nummers op repeat maar vaak stop ik pas als ik heel erg naar de wc moet en stijf als een plank ben. Geen goede combi dus ik ga die tomatenwekker eens opzoeken.

  1. Oe, ja dan ben je best lang door blijven gaan, ook mijn valkuil als ik geen wekkertje zet… Ik ben benieuwd of het werken ermee jou ook gaat bevallen.

 4. zegt:

  Goeie tips! Vooral die met de timer vind ik een heel goeie! Voor mij werkt het om gewoon ’s ochtends op te staan en er meteen in te vliegen (met koffie erbij), zonder meldingen en sociale media inderdaad.

  1. Wat fijn dat dat voor jou ook het beste werkt, ’s ochtends gewoon meteen beginnen, zonder afleidingen, zoals van social media.

Reacties zijn gesloten.