research doen
Schrijven

Waarom je research voor je verhaal moet doen | met 5 tips

Elk goed verhaal heeft research nodig. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je fictie of non-fictie schrijft. Research is het cement van elk verhaal. Het verbindt verschillende delen met elkaar, houdt het bijeen en zorgt dat je verhaal goed overeind blijft staan. In deze blog lees je hoe je de beste cement maakt, zodat ook jouw verhaal staat als een huis.


Nog even terugkomend op het waarom het niet uitmaakt of research doen voor fictie of non-fictie is. Dat is omdat er in elk verhaal details zullen zijn die moeten kloppen. Of het nou gaat om verzonnen werelden of om bestaande steden als achtergrond, je komt hoe dan ook dingen tegen die realistisch moeten zijn. Dingen moeten kloppen, ook als ze verzonnen zijn.

Net echt

Gaat het om een verzonnen wereld of plaats? Ook daar moet research voor gedaan worden. Misschien minder dan bij non-fictie, maar toch kom je ook dingen tegen die je waarheidsgetrouw wilt maken. Hoe iets bouwtechnisch in elkaar hoort te zitten, hoe de anatomie van een mens of een dier is of hoe een gewas groeit bijvoorbeeld.

Maar hoe doe je goede research? 5 tips om meteen mee aan de slag te gaan.

1. Duik in de materie

Het belangrijkste is om je er echt goed in te verdiepen. Lees alles wat je over je onderwerp lezen kunt. Gaat je verhaal over iemand die na een moeilijke periode alleen, met een rugzak op, de wereld rondreist? Over een danser? Over een politieagent? Lees daar dan boeken over. Zoek achtergrondinformatie of studiemateriaal. Waarom wordt iemand politieagent, piloot, astronaut of ballerina? Wat had hij/zij ervoor nodig? Wat zijn de vaktermen? Je hoeft die niet precies zo te gebruiken, maar het zorgt ervoor dat je weet waar je over schrijft. Dat je de informatie begrijpt en op de lezer over kan brengen.

2. Ga op onderzoek uit

Wanneer je verhaal zich afspeelt in een bestaande stad of land, probeer dan om ernaartoe te gaan. Loop en kijk er rond, ga de sfeer proeven, maak foto’s en aantekeningen. En als je er bent, probeer dan ook om je personages daar, in die setting, voor je te zien. Kun je er niet naartoe omdat het land van je keuze vanwege corona nog niet open is, omdat je geen geld hebt om te reizen, je geen vakantiedagen meer over hebt? Lees dan reisgidsen en reisboeken over dat bepaalde land of over die steden. Daarnaast is Google een uitkomst. Behalve dat er ontzettend veel achtergrondinformatie via te vinden is over dat betreffende gebied, kun je met Street View vanachter je computer er toch een kijkje nemen en virtueel door de straten lopen. En gaat je verhaal bijvoorbeeld over een danser en wil meer weten over dansmoves, dan bieden de filmpjes op YouTube uitkomst.

research doen

3. Maak een naslagwerk

Door je gewonnen research als naslagwerk te gebruiken heb je altijd iets om op terug te vallen als je je even afvraagt hoe het ook weer zit. Bewaar alles in een fysieke multomap met tabbladen, in een notitieboekje, digitaal in een map, of als je Scrivener gebruikt in Scrivener zelf.

4. Ga mensen interviewen

Door mensen te interviewen die dat bepaalde beroep uitoefenen, die iets soortgelijks meegemaakt hebben, in het gebied wonen waarover jij wil schrijven, danseres zijn geweest of die op een andere manier kennis hebben van jouw onderwerp. Maak je de kennis die zij hebben eigen door ze vragen te stellen. Heeft jouw hoofdpersoon een B&B in Frankrijk? Ga dan een week (of langer) in een B&B logeren, vraag of je de eigenaren mag interviewen en of je een inkijkje mag in het leven van een B&B-eigenaar.

5. Leef je in

De beste manier om met de informatie aan de slag te gaan, is je voor te stellen dat jij daar woont, dat beroep uit oefent of meemaakt wat jouw personages meemaken. Door je in de gevonden materie in te leven gaat jouw verhaal ook echt leven.

Heb je het idee dat research doen saai en vervelend is en betekent dat je nóg meer achter je computer zit? Lees dan vooral even deze leuke blogpost van mijn coachingsklant Marion, waarin ze prachtig weergeeft wat research doen echt is.

Doe jij wel eens research?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Volgens mij staat of valt een verhaal echt met goede research. Zeker bij thrillers merk ik soms dat bepaalde dingen niet kunnen kloppen. Dat is vaak toch een beetje een domper. En ja, natuurlijk moet het verhaal spannend zijn en lekker lezen en dat soort dingen, maar toch… Als het niet klopt, haak ik af.

    1. Ja helemaal mee eens!

Reacties zijn gesloten.