grip
Boekrecensies

Boekrecensie Grip

‘Het geheim van slim werken’ luidt de ondertitel van het boek. Nou dat willen we wel weten natuurlijk! Want hoe komt het dat sommige mensen veel werk hebben en toch nooit te druk zijn, terwijl anderen net zo veel of zelfs minder doen en gestrest raken van de werkdruk? Tijd om er grip op te krijgen!

Grip inhoudelijk

De auteur, Rick Pastoor, zegt dat je je uren vele malen beter benut door koers te kiezen en je tijd te besteden aan datgene wat het allerbelangrijkste voor je is. Door strategisch te werken krijg je meer grip op de uren die je in je werkweek te besteden hebt. Hij laat zien hoe bijvoorbeeld je agenda, je takenlijst en je e-mail kunt inzetten om je werk sneller en beter gedaan te krijgen. Evenals hoe je omgaat met zaken die er onverwachts bij komen.

Wat highlights uit het boek:

  • Door je werkzaamheden te filteren leer je je prioriteiten kennen.
  • Wen er bij het indelen van je agenda aan om belangrijke dingen niet uit te stellen maar ze zo snel mogelijk te doen. Eerder in de week dus, en eerder op de dag.
  • Zoals je spieren kunt trainen door te sporten, kun je ook beter worden in je focus en concentratie.
  • Leer jezelf aan om als een pitbull voor je werkplanning te gaan liggen, vooral met het oog op onverwachte zaken.
  • Plan het beantwoorden van je mail in je agenda in, zodat het niet al je tijd opslokt. Bijvoorbeeld 3x per dag een half uur.
  • Label kleine, minder belangrijke taken als ‘korte taken’ of ‘low energy’. Wanneer je na een lange afspraak, vermoeide vergadering, of gewoon aan het einde van de dag, minder in je energie zit of minder focus hebt, kun je hier een taak van doen.

De Eisenhower-matrix

Met de Eisenhower-matrix krijg je inzicht in wat belangrijk is en in wat urgent is. (Zie afbeelding.) Volgens oud VS president Dwight Eisenhower is het urgente niet belangrijk en het belangrijke nooit urgent. Dit dus in tegenstelling tot wat we vaak denken in drukke tijden. Dan gaan we ervan uit dat alles belangrijk én urgent is. Omdat het uitleggen van de matrix al een hoofdstuk op zich is, is het wat veel om het hier verder uit te diepen. Je leest er alles over in Grip en overal op internet is hier ook informatie over te vinden.

Persoonlijk vind ik dit zowel een hele goede als een hele moeilijke om toe te passen. Ik heb nogal de neiging om alles belangrijk/nodig/dus urgent te vinden. Om het echt goed onder de knie te krijgen deze dingen te scheiden ga ik hier nog eens een uitgebreidere studie van maken, en er wellicht te zijner tijd een leuke blog over schrijven. Onderstaand plaatje in PhotoShop maken was in ieder geval al een goed begin. 😉

grip

Quote uit het boek:

‘Je bent niet op elk moment van je werkweek tot alles in staat.’

Review

Concreet bedenken wat je deze week wil bereiken en moet doen is best lastig, zeker als je heel veel moet doen. Voor je het weet duizelt het je en laat je je planning los. Je gaat doen wat op dat moment goed voelt. Helaas doe je op je gevoel zelden wat echt nodig, urgent of belangrijk is.

Rick Pastoor helpt je met behulp van een vragenlijst o.a. na te denken over de balans tussen rust en werk. Bijvoorbeeld hoeveel tijd je nodig hebt na afspraken voor je weer geconcentreerd aan de slag kunt. Hier had ik om eerlijk te zijn nooit over nagedacht. Ik ging eigenlijk altijd zo snel mogelijk weer aan het werk. Waarbij ik dan wel merkte dat het soms even duurde voor ik weer in een lekkere werkflow zat. Ik let er nu op, bijvoorbeeld na het coachingsgesprek met mijn ondernemerscoach van de week, dat ik even rustig met een kopje thee de tijd neem voor ik weer in mijn werk duik.

Gekregen

Ik kreeg het boek Grip vorig jaar van mijn toenmalige manager. Ze had het gekregen op een managers-dag binnen het bedrijf en wist dat ze er leesgrage ondergetekende blij mee kon maken, net als met de vele andere boeken die ik kreeg in de jaren die ik voor haar werkte overigens (nogmaals bedankt Jolanda!). Toch kwam ik er het afgelopen jaar niet aan toe om dit boek te lezen.

Grip kwijt

Maar in augustus jl. bedacht ik dat ik het in februari van dit jaar voor de Elke maand een zelfhulpboek-challenge zou gaan lezen. De ironie is dat ik nu dus niet meer voor haar werk, omdat ik vanaf januari jl. van parttime ondernemer naar fulltime ondernemer ben gegaan. En ik het sindsdien dus razend druk heb en de grip op mijn drukke werkdagen een beetje kwijt aan het raken was. Het moest zo zijn dat ik het nu pas las dus!

grip

Aanrader

Daarmee wil ik gelijk illustreren dat dit een super boek is, voor wie het druk heeft. Heb je zeeën van tijd dan is dit wellicht geen boek voor jou. Of in ieder geval niet nu, maar een jaar geleden had ik ook niet kunnen bedenken dat ik het nu zo (heerlijk) druk zou hebben. 😊

Hoewel sommige tips overlappen met wat ik al eerder heb gelezen in o.a. het boek Elke werkdag een topdag, voegde dit boek toch veel toe aan een goede planning en slim werken.

Enig (klein) minpuntje is dat sommige kopjes en illustraties slechter leesbaar zijn, doordat ze in lichtgeel zijn gedrukt. Ook zijn sommige screenshots van apps of zijn computerscherm te klein om ze goed te kunnen lezen. Maar verder een aanrader. Het boek ziet er mooi uit, met leuke, uitgebreide illustraties en is prettig geschreven.

Het krijgt van mij 4 sterren.

Genre: Non-fictie | Gripboek | 287 pagina’s | Nederlands | 2019 |

Hoe hou jij grip op een drukke ‘agenda’?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

  1. zegt:

    Klinkt als een interessant boek! Die highlights alleen al vind ik fijne tips. Jammer van die paar minpunten, maar dit boek ga ik denk ik wel lezen. Ik zet ‘m op mijn lijstje 🙂

    1. De goede dingen uit het boek overstijgen de minpuntjes, dus kan het je zeker aanraden.

  2. Ilona Wielinga zegt:

    Dit lijkt me echt wel een interessant boek, ik onthoud ‘m even!

    1. Echt een aanrader!

  3. Lilian Visser zegt:

    Ik heb er ook net een blog over online staan! 🙂 Ik vind het ook een reuze handig en goed boek. Veel dingen komen van Getting Things Done en dat boek heeft mijn leven echt veranderd omdat ik hiervoor niet wist hoe ik overzicht moest krijgen in alle dingen die ik moest doen.

    1. O, leuk! Ik ga zo gelijk kijken! Ik wist wel dat je hem ook aan het lezen was, dus het zat er aan te komen. 🙂 In Elke werkdag een topdag las ik voor het eerst heel veel tips uit Getting Things Done, en in Grip nog meer. Ik wil GTD zelf ook nog graag gaan lezen, hoewel ik er indirect nu eigenlijk al een hoop uit weet.

  4. zegt:

    Ik lees alleen al in deze recensie een heleboel goede tips. Je mail niet constant open hebben staan, deed ik de laatste weken dat ik werkte ook. Vond ik echt zo’n rust geven.

    1. En dat zijn dit nog maar een paar tips eigenlijk, het boek staat vol met dit soort goede, praktische tips. Niet constant elk mailtje beantwoorden geeft zeker veel rust. Ik deed dat niet constant meer, ik denk al door het boek Elke werkdag een topdag, maar merkte daardoor dat ik soms ook wel twee dagen mijn mail beantwoorden vergat. De tip die Rick Pastoor in zijn boek geeft om je mail op bijvoorbeeld drie vaste momenten (die je dan echt in je agenda inplant) per dag te beantwoorden vind ik daarom erg fijn.

Reacties zijn gesloten.