schrijfroutine
Schrijven

Wat is jouw schrijfroutine?

Sommige schrijvers schrijven boeken door maar één zin per dag te schrijven, anderen door 2000 woorden per dag te schrijven. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel je schrijft, dat boek dat komt er wel, als je maar routine hebt in het schrijven. Want door routine voorkom je dat er weken voorbij gaan zonder dat je iets geschreven hebt.


NaNoWriMo

Met NaNoWriMo, de National Novel Writing Month, in november, is het doel om 50.000 woorden in de maand te schrijven. Oftewel 1667 woorden per dag. Dat lukt mij best op wat dagen, maar niet elke dag, waardoor ik afgelopen jaar toch niet verder kwam dan +/- 30.000 woorden tijdens NaNoWriMo. Ook dit jaar denk ik niet dat ik het ga halen. Die 50.000 woorden in één maand is duidelijk niet mijn schrijfritme.

Wat is mijn routine dan wel?

Ik heb mij aangeleerd om zo goed als elke dag te schrijven. Dat lukt mij meestal wel zes en regelmatig ook zeven dagen in de week. Waar ik die dag aan schrijf varieert. Vaak aan een boek, een blog of aan een freelance klus. Elke dag schrijven is voor mij dus routine.

schrijfroutine

Wil je jezelf ook een schrijfroutine aanleren?

Probeer dan eens dit:

 • Schrijf met regelmaat. Elke dag, elke doordeweekse avond, elk weekend of elke maandag, dat maakt op zich niet uit, als het maar een bepaalde regelmaat heeft.
 • Houd je wordcount bij. Door op te schrijven hoeveel woorden je per dag geschreven hebt, bijvoorbeeld in Excel of in je agenda, zie je makkelijk wat je regelmaat is. Op internet zijn (gratis) wordcount sheets te vinden, maar je kunt er ook makkelijk een zelf maken.
 • Het willen halen van een bepaald woordaantal per dag (of dat nou 200 of 2000 is) zorgt dat je een doel hebt om naartoe te werken.
 • Schrijf zo vaak als je kan. Toen ik nog niet fulltime als zelfstandig ondernemer werkte, gebruikte ik regelmatig de lunchpauze op mijn werk om een stuk voor mijn boek of (een deel van) een blog te schrijven. Misschien ga elke dag met de trein naar je werk en kun je onderweg schrijven. Of sta een uurtje eerder op om te schrijven voor je naar je werk gaat. Zo kun je regelmatig mooie schrijfmomenten bij elkaar sprokkelen. Opgeteld zijn al die momentjes ook productieve schrijftijd.

Wat is jouw schrijfroutine?

Groetjes, Giovanna

4 Reacties

 1. zegt:

  Meestal werkt een hoofdstuk (1500-2000 woorden) per dag wel goed bij mij. Daarnaast maakt de volgorde waarin ik dingen doe wel uit. Het belangrijkste project moet altijd als eerst worden gedaan, anders blijf ik het uitstellen.

  1. Dat is een mooie schrijfroutine Mirjam, een hoofdstuk per dag! Dan schiet je boek ook heerlijk snel op.
   En leuk om te lezen, ik merk dat het voor mij ook het beste werkt om als eerste het belangrijkste project te doen. Maar bij mij dan vooral omdat ik anders niet de rust heb om eerst de andere dingen te doen.

 2. zegt:

  Helaas lukt het mij echt niet om elke dag te schrijven. Wel op mijn vaste vrije dag en soms in het weekend. Ik zou daar wel wat strenger in kunnen worden, maar ik wil het ook wel leuk blijven vinden 🙂 Ik vind het zo knap hoe jij dat doet!

  1. Goed dat je een routine hebt van schrijven op je vaste vrije dag, en dat het ook nog wel eens lukt om te schrijven in het weekend.
   Ah lief dat je dat zegt! Komt denk ik omdat ik het schrijven zie als ontspanning, als een traktatie voor mijzelf. Ik kreeg er zoveel voldoening en energie van, dat ik het daarom wel graag doe. En wanneer het toch soms eens als ‘moeten’ begint te voelen las ik bewust een spijbeldag inclusief het gevoel van: ik moet eigenlijk schrijven vandaag, maar ik doe het lekker niet! Lekker puh. Klinkt misschien heel suf, maar de volgende dag heb ik dan altijd weer zin om te schrijven en heb ik het eigenlijk ook gemist.

Reacties zijn gesloten.