schrijfroutine
Schrijven

Wat is jouw schrijfroutine?

Sommige schrijvers schrijven boeken door maar één zin per dag te schrijven, anderen door 2000 woorden per dag te schrijven. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel je schrijft, dat boek dat komt er wel, als je maar routine hebt in het schrijven. Want door routine voorkom je dat er weken voorbij gaan zonder dat je iets geschreven hebt.

NaNoWriMo

Met NaNoWriMo, de National Novel Writing Month in november, is het doel om 50.000 woorden in de maand te schrijven. Ofwel 1667 woorden per dag. Dat lukt mij best op wat dagen, maar niet elke dag, waardoor ik afgelopen jaar toch niet verder kwam dan de +/- 30.000 woorden afgelopen jaar. Ook dit jaar denk ik niet dat ik het ga halen. Die 50.000 is duidelijk niet mijn schrijfritme.

Wat is mijn routine dan wel?

Ik heb mij wel aan kunnen leren om zo goed als elke dag te schrijven. Dat lukt mij meestal wel zes en soms ook zeven dagen in de week. Waar ik dan aan schrijf varieert. Sommige dagen aan mijn boek, soms aan een blog en vaak aan een freelance klus. Elke dag schrijven is voor mij dus routine.

schrijfroutine

Wil je jezelf ook een schrijfroutine aanleren?

Probeer dan eens dit:

 • Schrijf met regelmaat. Elke dag, elke doordeweekse avond, elk weekend of elke maandag, dat maakt op zich niet uit, als het maar een bepaalde regelmaat heeft.
 • Houd je wordcount bij. Door op te schrijven hoeveel woorden je per dag geschreven hebt, bijvoorbeeld in Excel of in je agenda, zie je makkelijk wat je regelmaat is. Op internet zijn veel (gratis) wordcount sheets te vinden, maar je kunt er ook makkelijk een zelf maken.
 • Het willen halen van een bepaald woordaantal per dag (of dat nou 200 of 2000 is) zorgt dat je een doel hebt om naar toe te werken.
 • Schrijf zo vaak als je kan. Ik schrijf regelmatig een (deel van een) blog in de lunchpauze op mijn werk. Zo kun je regelmatig mooie schrijfmomenten bij elkaar sprokkelen. Opgeteld zijn al die momentjes ook productieve schrijftijd.

Lees voor meer tips ook eens Ontwikkel een schrijfroutine.

Wat is jouw schrijfroutine?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Haute Stock

4 Reacties

 1. Helaas lukt het mij echt niet om elke dag te schrijven. Wel op mijn vaste vrije dag en soms in het weekend. Ik zou daar wel wat strenger in kunnen worden, maar ik wil het ook wel leuk blijven vinden 🙂 Ik vind het zo knap hoe jij dat doet!
  Darina blogde over…Op mijn wensenlijstje | November 2018My Profile

  1. Goed dat je een routine hebt van schrijven op je vaste vrije dag, en dat het ook nog wel eens lukt om te schrijven in het weekend.
   Ah lief dat je dat zegt! Komt denk ik omdat ik het schrijven zie als ontspanning, als een traktatie voor mijzelf. Ik kreeg er zoveel voldoening en energie van, dat ik het daarom wel graag doe. En wanneer het toch soms eens als ‘moeten’ begint te voelen las ik bewust een spijbeldag inclusief het gevoel van: ik moet eigenlijk schrijven vandaag, maar ik doe het lekker niet! Lekker puh. Klinkt misschien heel suf, maar de volgende dag heb ik dan altijd weer zin om te schrijven en heb ik het eigenlijk ook gemist.

 2. Meestal werkt een hoofdstuk (1500-2000 woorden) per dag wel goed bij mij. Daarnaast maakt de volgorde waarin ik dingen doe wel uit. Het belangrijkste project moet altijd als eerst worden gedaan, anders blijf ik het uitstellen.

  1. Dat is een mooie schrijfroutine Mirjam, een hoofdstuk per dag! Dan schiet je boek ook heerlijk snel op.
   En leuk om te lezen, ik merk dat het voor mij ook het beste werkt om als eerste het belangrijkste project te doen. Maar bij mij dan vooral omdat ik anders niet de rust heb om eerst de andere dingen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.