schrijfroutine
Blog

Ontwikkel een schrijfroutine

Een routine houdt in dat er vastigheid is. Dan weet je waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten. Vastigheid kan zijn elke ochtend schrijven. Elk weekend schrijven. Vaste prik één uur per dag schrijven, of steevast elke avond twee uurtjes wegtikken. Net wat voor jou werkt en wat jouw schema toelaat. Maar probeer vooral te zorgen dat je het herhaalt. Een routine is namelijk herhaling tot het een gewoonte is waar je niet over na hoeft te denken. Zoals je sleutels in je tas doen voor je weggaat of je tandenpoetsen voor het slapen gaan. Dat zijn ook routines die je je ooit aangeleerd hebt.

Schrijf elke dag!

Zoals gezegd ontstaat de beste routine door vastigheid. Door het met regelmaat te doen. De beste regelmaat is om het elke dag te doen. Dat doe je met tandenpoetsen tenslotte ook. Doe het ook als je weinig tijd hebt. Schrijf elke dag! Al is het maar een uur of zelfs maar een half uur. Of maar een halve bladzijde, maar doe het!

Jouw schrijfroutine

Kijk wat voor jou werkt, het is jouw schrijfroutine. De ene schrijver maakt graag vooraf een planning en een hele uitlijning van het verhaal. Terwijl de ander meer op het gevoel schrijft en wacht als het ware tot de personages vertellen wat er gaat gebeuren. In het boek van Lisette Jonkman lees je meer over de verschillende schrijftypes.

Werkplek

Creëer een rustige werkplek zonder afleiding. Zet je telefoon op stil, of beter nog, leg hem in een andere ruimte dan waar jij aan het schrijven bent. Maar ook een fijne, opgeruimde werkplek is belangrijk. Een plek waar geen stapels was, nog-in-te-plakken-foto’s, nog-te-lezen-boeken of andere dingen om actie roepen en je afleiden.

Over afleiding gesproken…

Laat je niet verleiden om, als je graag ’s ochtends schrijft, eerst ‘even wakker te worden met koffie en social media’. Ik merk dat als ik dat doe, ik rustig een uur verder ben en vervolgens twee uur lang mijzelf ertoe aan moet zetten om ook daadwerkelijk te gaan schrijven. Ik zit dan als het ware in een gezellige scrol en swipe-mood en niet in de gewenste geconcentreerde schrijf-mood. Het is bij mij dus koffie en meteen schrijven.

Kleine stapjes

Probeer niet in één keer een heel nieuw ritme te ontwikkelen. Gooi niet drastisch meteen je hele routine om. Probeer in stapjes je een nieuwe schrijfroutine eigen te maken. Gaat een stapje goed, dan voeg je de volgende stap toe.

Neem de tijd

De meningen verschillen over hoelang het duurt een gewoonte te ontwikkelen. Sommigen zeggen 21 dagen, sommigen 60, anderen 90. Ik denk dat het zeker wel twee maanden nodig heeft voor je routine een gewoonte is. Maar bij sommige mensen kan dat al wat eerder en bij anderen wat later gebeuren. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit, je moet er toch mee door gaan. Je kan niet na 60 dagen denken: zo nu heb ik een mooie routine ontwikkelt, dus hoef ik er niets meer aan te doen. Moet je opletten hoe snel je routine weer met de noorderzon vertrokken is. Je blijft er dus net zo geroutineerd mee door gaan, ook na die 60 of 90 dagen. Het enige verschil is dat je er na verloop van tijd minder over na hoeft te denken, omdat het een routine is.

Raak het niet kwijt

Je zal merken dat er dagen zijn dat je moe, ziek of te druk bent en het schrijven erbij inschiet. Geen probleem, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Maar let er wel op dat je niet verslapt. Voor je er erg in hebt, worden het drie dagen, vier weken, vijf maanden… dat je niet geschreven hebt. Been there, done that; doesn’t work.

Geniet

Bovenal: geniet van het schrijven. Doe het omdat je ervan houdt, het je passie is, je uitlaatklep of omdat het je vleugels geeft. Genieten stimuleert je om morgen ook weer te gaan schrijven.

Word count

Tot slot, wat mij ook enorm helpt is mijn word count bij te houden, dus hoeveel woorden ik geschreven heb. Het liefst wil ik vandaag natuurlijk net zoveel woorden als gisteren schrijven. Of liever meer nog.

Heb jij al een schrijfroutine? Zo, ja wat werkt voor jou het beste?

Groetjes, Giovanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.