schrijfmomenten
Schrijven

De 3 beste schrijfmomenten op de dag

Wat is er nou heerlijker dan een hele dag te kunnen schrijven? Maar de meeste mensen hebben naast het schrijven ook een baan en of een gezin, en hebben geen hele ochtend of dag vrij om te schrijven. Ik ben naast schrijver ook fulltime ondernemer en moet soms best zoeken naar schrijfmomenten om boeken te schrijven. Dat is best wel eens lastig, gelukkig zijn er toch zeker wel wat handige momenten op een dag te vinden. De 3 beste deel ik met je in deze blog.


Tips voor het vinden van jouw beste schrijfmomenten

1. Vroeg in de ochtend

Een goed moment bijvoorbeeld om te schrijven is ‘s ochtends vroeg. De dag ligt nog voor je en met een goede schrijfsessie begin je al heel productief. Ook als je daarna moet werken. Juist als je daarna nog moet werken, je hebt dan namelijk een goede schrijfsessie achter de rug en het gevoel dat je al heel veel bereikt hebt die dag. Soms sta ik een uurtje eerder op, zodat ik extra tijd heb om te schrijven voor ik begin te werken of naar een afspraak ga.

Als je geen ochtendmens bent kan het in het begin wel even wennen zijn. Maar ochtend- of avondmens zijn is eigenlijk niets anders dan gewend zijn aan die routine. Ik ben jaren geleden (eigenlijk niet eens heel bewust) van een avondmens geswitcht naar een ochtendmens. En wat blijkt: dat past veel beter bij mij, terwijl ik jaren dacht dat ik een echt avondmens was. Toevallig luisterde ik via de Luisterbieb van de week naar het boek Dear Good Morning van Lienke de Jong, en grappig genoeg bevestigde zij wat ik altijd al dacht en zelf ervaren had: iedereen kan een ochtendmens worden.

Ben je eerder opgestaan, maar voel je je nog niet erg ‘ochtendmensig’? Besluit om er voor te gaan zitten, met een lekker kopje koffie of thee. Bedenk dat het tijdwinst is, vroeg opstaan, en dat het je veel op zal leveren. Als je je voorneemt om het beste uit dat uur schrijven te halen zal je merken dat het ook echt een werkzaam uur wordt.

schrijfmomenten

2. Verloren halfuurtje

Iedereen heeft wel een verloren halfuurtje ergens op de dag. Een moment tussen twee afspraken door. Een half uur voor je gaat koken. Of tijdens een (lange) rit met de trein. Ideaal om te gebruiken om te schrijven. Ik gebruikte vroeger toen ik nog voor een baas werkte ook nogal eens de lunchpauze op mijn werk.

3. Pre-diner

Ook als je direct uit je werk komt, voor je gaat eten, is een mooi moment om even te schrijven. Laat een ander een keertje voor het diner zorgen, of doe een keer makkelijk. Je kan zoiets natuurlijk ook handig inplannen door bijvoorbeeld de dag ervoor voor twee dagen te koken. Dan heb je vandaag het gemak en toch ook een gezonde maaltijd.

Bonus tip: After-diner

Naast het pre-diner moment is de after-diner ook een mooi schrijfmoment. Je hebt net nieuwe energie opgedaan en als je meteen na het avondeten aan de slag gaat houd je de rest van de avond nog over om te ontspannen.

Welk momenten van de dag zijn jouw favoriete schrijfmomenten?

Groetjes, Giovanna

18 reacties

 1. zegt:

  Oh, afterdinner zou me nooit lukken. Dan ben ik meestal zo moe dat ik even moet tijd nemen om te gaan rusten, haha. ’s Ochtends zou ook het best bij me passen, maar het komt er vaak niet van.

  1. Haha, ja herkenbaar, voor mij is after-diner ook niet de meest productieve tijd, en ’s ochtends juist wel. Ook al komt het er vaak niet van, je weet in ieder geval wel al wat je beste schrijfmoment van de dag is.

 2. Marloes zegt:

  Mijn favoriete moment om te schrijven, is in de ochtend. Dan schrijf ik graag posts voor mijn blog. Of soms voor het eten als mijn vriend aan het koken is en ik inspiratie heb.

  1. Leuk dat jij ook het liefst in de ochtend schrijft. En dat is ook een heerlijk moment inderdaad, als je vriend aan het koken is. Dat je dan kan schrijven tot het eten klaar is en je direct aan tafel kan. 🙂

 3. zegt:

  Ik ben absoluut een ochtendmens en schrijf ’s ochtends vaak het makkelijkst voor mijn werk, maar grappig genoeg schrijf ik mijn blogartikelen voor Vaker Vrolijk juist meestal net voor of net na het avondeten. Dan ben ik helemaal in de blogmodus blijkbaar.
  Goed idee trouwens om ook die verloren half uurtjes voor schrijven te gebruiken. Een paar van die half uurtjes bij elkaar opgeteld zijn toch best wel een tijdje samen!

  1. Wat leuk dat jij op bepaalde momenten het beste juist werk of blogs schrijft. Voor je werk de frisse ochtendfocus en na het eten de ontspannen blogmodus wellicht.
   Zeker, je zal er versteld van staan hoeveel die half uurtjes bij elkaar opleveren.

 4. zegt:

  Ai, pre-diner kan ik niet. Na een werkdag kon ik echt niet meer schrijven. Ik heb hele scripties gemaakt ’s morgens tussen vijf en zeven. Een paar weken de wekker op vijf uur en dan twee uur knallen. En nee, ik was/ben geen ochtendmens, maar het werkte voor mij perfect, vooral omdat ik dan nog geen mail en dergelijke had geopend. Niets kon me dus afleiden. Daarna ging ik dan naar mijn werk en ik vond het dan wel een heerlijk idee dat ik ’s avonds niets meer aan mijn studie hoefde te doen.

  1. Kan ik helemaal begrijpen hoor, zeker na een dag in het onderwijs. Maar wat goed dat het je ondanks geen ochtendmens zijn lukte om ’s ochtends vroeg op te staan en tussen vijf en zeven aan je scripties te werken. Inderdaad geen afleiding, en je kan met een relaxter gevoel gaan werken, omdat je weet dat je na het werk niet ook nog aan de studie hoeft. Ideaal inderdaad!

 5. zegt:

  Ik vind ook steeds meer tijd tussendoor. In de ochtend wordt lastig, omdat dochterlief op een bepaald moment naar school moet, maar ik begin wel eens op zaterdag om een uur of zeven, heerlijk! En dat momentje voor het eten had ik voor vandaag bedacht 🙂

  1. Wat fijn dat het jou ook steeds meer lukt om schrijftijd tussendoor te vinden! Met schoolgaande kinderen is vroeg in de ochtend best puzzelen inderdaad. Maar in het weekend kan dan makkelijker. Heerlijk dan hè, als je om 7.00 uur al begint te schrijven, en dat als het dan 9.00 uur is het nog steeds vroeg is en je er gewoon al twee productieve uren op hebt zitten. 🙂

 6. zegt:

  Heerlijk hoor! Ik schrijf ook het liefste in de ochtend voor mijn blog 🙂

  1. De ochtenden zijn echt top hè!

 7. zegt:

  Ik schrijf het liefst in de ochtend, dan ben ik nog lekker fris en komen er de meeste woorden uit. En soms schrijf ik ook ’s avonds maar alleen als ik echt inspiratie heb.

  1. Ja precies, dat vind ik ook zo heerlijk en productief aan schrijven in de ochtend!

 8. Als ik ga bloggen, ga ik er echt voor zitten; opgeruimd bureau, thee erbij, kaarsje aan. Dat vind ik heerlijk! Dat kan ik dan ook echt uren volhouden. Als ik tien minuutjes over heb, gebruik ik dat eerder voor bijvoorbeeld het beantwoorden van mail of even instagrammen;-)

  1. O, wat een heerlijk schrijfritueel! En dat klinkt als een zeer fijne werkplek: opgeruimd en toch sfeervol en gezellig. Ook slim inderdaad, om die verloren tien minuutjes te gebruiken voor Instagram (doe ik ook vaak!) of je mail.

 9. Ik ga ‘s ochtends na een bak koffie als een speer! Als ik veel inspiratie heb kan ik in de avond ook nog wel, maar meestal ben ik na het eten niets meer waard.

  1. Zeker met een bak koffie erbij schrijft het top hè? Ik begin er ook altijd mee en dan inderdaad gaan als een speer. 🙂

Reacties zijn gesloten.