doelen
Schrijven

Het nut van doelen stellen

Heb je dromen die je nog niet uit hebt zien komen? Weet je wel wat je wilt, maar niet goed hoe je dat kan bereiken? Dan is het nuttig om doelen te stellen. Je kunt levensdoelen hebben, zoals het vinden van een bepaalde baan, trouwen, een huis kopen, of kinderen krijgen. Daar werk je dan naartoe. Je volgt een opleiding, spaart geld voor je toekomstige huis etc. Ook als schrijver is het goed is om concrete doelen te hebben, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een boek.


Wat is het nut van doelen?

 • Het helpt je te focussen op waar je naartoe wilt gaan.
 • Doelen geven duidelijkheid, het maakt je dromen tastbaar.
 • Door doelen te stellen, ontdek je vaak pas echt wat je diepste verlangens zijn om te gaan doen. Soms blijken die anders dan je in eerste instantie dacht.
 • Met het stellen van doelen maak je je dromen concreet.
 • Het maakt duidelijk of de plannen die je hebt haalbaar zijn.
 • Doelen geven richting. Als je weet waar je uit wilt komen, kun je makkelijker zien welke weg je moet nemen om daar te komen.
 • Ze helpen je te groeien en vooruit te gaan.
 • Doelen stellen helpt je overzicht te houden, of je ook werkelijk stappen richting je droom gezet hebt.

Doelen zonder actie zijn slechts wensen

Wil je graag aan de slag en de dingen waar je (stiekem) al heel lang van droomt werkelijkheid zien worden? Pak dan je favoriete notitieboekje en je mooiste pen erbij en schrijf je doelen op. Soms kan het nodig zijn om eerst jezelf de vraag te stellen: wat zou ik nou echt heel graag willen? Als alles mogelijk was, wat zou ik dan het allerliefste willen doen?

Maar met alleen opschrijven ben je er nog niet, dan zijn het slechts wensen die je geuit hebt. Met alleen dromen van een marathon te kunnen lopen, wordt je nooit getraind genoeg om het ook daadwerkelijk te doen. Dus koppel acties aan je doelen en begin.

Kijk wat er nodig is om jouw droom uit te laten komen. Welke stappen moet je zetten? Wat moet je leren? Wat kan je doen? Werk naar je doel toe door te gaan trainen, een opleiding of cursus te volgen, te sparen, er voor te werken of door het in de praktijk te leren. Doe wat je moet doen om elke dag een stapje dichter bij je doel te komen.

Wil je een boek gaan schrijven? Start dan met je ideeën uit te werken en begin met plotten. Maak vervolgens een planning om elke week een x-aantal woorden of hoofdstukken geschreven te hebben. Dat wordt dan je weekdoel, zet dat in je agenda en ga aan de slag om je hoofddoel, een boek te schrijven, te behalen.

Geef nooit op!

Lukt het niet om je doel te halen? Voel je je gedemotiveerd? Als je opgeeft behaal je je doel in ieder geval niet. Vaak kan het helpen om je doel dan bij te stellen. Misschien ben je te gefocust op je einddoel (bijvoorbeeld bestsellerauteur worden) waardoor het je frustreert dat dat doel maar niet dichterbij lijkt te komen. Begin met kleinere doelen. Bijvoorbeeld: 12 hoofdstukken schrijven; een boek schrijven; boek uit laten brengen; volgend boek schrijven; bekend worden; meer verkopen; bestseller hebben etc. Zo is het overzichtelijker en haalbaarder dan wanneer je in een keer naar het eind doel wilt gaan.

doelen

Vier je succes

Tot slot, vergeet niet om je successen ook te vieren als je een doel of tussendoel behaald hebt! Dat hoeft niet meteen groot en uitbundig. Vieren kan ook door het met iemand te delen, een social post eraan te wijden, iets leuks te gaan doen of door groot in je agenda te zetten: Yes! 10.000 woorden geschreven. Weer een hoofdstuk af? Vier het. Weer 10.000 woorden erbij? Vier het. Eerste versie van je manuscript af? Vier het. Ook als je het einddoel nog niet bereikt hebt, wees trots op jezelf! Dat houdt het leuk en motiveert om verder te gaan.

Wat zijn jouw doelen voor de komende tijd?

Groetjes, Giovanna

16 reacties

 1. zegt:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn doelen een beetje kwijt geraakt ben. De laatste tijd had ik het enorm druk en daardoor kon ik niet overal aandacht aan geven. Dat wil ik nu weer anders doen en inderdaad weer wat doelen stellen. Daar krijg ik ook meer energie van.

  1. Wat goed dat je het doelen stellen weer op wilt pakken. In hele drukke tijden is het zeker lastig je erop te blijven focussen. Hopelijk lukt het nu wel weer en krijg je er inderdaad ook weer meer energie van.

 2. Ik heb diverse lijstjes waaronder 1 met dingen die ik graag nog wil zien. Daar staat Auschwitz op maar ook een museum bij Arnhem. Haalbare doelen stellen zijn belangrijk. Qua schrijven, soms loop ik opeens tegen een hoop onaf spul aan en maak ik een lijstje met wat nog gedaan moet worden. Ik wissel foto’s bewerken en schrijven erop af.

  1. Wat leuk om te lezen dat jij ook graag doelen stelt en hoe je dat aanpakt en hoe het je helpt. Ik ben toevallig ook net begonnen met een lijstje met dingen/plaatsen die ik nog wil zien. Zo belangrijk ook om van die leuke-dingen-lijstjes te hebben naast de dingen die nog gedaan moeten worden.

 3. zegt:

  Goede tips! Het helpt mij wel om een doel te stellen zodat ik gefocused blijf. Ik heb de stapjes opgedeeld met het schrijven van mijn boek en nu is het verhaal af! Een heel bijzonder gevoel.

  1. Wat gaaf dat doelen stellen en het in stapjes opdelen je geholpen heeft je boek te schrijven en het verhaal af te krijgen!

 4. Een doelloos leven, is erg saai hoor.

  1. Helemaal waar! 🙂

 5. zegt:

  Mooi dit. Ik werk eigenlijk nooit met heel concrete doelen (hoewel je misschien mijn lijstjes met taken stiekem ook kunt zien als doelen op sommige punten), maar het kan inderdaad wel goed werken om in kleine stapjes zo je droom waar te kunnen maken.

  1. Doelen stellen kan in verschillende vormen. Duidelijke doelenlijsten, takenlijstjes voor die dag of week, en actielijsten zijn daar zeker ook manieren voor.

 6. Je hebt helemaal gelijk. Mijn doel is een roman afschrijven dit jaar. Ik heb niet echt een deadline, maar ik moet er in ieder geval minimaal 2 avonden per week aan schrijven. En tussendoor lig ik flink wat uren wakker om te bedenken hoe het verder moet 😉

  1. Twee avonden per week besteden aan het schrijven van je boek is zeker ook een goede manier om je doel (het boek af te krijgen) te halen. Haha ja, herkenbaar. Een boek schrijven beperkt zich zelden tot de concrete schrijftijd. 😉

 7. zegt:

  Inspirerend artikel. Je hebt eigenlijk helemaal gelijk: doelen opstellen, helpen om ervoor te gaan en ook je focus te behouden. Ik ga deze week eens werk maken van wat schrijfdoelen te noteren!

  1. Wat leuk dat het artikel je geïnspireerd heeft om ook schrijfdoelen te gaan noteren!

 8. Ik ben eigenlijk nooit zo goed in heel concreet doelen stellen. Ik heb natuurlijk wel dingen die ik wil doen of bereiken, maar echt concreet ben ik niet, haha;-) Gelukkig ben ik geen opgever en als ik ergens aan begin, ga ik er ook meestal wel voor.

  1. Voor jou werkt het waarschijnlijk al genoeg om gewoon te weten wat je wilt gaan doen of waar je uit wilt gaan komen, zodat je toch wel komt waar je wezen wilt.

Reacties zijn gesloten.