infodump
Schrijven

Voorkom een infodump

Het gaat vaak ongemerkt: tijdens het schrijven te veel informatie in je verhaal stoppen. Alles lijkt belangrijk, leuk en interessant. Dit er nog bij, dat natuurlijk ook, en voor je het weet creëer je een infodump. De lezer struikelt over de informatie en in plaats van dat je verhaal sterker is geworden door al die informatie, is het er juist door verzwakt. Voorkom dus een infodump!


5 tips om een infodump te voorkomen

1. Doseren

Doseer de informatie die je te vertellen hebt. Of het nou gaat over het beschrijven van de omgeving, van een personage, of bij het schrijven van een dialoog: voorkom een infodump. Je overvoerd je lezer met informatie die je veel beter verspreid had kunnen vertellen. Door telkens een beetje info prijs te geven maak je de lezer nieuwsgierig, in plaats van hem of haar eronder te bedelven.

2. Geen achtergrondinfo in dialogen

Een andere valkuil is (veel) achtergrondinformatie in dialogen stoppen. Dat levert onechte gesprekken op. Daarnaast is de lezer niet dom, die heeft best door dat het een info-dump is.

3. Personages introduceren zonder dump

Maak van het introduceren van je personages geen infodump. Dus niet in de alinea waarmee hij of zij het verhaal binnenstapt gelijk alle uiterlijke kenmerken en karaktertrekken opsommen. Geef telkens een klein stukje informatie, waarbij het geven van uiterlijke kenmerken een goede is om mee te beginnen. Deel bijvoorbeeld de kleur haar en ogen, en eventueel al iets over de kleding als dat op dat moment al wat toevoegt. Maar vertel pas later bijvoorbeeld iets over de sproetjes of over een kenmerkend litteken en hoe die ontstaan is. Wissel persoonsbeschrijvingen af met verhandelingen of beschrijvingen van de omgeving.

infodump

4. Niet alles hoeft in je verhaal

Als schrijver heb je vaak een heel uitgebreid beeld van de omgeving, van je personages, en alle andere achtergrondinformatie. Dat is fijn, want daardoor kan jij het verhaal zo goed mogelijk overbrengen op je lezers. Maar niet alle achtergrondinformatie is voor jouw lezers van belang. Zie het als dat je op een mooie reis geweest bent en aan je beste vriend/vriendin wilt vertellen hoe fantastisch het was. Je gaat dan ook niet elk detail van je drie weken vakantie met hem/haar delen. Niet elke winkel die je zag en elk gebouw waar je langsliep, en elk broodje dat je at, hoef je op hem/haar over te brengen. Noch zit diegene te wachten om te horen hoe het elke dag in het zwembad was. Je vertelt de highlights om hem/haar te boeien en dat is genoeg.

5. Laat je verhaal proeflezen

Het kan lastig zijn om zelf te zien waar in je verhaal een infodump zit. Proeflezers of meelezers kunnen je vaak zo vertellen waar te veel informatie op een kluitje zit, laat dus ook om deze reden altijd iemand meelezen.

En ook voor het schrijven van een blog geldt natuurlijk: voorkom een infodump. Doseer en laat weg als het niet echt iets toevoegt.

Lees jij graag boeken en blogs?

Groetjes, Giovanna

6 Reacties

 1. Leuke tips! Ik merk dat ik zelf wel eens een infodump heb bij mijn blogs. 😉 Dan wil ik zó graag laten weten wat er allemaal voor bijzonders in een boek staat. Maar ik probeer nu toch steeds meer woorden te schrappen en het bij de basis te houden.
  Lotte blogde over…Een wereld aan boekenMy Profile

 2. Goede tips! Ik ben een boek aan het schrijven en neem deze tips meteen mee.
  Darina blogde over…Een aantal veranderingen in ons interieurMy Profile

 3. Ik zie tegenwoordig juist heel vaak dat mensen 3 keer terugkomen op hetzelfde onderwerp vaak zit er dan ook nog een berg seo achter met van die rare zinnen of sponsoren die hun naam en meerdere zinnen willen voor ze betalen. In een boek zie ik het inderdaad als slechte regie.

 4. Leuk artikel weer! Allemaal herkenbare dingen die je schrijft. Toen ik net begon met bloggen schreef ik enorm lange artikelen. Duizend woorden was echt nog niets toen. haha;-) Nu ben ik (al zeg ik het zelf;-)) een stuk beter bezig met SEO proof schrijven en verdeel ik mijn ideetjes, tips en kennis over meerdere artikelen in plaats van alles in 1 artikel te stoppen.
  bychristiana blogde over…Mijn ervaringen met de HairLust Hair Growth Formula GummiesMy Profile

 5. Hihi, mijn oplossing voor een infodump in een blog is (als schrappen niet lukt) om er twee wat kortere blogs van te maken. Opgelost;).
  Naomi blogde over…Onderwerp van roddels en geruchtenMy Profile

 6. Leuk artikel! Ik heb net de eerste versie van een kort verhaal af en dat ga ik binnenkort redigeren. Ik ga deze tips zeker in mijn achterhoofd houden!
  Audrey blogde over…De Mol België 2021: mijn gedachten en verdenkingen tot nu toeMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.