schrijven tijdens je vakantie
Schrijven

Schrijven tijdens je vakantie of juist niet?

Over minder dan twee maanden is het alweer zomervakantie. Misschien ga je op vakantie, of blijf je thuis. Of misschien heb je net als ik voor die tijd al vakantie. Wanneer jouw vakantie ook is, het is handig om nu vast na te denken over schrijven of bloggen tijdens je vakantie. Want wil je schrijven tijdens je vakantie of juist niet?


Vakantie schrijftijd

Voor mij is blijven schrijven tijdens de vakantie eigenlijk vanzelfsprekend. Het is mijn werk, maar het is ook wat ik het liefste doe. En wat ik vaak als vanzelf al doe (even een ideetje noteren en voor ik het weet heb ik een gehele blog of tekst geschreven). Dus ja, schrijven doe ik graag en niet alleen op vaste werkuren. Nou moet schrijven geen moeten worden en als je er echt even afstand van wil nemen tijdens je vakantie dan is dat ook goed. Maar wist je dat het voor je schrijven wel beter is om tijdens je vakantie door te blijven gaan? En dat schrijven tijdens je vakantie zelfs nog meer pluspunten heeft?

Waarom tijdens je vakantie schrijven voordelen heeft:

 • Al schrijf je maar een half uur elke dag, zo zorg je dat je in het schrijfritme blijft. En met slechts een halfuurtje hou je toch meer dan genoeg tijd over voor je gezin, om te relaxen of om vakantiedingen te gaan doen.
 • Een ander voordeel van schrijven op vakantie is dat je in een andere, inspirerende omgeving bent. Misschien inspireert het tot het schrijven van een verhaal dat zich daar afspeelt. Of geeft het dat verhaal waar je al mee bezigt bent juist een nieuwe boost.
 • Maar ook wanneer je tijdens je vakantie thuis blijft: schrijf vooral door. Nu heb je er tenminste de tijd voor!
 • Als je niet op vakantie gaat, trakteer jezelf dan eens op gezellig schrijven in een leuke eettentje of lunchroom. Of lekker in het park of op het strand. Schrijven op een inspirerende plek geeft sowieso al een vakantie gevoel.
 • In de zomer komen er hele andere verhalen uit je pen rollen dan tijdens een ijzige winterdag. Maak gebruik van de warmte, de omgeving en de loomte om je heen.
 • Ben je bang dat je geen inspiratie hebt om te schrijven? Ga dan research doen of werken aan je outline (plotten).
 • Heb je geen laptop die je mee kan nemen? Geen probleem. Schrijven kan overal op. Op een tablet, eventueel op je telefoon en bovenal heerlijk old school met pen en papier.
 • Zie schrijven niet als moeten of als werk, maar zie het als jouw momentje. Jouw moment van creativiteit, van vrije tijd.
schrijven tijdens je vakantie

Liever een vakantiestop?

 • Het nadeel van een vakantiestop is dat als je een stop van drie (vakantie)weken inlast, je er daarna weer helemaal in moet komen en je onbewust het gevoel kan hebben dat je ‘verloren tijd’ in moet halen. Probeer daarom te voorkomen dat je niet je hele vakantie niet schrijft, maar las bijvoorbeeld één schrijfvrije week in en schrijf in de andere weken om de dag, of elke dag een halfuurtje.
 • Kies je ervoor om niet te schrijven, geniet dan ook echt van je tijd vrijaf.
 • Niet schrijven tijdens je vakantiestop kan dan als voordeel hebben dat je de tijd en rust hebt om inspiratie op te doen.

Neem jij je schrijfspullen mee met het plan om te gaan schrijven tijdens je vakantie?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

 1. zegt:

  Hoewel ik al jaren niet op vakantie ga, geef ik mezelf altijd wel vakantie (vrij van allerlei moeten) in de zomer. Voor mij geldt dat er dan juist extra veel blogs ontstaan, want rust geeft ruimte voor schrijfcreativiteit.
  Maar ik kan me ook voorstellen dat het, als bloggen je werk is, heerlijk is om juist even wél een schrijfpauze in te lassen. Ik denk dat dat voor iedereen anders is.

  1. Heerlijk dat bij jou in de zomer door de rust juist veel nieuwe blogs ontstaan. Zo mooi hoe dat werkt als je schrijfcreativiteit de ruimte krijgt.
   Zeker is het anders als het bloggen ook je werk is, dan kan een pauze van het bloggen zeker zijn wat je nodig hebt. Maar door die rust kan wel je schrijfcreativiteit juist de ruimte krijgen om andere dingen te schrijven.

Reacties zijn gesloten.