Schrijven tijdens je vakantie
Blog

Schrijven tijdens je vakantie

Er lijkt geen einde te komen aan de heerlijke zomer van dit jaar. De zomer waar we eigenlijk al jaren op zaten te wachten. Zo’n zomer die we (sommige van ons) alleen nog maar kennen uit onze jeugd. De zomer die al maanden duurt met slechts af en toe een buitje. Ja, die zomer die zo heet is. En met af en toe bijna 40°C, soms wel erg  te heet is. Maar ook die zomer waar zo heerlijk te schrijven valt in de tuin onder de parasol. Of op vakantie natuurlijk.


Want daar ging deze blog natuurlijk eigenlijk over. Over schrijven tijdens je vakantie. Ik liet mij even afleiden door het heerlijke weer, maar het was niet de bedoeling dat deze blog (alleen) een ode aan de zomer zou worden. Wel heb ik tips voor je om tijdens de vakantie door te blijven schrijven.

Schrijven tijdens je vakantie
Schrijven tijdens je vakantie

Schrijven tijdens je vakantie

Voor mij is blijven schrijven tijdens de vakantie vanzelfsprekend. Het is mijn werk, maar het is ook mijn passie, mijn lust en mijn leven, zeg maar. Dus dat doe ik graag zou vaak mogelijk en niet alleen op vaste werkuren. Maar weet je dat het ook het beste is voor je schrijven om tijdens je vakantie door te blijven gaan? En dat het zelfs nog meer pluspunten heeft?

Een aantal tips en pluspunten om ook tijdens je vakantie te blijven schrijven:

 • Al schrijf je maar een half uur, schrijf! Zo blijf je in het schrijfritme. En hou je toch meer dan genoeg tijd over voor je gezin of om vakantiedingen te gaan doen.
 • Wanneer je op vakantie bent, krijg je er het extra voordeel van een andere, inspirerende omgeving bij. Misschien inspireert het tot het schrijven van een verhaal dat zich daar afspeelt. Of geeft het dat verhaal waar je al mee bezigt bent juist een nieuwe impuls.
 • Maar ook wanneer je tijdens je vakantie thuis blijft: schrijf vooral door. Nu heb je er tenminste de tijd voor!
 • Als je niet op vakantie gaat, trakteer jezelf dan eens op gezellig schrijven in een leuke lunchroom. Er zijn veel flexwerkplekken waar je heerlijk kan werken zonder de afleiding van thuis (huishouden, gezin etc.).

Vakantiestop…?

 • Als je een stop van drie (vakantie)weken inlast, moet je daarna weer helemaal in komen en heb je onbewust het gevoel dat je ‘verloren tijd’ in moet halen.
 • In de zomer komen er hele andere verhalen uit je pen rollen dan tijdens een ijzige winterdag. Maak gebruik van de warmte, de omgeving en de loomte om je heen.
 • Ben je bang dat je geen inspiratie vindt om te schrijven? Ga dan herschrijven. Je hebt vast al een verhaal of een aantal hoofdstukken die herschreven kunnen worden.
 • Heb je geen laptop om mee te nemen? Wees creatief. Schrijven kan overal op. Op een tablet (zie foto hieronder), eventueel op je telefoon en bovenal ouderwets op pen en papier.
 • Zie het niet als moeten of als werk, maar zie het als jouw momentje. Jouw moment van creativiteit, van vrije tijd.
Schrijven tijdens je vakantie

Dit jaar gaat de vakantie naar Zwitserland en Italië. In Italië ga ik een schrijfretraite doen, dus daar gaat sowieso veel geschreven worden :), maar ook heb ik al heel veel zin om in Zwitserland voor de caravan heerlijk te gaan schrijven.

Heb jij op vakantie ook doorgeschreven?

Groetjes, Giovanna

P.s. de foto’s zijn van mijn vakantie in Frankrijk, twee jaar geleden, wat ik een zeer inspirerende plek vond om te schrijven. Ook al had ik toen nog geen laptop (zie foto van mijn schrijfwerkplek met tablet) ik heb er heel veel geschreven.

4 Reacties

 1. Het is zeker heel belangrijk om in de flow te blijven. Goede tips! En wat leuk dat je een schrijfretraite gaat doen in zo’n prachtige omgeving! Fijne vakantie!

  1. Dankjewel! Ik kijk er naar uit. Nog een maandje en dan is het zo ver! En grappig, ik heb de retraite geboekt omdat de retraite mij aansprak, zonder er al te veel bij stil te staan waar het precies lag, maar het blijkt in het mooiste stuk van Italië te liggen. 🙂

 2. zegt:

  Je hebt helemaal gelijk. Zodra ik een dag niet schrijf, ben ik er weer helemaal uit. Vooralsnog gaat het schrijven in de vakantie prima, beter zelfs dan thuis.
  Ik wens je een fijne tijd in Zwitserland en Italië!

  1. Ja jammer he dat dat zo snel gaat…
   Heerlijk dat het schrijven tijdens je vakantie zo goed gaat. Straks thuis lukt het hopelijk om dat vast te houden.
   Dankjewel, heb er al zo’n zin in!! 🙂

Reacties zijn gesloten.