meer schrijfinspiratie
Schrijven

5 tips voor nog meer schrijfinspiratie

Als schrijven je passie is, schrijf je natuurlijk het liefst zoveel en zo vaak mogelijk. Alleen heb je misschien net inspiratie terwijl je druk aan het werk bent op je werk, met de kinderen bezig bent of als je ergens op visite bent. Aan de andere kant kan het je misschien ook gebeuren dat je alle tijd hebt om te schrijven, maar inspiratieloos bent. Je staart naar de knipperende cursor op je laptop of computer, maar er borrelt geen schrijfwaardige tekst omhoog. Wat doe je dan? Hoe verhoog je je schrijfinspiratie en zet je het in op de momenten dat het jou uitkomt?


Onlangs gaf ik in de blog 7 tips voor schrijfinspiratie tips om je inspiratie te verhogen. Vandaag heb ik 5 tips voor nog meer schrijfinspiratie voor je.

5 tips voor nog meer schrijfinspiratie

  1. Maak een schrijfoefening. Internet staat er vol mee en ook in de Over Schrijven Gesproken Facebookgroep komen binnenkort maandelijkse schrijfoefeningen. Maar er zijn ook verschillende boeken over te vinden. Zoals je ook heb kunnen lezen in de blog Boeken over schrijven. En er bestaan ook apps (in het Engels) met writing prompts, zoals schrijfoefeningen in het Engels heten.
  2. Afhankelijk van je schrijfgenre kun je er de ‘vakliteratuur’ bij pakken. Schrijf je een feelgood, dan vind je wellicht inspiratie in tijdschriften en vakantiegidsen. Ben je blogger en wil je een beautyblog schrijven, lees dan tijdschriften en blogs die hier ook over gaan. Uiteraard ga je geen artikelen overschrijven, het is puur voor inspiratie. Toen ik jaren geleden voor Your Own Style Magazine over beauty en lifestyle schreef, hielp mij blogs en tijdschriften lezen altijd wel. Dan las ik elders bijvoorbeeld ‘Deze lipstick past goed bij je nieuwe lente outfit’ en dan bleef het woordje ‘lente’ bij mij plakken. Daar ging ik mee aan de slag. En zo rolde als vanzelf het artikel ’10 lente top tips’ uit mijn pen. Niets van het artikel dat mij inspireerde was erin terug te vinden, maar het gaf mij wel net de prikkel die ik nodig had. Eén woordje kan dus al genoeg zijn om inspiratie te vinden voor een heel ander artikel, of hoofdstuk in je boek. Laat je fantasie de vrije loop.
  3. Doe eens gek! Ga trampoline springen, rol van een grasheuvel of stamp in een regenplas. Je zal versteld staan hoeveel creativiteit er geblokkeerd wordt door altijd in de pas te willen lopen. Doe eens gek en hef die blokkade op.
  4. Inspiratie werkt aanstekelijk. Ga samen met anderen schrijven. Gezellig ieder aan zijn/haar eigen schrijfwerk werken en tussendoor lekker kletsen, koffiedrinken en (schrijf)ideeën uitwisselen.
  5. Schrijf alles op wat je te binnenschiet. Doe je dat niet, dan schiet het vaak net zo makkelijk weer weg. Ik heb vaak dat ik met een artikel bezig ben (deze bijvoorbeeld) en dan denk aan wat anders (een boek dat ik gelezen heb over schrijven bijvoorbeeld). Dan schiet mij ineens te binnen dat ik eerder een artikel geschreven heb met tips over schrijfboeken en dat ik er ondertussen nog een paar nieuwe bij gelezen heb. Nieuwe tips dus. En voilà een nieuw artikel is geboren (die ik dus half tegelijk met dit artikel geschreven heb :)).
meer schrijfinspiratie

O ja, en dat alles, het schrijven van deze blog, onderwijl nog een andere alvast over boekentips én een schrijftips mailtje voor de mailing, tegelijk. En dat terwijl ik mij voor ik begon niet geïnspireerd voelde om te schrijven vandaag en eigenlijk nog niet goed wist waar ik over zou gaan schrijven. So, the proof is in the pudding. Just do it! De inspiratie komt vanzelf.

Wat doe jij als je (even) geen inspiratie hebt?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Goede tips. Als ik even geen inspiratie heb, ga ik filmpjes kijken van mensen die mij inspireren, mediteren of scrollen door Pinterest. Werkt erg goed 🙂

    1. Dat zijn ook goede dingen om nieuwe inspiratie te vinden!

Reacties zijn gesloten.