schrijftips
Schrijven

5 schrijftips om te zorgen dat je boek er komt!

Denk jij er – net als vele anderen – over om een boek te gaan schrijven? Misschien ben je zelfs al begonnen met het schrijven van een boek, of ben je in ieder geval bezig de stap ertoe te zetten. Een reis begint altijd met de eerste stap! Maar na die eerste stap komen vaak twijfels. Hoe moet het nu verder? Hoe schrijf je nou eigenlijk een boek? Kan ik dat wel? Moet je niet eerst al een goede schrijver zijn voor je aan een boek kan beginnen? Gaan mensen het wel willen lezen?


Die twijfels zijn heel normaal en horen erbij. Zelfs schrijvers die al meerdere boeken geschreven hebben, hebben nog regelmatig twijfels. Dat is dus helemaal niet erg, maar wel wat jij ermee doet. Luister je ernaar en haak je af? Of besluit je ondanks je twijfels de volgende stap te zetten? Dan helpen deze 5 tips je zeker verder!

5 schrijftips om meteen mee aan de slag te gaan

1. Twijfel niet langer maar begin gewoon!

Haal diep adem, ga achter je toetsenbord zitten, open Word (Scrivener, of welk programma je dan ook gebruikt) en schrijf! Het idee heeft lang genoeg gebroed in je binnenste, nu is het tijd om het op het (digitale) papier te zetten.

2. Wees niet bang om te falen

Natuurlijk droom je stiekem al dat je boek in de winkels ligt en je driftig staat te signeren. Maar dat is voor later. Nu al te veel na gaan denken over ‘hoe straks?’ blokkeert je creativiteit en zorgt ervoor dat je niet (of weinig) verder zal schrijven. Bovendien kun je dan bang worden om te falen. Schrijf in de eerste plaats voor jezelf, en vertrouw er dat het goed gaat komen.

schrijftips

3. Creëer een schrijfritme en -routine

Als je tijd voor schrijven in je drukke agenda moet zoeken, zal het regelmatig voorkomen dat je die niet vindt. Als je wilt dat jouw boek dit jaar nog uitkomt, plan dan als eerste schrijftijd in je agenda in. Topprioriteit! Een goede schrijfroutine ontwikkelen gaat je daar zeker bij helpen.

4. Niets is mislukt

Elke regel, elke alinea, elk hoofdstuk en elk verhaal dat je schrijft is een stapje vooruit. Alles wat je schrijft draagt bij aan je schrijfproces. Vergelijk je eerste schrijfsels eens met de schrijfsels van nu. Je zal zien dat je schrijftechniek en je schrijfinzichten veranderd en verbeterd zijn. Alle eerdere dingen zijn een opstapje naar het schrijven van je boek.

5. Geef niet op!

Hoe het schrijven ook gaat – of juist helemaal niet gaat – geef nooit op! Ook al is je boek niet af en weet je niet of dat ooit gaat gebeuren, ook al kun je geen geschikte proeflezers vinden, ook al ben je al meerdere keren afgewezen door een uitgever: geef nooit op! Alleen als je opgeeft weet je zeker dat je boek er niet komt. Geloof in jezelf en anderen zullen ook in jou geloven. Ik geloof in ieder geval dat het jou gaat lukken als je ervoor gaat!

Wil je meer schrijftips lezen? En kun je wel een dagelijkse dosis schrijfmotivatie en schrijfinspiratie gebruiken? Dan is de 365 schrijftips mailing wat voor jou!

In welk programma schrijf jij het liefst je verhaal of blogs?

Groetjes, Giovanna

p.s. Komende maandag en vrijdag komen er even geen nieuwe blogs, want dan genieten we van een weekendje weg. 🙂

5 reacties

 1. zegt:

  Leuke tips! Ik ben ook echt een type die ergens aan begint en vervolgens gaat twijfelen of het wel echt afgemaakt moet worden. Dus de tip “niets in mislukt” is wel een hele goede!

 2. Oe fijn weekend alvast. Goede tips, gewoon beginnen met schrijven. Ik schrijf in Evernote.

 3. zegt:

  Goede tips. Vooral Niets is mislukt! Heel goed om te onthouden.

 4. zegt:

  Niets is mislukt is op veel dingen van toepassing vind ik zelf 🙂
  Fijne tips!

 5. zegt:

  ‘Niets is mislukt’ vind ik er één om heel goed te onthouden.
  Ik schrijf mijn blogs tegenwoordig gelijk in WordPress. In het eerste jaar schreef ik alles eerst in Word. Nu heb ik een beetje spijt dat ik daar -geen idee meer waarom- mee gestopt ben, want dat was eigenlijk wel een fijne manier om alles te bewaren…

Reacties zijn gesloten.