jubileum
Blog

Jubileum!

Ik stond er helemaal niet bij stil, tot ik van de week in de WordPress app zag staan dat mijn website deze maand vijf jaar bestaat! Sinds mei 2017 (dat klinkt toch als een eeuwigheid geleden?), toen ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en de website Over Schrijven Gesproken maakte. En voor ik het wist zijn we vijf jaar verder en is het tijd voor een jubileum.


Vijf jaar in een notendop

Wat begon met een droom, een kriebel, een verlangen groeide binnen een paar jaar uit tot een succesvolle onderneming! En eigenlijk moet ik heel even verder terug dan vijf jaar, naar vóór de aanleiding van dit jubileum. Als kind al was ik dol op schrijven én op lezen. Lange tijd schreef ik alleen voor mijzelf en daardoor schreef ik door de drukte van de dag (een kind hebben, een baan, een opleiding volgen, hobby’s) zelfs lange tijd helemaal niet. Er was immers niemand die van mijn schrijfsel wist of er op zat te wachten.

Wat als alles mogelijk zou zijn…

Totdat het ergens in 2016 steeds meer begon te kriebelen om wel weer te schrijven én het niet alleen voor mijzelf te houden. Eind dat jaar vroeg iemand mij out of the blue terwijl we een theetje dronken in een strandtent wat ik als alles mogelijk was het allerliefste zou doen. Schrijven! flapte ik er meteen uit. Daar schrok ik zelf van, want ik had dat nog nooit hardop tegen iemand gezegd, zelfs niet tegen John. Haar oprechte en duidelijke reactie was dat ik daar dan gewoon ook wat mee moest doen. Dat maakte een absolute klik bij mij. Maar riep ook vragen op. Want wat, en hoe dan?

Fast forward

Even met een sprong vooruit, omdat de notendop anders een watermeloen wordt. Ik rolde er hier en daar in en begon te schrijven in opdracht als tekstschrijver/copywriter. En een tijdje blogde ik daarnaast voor anderen, tot iemand een keer zei: wat is de link naar jouw website, dan zet ik die erin. Die had ik niet. Moest ik die nemen dan maar? Maar wat zet je dan op een website? En hoe ga ik die noemen dan? En waar vul ik die site dan mee…

Website

Na lang nadenken en wikken en wegen besloot ik dus vijf jaar geleden in mei om te beginnen met mijn eigen website, met de naam Over Schrijven Gesproken. ‘Ik heb het nog niet gedaan, dus ik geloof dat ik het kan,’ is mijn lijfspreuk denk ik, want ik besloot zelf een website te gaan bouwen. Gelukkig lees ik graag 😉 dus las ik op WordPress en via Google hoe je een website bouwt. En zo geschiedde. Deze website is geheel door mijzelf gebouwd en ingevuld.

jubileum
jubileum

Ondernemen

En waar het in het begin vooral was bedoeld om een site te hebben waar mensen konden zien dat ik schrijver ben en waar naar teruggelinkt kon worden, groeide het binnen dat jaar al uit tot een site met informatie voor andere schrijvers en bloggers, en gevuld met schrijftips, reviews en andere leuke blogs. Ook het werken als tekstschrijver nam toe en het werd al gauw tijd om mij serieus als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op 28 december 2017 diende ik online bij de KvK de aanvraag in. Na de feestdagen, begin januari 2018 stond de afspraak op het KvK-kantoor, zette ik mijn handtekening en was het officieel: Over Schrijven Gesproken werd een onderneming.

Opleiding

Ik ging mij meer verdiepen in zowel het schrijfvak als het redacteursvak en deed onder anderen een redacteursopleiding. Daar merkte ik dat ik het stukje auteursbegeleiding zo leuk vond, dat ik mij ben gaan specialiseren tot schrijfcoach.

Van parttime ondernemen naar fulltime ondernemen

Bijna twee jaar had ik mijn onderneming naast een parttime baan (met fulltime neigingen), maar hoe meer mijn onderneming begon te groeien, en hoe drukker het werd op mijn parttime baan, hoe meer het ging wringen. Eind oktober 2019 zegde ik mijn baan dan ook op per eind van het jaar en op 1 januari 2020 ging ik fulltime ondernemen. Niet wetende wat 2020 amper 2½ maand later zou brengen… Dat was denk ik maar goed ook, anders had ik toen (nog) niet de stap naar fulltime durven maken. En ondanks dat 2020 een zwaar jaar werd – in vele opzichten – met ineens weinig werk omdat door de lockdowns de boekwinkels dicht gingen en de boekwereld ook tijden stil lag, is het de beste keus geweest die ik kon maken.

Groei

Na een pittig jaar (2020) liep het vanaf 2021 ineens weer als een trein, en dit jaar heb ik het zelfs zo druk dat het eigenlijk te veel werk is voor één persoon. Waardoor ik nu soms werk uitbesteed of iemand inhuur om alle redactie- en copywriteklussen te kunnen blijven doen. Het coachen van mijn schrijfcoachklanten blijf ik gewoon zelf doen, het persoonlijke contact vind ik heel belangrijk.

Dat waren dus de afgelopen jaren tot aan dit jubileum in een – toch best grote – notendop. 😉

jubileum

P.s. check dat behangetje op de achtergrond van de taartfoto’s! Is die niet geweldig? Het is alweer van jaren geleden, en ik heb er helaas niet lang van kunnen genieten, want drie maanden nadat ik dat op één van mijn muren in de huiskamer had, ging ik verhuizen. Maar, gelukkig hebben we nog de foto’s :p.

Heb jij ook een website of blog? Wanneer had jij een jubileum?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

 1. zegt:

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Zo tof hoe je onderneming en website langzaam gegroeid is tot jouw plek op het wereldwijde web!

  1. Dankjewel! Ja heel gaaf! En heel leuk om er door dit jubileum nog weer even bij stil te staan.

 2. Gefeliciteerd met 5 jaar bloggen op deze website!
  Echt heel mooi om te lezen hoe je je droom achterna bent gegaan en nu een goed lopende onderneming hebt!

  1. Dankjewel! Wat lief. 🙂

 3. Wat leuk om te lezen hoe je website en bedrijf begon. En gefeliciteerd met je jubileum! Ik heb altijd al wel geschreven, mijn eerste blog toen ik twintig was. Maar na mijn studie journalistiek ben ik ook allemaal andere dingen gaan doen, totdat ik twee jaar geleden dacht: ‘is dit het nou?’ en me realiseerde dat ik het schrijven en interviewen eigenlijk toch het allerleukste vind. Sindsdien doe ik dit wel veel, al is het boek er niet van gekomen (daar zal ik binnenkort eens een blog over schrijven). Ik schrijf nog wel volop voor andere projecten!

  1. Dankjewel! Wat leuk te lezen wat jouw reis is en waar jouw passie ligt. Maar wat jammer dat je niet met je boek verder gaat, ik kijk uit naar je blog erover.

 4. zegt:

  Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal! En leuk om te lezen hoe je begonnen bent en dat je bent gaan ondernemen. Heel inspirerend.

  1. Dankjewel! 🙂

 5. zegt:

  Eind Maart 2020 ben ik met mijn site begonnen en doe het nu twee jaar.

  1. Leuk dat je al twee jaar blogt ook.

Reacties zijn gesloten.