plekken om inspirerend te schrijven
Schrijven

Onverwachte plekken om inspirerend te schrijven

Afgelopen zomer ontdekte ik nog weer een paar fijne plekken om inspirerend te schrijven. Plekken die inspiratie geven, een ontspannen schrijfplek zijn, of juist bruisen van levendigheid en je een pak nieuwe ideeën geven. Ideeën voor een boek, een nieuw hoofdstuk of voor een blog of artikel. Op zo’n plek kun je meteen gaan zitten schrijven, of je kunt het gebruiken om ideeën te verzamelen en die later thuis uit te werken.


Botanische tuin

Ik noemde die eerder al in een artikel over blog inspiratie, maar ook tijdens onze vakantie waren we twee keer in een botanische tuin en dacht ik regelmatig aan schrijven. Vooral in De Kruidhof in Buitenpost. Zittend in de rozentuin en genietend van het zonnetje dacht ik: als ik hier vlakbij zou wonen, zou ik hier heel vaak gaan zitten met pen en papier of mijn laptop. Gelukkig zijn er door heel Nederland prachtige botanische tuinen te vinden, dus wellicht heb jij er ook wel eentje in de buurt.

Het leuke met botanische tuinen is dat ze vaak meerdere, heel verschillende soorten thematuinen hebben. Elke weer goed voor een bepaalde sfeer en inspiratie. Zo kun je tot een heel andere sfeer komen in een rotstuin (woestijn, woestenij, desolaat, eenzaamheid, droogte etc.), dan in een kruidentuin (landelijk, koken, geneeskracht of gif maken) of een kloostertuin (middeleeuwen, religie, stilte). Een Chinese tuin (voor een Aziatische sfeer),

Dierentuin

Afgelopen zomer was ik, voor het eerst in jaren, weer eens in de dierentuin. Nou waren we daar met de twee oudste kleinzoons, dus schrijftijd was er voor mij niet, maar ook dit lijkt mij een heerlijke plek om een keertje te gaan zitten schrijven. Uitkijkend op de giraffen of olifanten, bij de katachtigen of het zeeaquarium. Goed voor een algehele inspirerende schrijfsfeer, maar natuurlijk ook als er bepaalde natuur of specifiek dieren in je verhaal voorkomen. Observeer hoe de dieren bewegen of bekijk de vele, bijzonder plantsoorten eens van naderbij. Volgende maand gaan we weer naar de dierentuin, nu met onze kleindochter en haar ouders, en wie weet met voor nieuwe ideeën ik thuis kom.

Hotellobby

Een erg inspirerende plek is een hotellobby, zeker die in een grote stad. Ga er (al dan niet met – lege – koffer voor de extra sfeerbepaling) een halfuurtje zitten en observeer. Wie komen er binnen? Met wie zijn ze? Welke taal spreken ze? En waar komen ze vandaan? Hoelang blijven ze? Wat is het doel van verblijf? Hebben ze een zakenafspraak? Zijn ze op vakantie of hebben ze een geheime rendez-vous?

Luchthaven

Zo ook op een luchthaven of treinstation. Laat je fantasie de vrije loop over de mensen die je ziet passeren en bedenk waar ze naar op weg zijn. Of juist vandaan komen en misschien wel voor wegvluchten.

plekken om inspirerend te schrijven

Boot

Vorige maand gingen we tijdens onze vakantie een dagje naar Schiermonnikoog, met de boot vanaf Lauwersoog. De boottocht duurde 45 minuten en ik heb bijna de hele tijd rondgekeken over het water. Heerlijk ontspannen je gedachten de vrije loop laten. Pen en papier mee en je hebt alle tijd om wat te schrijven.

Op een eiland

Als stadsmens vind ik het ook fascinerend om op een eiland rond te wandelen of te fietsen en me af te vragen hoe het leven op een eiland zou zijn. Op een betrekkelijk klein stukje land, en waar je altijd met een boot (al dan niet met je fiets of auto) vanaf moet om op het vaste land te komen. Of mijmer eens over iemand die in de vuurtoren van het eiland woont. Dat kan dan weer leuke ideeën geven voor een verhaal. Los daarvan is een eiland natuurlijk een inspirerende plek te schrijven, heerlijk ontspannen met de zon op je gezicht en de wind in je haren. Alleen wel jammer dat ik de hele tijd (ondanks dat het wél bewoond was) met dat liedje van Kinderen voor Kinderen in mijn hoofd zat… 😉

Meer ideeën vind je in De 5 beste schrijfplekken.

Wat vind jij fijne plekken om inspirerend te schrijven?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. In mijn geval is het ‘bloggen’ en niet zozeer schrijven en dat doe ik toch het allerliefst (misschien heel saai…) aan mijn bureau, in stilte. Ik kan me namelijk juist heel slecht concentreren op het schrijven met geluiden om me heen;-)

  1. Dat is niet saai hoor, in alle stilte aan je bureau schrijven aan je blogs is ook heel fijn. Zeker als je de rust en stilte nodig hebt om geconcentreerd te kunnen schrijven. En jij trekt er denk ik al genoeg op uit naar inspirerende plekken om foto’s te maken voor je blog. 😉

 2. zegt:

  De hotellobby en het koffiecafé, daar heb ik heel wat schrijf uurtjes doorgebracht. Hele inspirerende plekken.

  1. Wat leuk dat jij ook vele uurtjes geschreven hebt in een hotellobby en in een koffiecafé!

 3. Ik heb heel wat in een schrift zitten krabbelen in een trein! En ja de dierentuin ook daar.

  1. Ah ja in de trein, daar heb ik vroeger ook heel wat blogs geschreven, op een kladblaadjes of in een notitieboekje, net wat ik bij mij had. Leuk dat je ook wel eens in de dierentuin geschreven hebt!

 4. zegt:

  Help, nu heb ik ook dat liedje in mijn hoofd:).
  Voor mij moet schrijven echt in een stille, rustige omgeving, liefst thuis dus. Ik kan weer wél heel veel inspiratie opdoen op drukke plekken, maar dat zou ik dan later thuis rustig uit moeten werken. Ik ben wel benieuwd hoe jij dat doet: schrijven in een drukke omgeving. Leidt dat je niet heel erg af?

  1. Oeps, sorry! 😉
   Als je het beste schrijft in een stille, rustige omgeving, dan zijn dit misschien niet de meest handige plekken voor jou. Hoewel het op een rustig moment in een botanische tuin of in de dierentuin heel stil kan zijn en tevens heel rustgevend. Leuk dat je wel op die drukke plekken inspiratie op kan doen voor later, ook heel fijn.
   Bij mij is het heel wisselend. Ik kan heel erg snel afgeleid zijn (maar dat kan ik eveneens soms ook in mijn eentje thuis, dat ik dan bedenk dat ik de kast nog even op zou gaan ruimen etc. en dat dan ook meteen ga doen, haha) en dan lukt schrijven vaak niet in een drukke omgeving. Lezen trouwens ook niet. Maar dan doe ik net als jij vaak in ieder geval wel inspiratie op voor die dingen die ik later thuis uitwerk.
   Maar het kan ook zo zijn dat ik totaal geen last heb van de drukke omgeving en schrijf alsof ik alleen op een eiland zit (sorry, daar was-ie weer ;-)). Het hangt wel ook erg af van wat voor soort drukte het is. Als het een gelijkmatig geroezemoes is kan ik dat veel beter uitfilteren, zeker als ik in een rustig hoekje kan zitten, dan wanneer er hard gepraat wordt, plots geroepen wordt, veel langs je tafel geschuifeld wordt of er aan de tafel naast je iemand met een harde stem irritante gesprekken voert. Dan ben ik vaak na één kopje koffie weer weg. En dan of naar een ander tentje of naar huis om daar verder te schrijven. Het vinden van een goed, rustig genoeg zijnde schrijfplek op een juist moment is een beetje als een goed boek uitkiezen: soms is het een geweldig mooi boek dat naar meer smaakt en soms een tegenvaller die je maar gauw weer wilt vergeten.

 5. Johanna zegt:

  Voor mij is alles waar mensen zijn ok.

  1. Leuk, gezellig!

 6. zegt:

  Voor mij zijn de stadsplaatsen het beste: zoals inderdaad zo’n hotellobby of een koffiebar eigenlijk. Of zo’n gemeenschappelijke werkruimte lijkt me ook wel wat. 😀 Meer eigenlijk dus een industriële setting, zou je kunnen zeggen.

  1. Wat leuk dat jouw voorkeur uit gaat naar gezellige stadsplekken. Een gemeenschappelijke werkruimte met flexplekken kan zeker ook heel gezellig en inspirerend zijn.

Reacties zijn gesloten.