schrijfdoelen
Schrijven

Schrijfdoelen | Doelen stellen voor het nieuwe jaar

Over drie weken zit het jaar er alweer op! Dus een goed moment om even stil te staan bij je schrijfdoelen voor komend jaar. Wat wil je graag gaan doen qua schrijven? Wat wil je leren op schrijfgebied? En wat wil je over een jaar bereikt hebben?


Door doelen te stellen voorkom je dat je volgend jaar rond deze tijd denkt: o ik had een boek willen schrijven, maar daar ben ik niet aan toegekomen/vergeten/te druk geweest/ik wist niet hoe te beginnen dus deed ik niks/etc. Of: ik had me voorgenomen om in het nieuwe jaar vaker te bloggen en dat is er helemaal bij ingeschoten… Of misschien wil je je wel ontwikkelen als tekstschrijver en meer meters maken. Wat je doel ook is, door het concreet te maken schiet het er niet bij in komend jaar.

Schrijfdoelen stellen, hoe doe je dat?

1. Bedenk wat je graag zou willen

Neem de tijd komend weekend om na te denken over wat je echt graag wilt op schrijfgebied in het komende jaar. Wat is je schrijfdroom?

2. Schrijf het op

Niet op schrijven betekent gegarandeerd vergeten. Misschien heb je wel af en ‘o ja ik zou toch…’ moment in het nieuwe jaar, maar zolang je het niet opschrijft is het niet concreet en blijft het vaag.

3. Maak een plan

Nu je weet wat je graag wilt doen, wat je schrijfdoelen zijn, kun je een plan maken. Wil je elke week een blogpost op je website plaatsen? Dan wordt wekelijks een blogpost schrijven je plan. Wil je eind volgend jaar een boek geschreven hebben? Mooi plan, maar maak het concreet door een boekplan te maken. Daar schrijf je in het kort o.a. in wat voor boek je wilt gaan schrijven, uit hoeveel woorden het ongeveer zal gaan bestaan en hoeveel tijd per week je hebt om te schrijven. Je kunt dan berekenen hoeveel woorden je per week moet schrijven om je doel te halen.

schrijfdoelen

4. Plan het in

Ga je voor wekelijks een blogpost plaatsen? Dan weet je dat je de dag ervoor (of het weekend, net wat jouw ritme is) tijd moet vrijmaken om je blogpost te schrijven. Zowel wanneer je je blogpost wilt plaatsen, als wanneer je hem wilt schrijven kun je de komende maanden inplannen in je agenda of planner. Of je plant een dag per maand in dat je er vier schrijft, bijvoorbeeld.

Is een boek schrijven je doel, dan weet je aan de hand van je plan, dat je schrijftijd moet inplannen. Plan je het niet in, dan gaan er dagen en soms zelfs weken voorbij zonder dat je een woord hebt geschreven, geloof me. Een goed schrijfritme is dagelijks schrijven. Maar als dat nog te veel voor je is, kijk dan naar hoeveel tijd je dan wel per week hebt en hoeveel tijd je nodig hebt in totaal om het beoogde aantal woorden te schrijven. Plan die schrijftijd per week of dag dan in, minstens voor het komende half jaar.

5. Herinner jezelf regelmatig aan je doel

Schrijftijd inplannen is één ding, je eraan houden en voor ogen houden waarom je het doet een tweede. Zorg dus dat je je doel, je droom van een eigen boek, zichtbaar en levend houdt. Schrijf ook dat regelmatig in je agenda of planner: yeah, als ik zo door blijf schrijven heb ik aan het einde van het jaar een boek geschreven! Plak het op post-its, deel het met een goede vriendin of schakel een schrijfcoach in voor hulp, steun en regelmatige reminders.

Wat zijn jouw schrijfdoelen voor het komende jaar?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. zegt:

    Ik schrijf blog en daarnaast gedichten. Maar die gedichten die laat ik altijd gewoon komen. Die ga ik niet inplannen of iets dergelijks. Dan gaat er te veel van mijn persoonlijke touch af. Overigens blog ik ook gewoon wanneer het mij uit komt. Maar sinds de komst van mijn boek ben ik wel wat bewuster bezig met wat ik deel.

  2. zegt:

    Ik wil volgend jaar eigenlijk echt wekelijks een blogpost op mijn blog en een blogpost op mijn bedrijfswebsite plaatsen. Hoop dat ik binnenkort wat minder uren mag gaan werken, zodat ik onder andere voor bloggen meer tijd heb.

  3. zegt:

    Leuk om hier eens over na te denken. Ik wil met mijn blog bijna helemaal doorgaan zoals nu, maar ik vind het tóch wel leuk om alsnog eens even een moment te nemen om na te denken over hoe en wat ik het wil.

Reacties zijn gesloten.