boekplan
Schrijven

Hoe een boekplan je helpt je boek te schrijven

Veel mensen zijn van plan een boek te schrijven. Maar komen niet verder dan het van plan te zijn. Soms omdat een boek schrijven toch niet echt iets voor ze is, maar vaak omdat ze geen concreet plan hebben. Het blijft dan bij een voornemen. Met een boekplan maak je het wel concreet en zet je je voornemen om in een doel.


Begin met je boekplan

Een boekplan gaat verder dan het ‘van plan zijn’. In een boekplan maak je tastbaar wat je wilt gaan doen. Dit is dus je startpunt als je graag een boek wilt schrijven.

Een boekplan is je actieplan

Met een goed boekplan weet je wat je precies wilt gaan doen, wanneer en voor wie. Het zorgt ervoor dat je concrete stappen gaat zetten en weet waar je naartoe werkt.

boekplan

Het plan is je startplek

Net zoals startende ondernemers aangeraden wordt om een ondernemingsplan voor hun startende onderneming te schrijven, zo is het ook goed om een boekplan voor je komende boek te schrijven. Veel mensen denken dat een ondernemingsplan alleen hoeft als je geld wilt lenen bij een bank. Maar ook al je niet gaat lenen is een ondernemingsplan schrijven altijd verstandig. Het helpt je nadenken over wat je doel en missie zijn en hoe je die denkt te gaan bereiken, over je product of dienst, de middelen die je al hebt en wat je verder nodig hebt.

Zo is het ook met een boekplan. Het schrijven ervan helpt je na te denken over de omvang van je boek, de reden waarom je het wilt schrijven, de inhoud en jouw inzet. Het helpt je te starten.

Maar een plan is niet je einddoel

Hoe belangrijk het ook is om een goed boekplan te schrijven, waak er wel voor dat je niet te veel tijd gaat stoppen in het schrijven van je plan, tijd die je eigenlijk al in het schrijven van je boek had kunnen stoppen. Het boekplan is er om je op weg te helpen, maar het is niet het doel op zich. Het doel is jouw boek.

Een boekplan is ook het recept…

… voor jouw boek! Na het ontwikkelen van het recept ga je ermee aan de slag. Dus als het recept voor jouw boek ontwikkeld is, wordt het tijd om met de ingrediënten een heerlijk boek te maken!

-> Wil jij dat jouw boek er ook komt en kun je wel wat hulp bij het schrijven of bij het maken van je boekplan gebruiken? Misschien is schrijfcoaching of het volgen van een schrijfcursus wat voor jou.

Wil je weten of dit wat voor je is? Vraag dan eens vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan kijken we samen wat er mogelijk is en of dit bij jouw wensen aansluit. Ik help je graag verder en geef je sowieso 3 tips om met je boek verder te kunnen!

Heb jij wel eens een plan geschreven voor iets wat je wilde gaan doen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Dat heb ik nog nooit gedaan! Ik heb vaak allerlei ideeën in mijn hoofd, maar soms vind ik het dan best lastig om die concreet te maken, maar goed, ik probeer het dan maar positief te bekijken dat ik in ieder geval aan inspiratie geen gebrek heb;-)

    1. Een plan kan je helpen om je ideeën concreet te maken, vooral ook als je allerlei ideeën in je hoofd hebt. Soms gaat het een beetje door elkaar lopen of vergeet je dingen anders weer. Dat is zeker een mooi en positief pluspunt, aan inspiratie geen gebrek hebben! 🙂

  2. zegt:

    Voor het bloggen had ik ook zo’n plan. Doelgroep, onderwerpen, enz. Uiteindelijk kwam mijn blog vrij impulsief online, maar omdat ik er al heel lang over had nagedacht en al eens zo’n plan had gemaakt, ging het toen eigenlijk ook best ‘vanzelf’.

    1. Wat goed dat je voor je blog ook zo’n plan had! Ik wil geloven dat het daarna best ‘vanzelf’ ging, omdat je zo’n mooie stevige basis al gelegd had. Veel mensen beginnen ook impulsief aan een blog, maar dan zonder concreet idee of plan en komen dan niet echt goed van de grond. Een goed begin is echt het halve werk. 😉

Reacties zijn gesloten.