verhaal mee te beginnen
Schrijven

13 ideeën om je verhaal mee te beginnen

Je wilt een verhaal pakkend beginnen om de lezer te boeien en vast te houden. De openingsscène moet niet alleen lezers aandacht pakken en vast houden, maar ook de toon van het verhaal aangeven en naar meer smaken. Er is geen formule voor dé beste openingsscène, er zijn vele manieren om je verhaal mee te beginnen, in deze blogpost 13 ideeën.


13 ideeën om je verhaal mee te beginnen

  1. Een beslissing. De hoofdpersoon neemt het besluit om… of om juist nooit meer…
  2. Flashforward. De lezer krijgt iets te zien wat op het einde eigenlijk pas opgelost gaat worden. Veel gebruikt in mysteries, thrillers en detectives, maar ook nog al eens in romans.
  3. Flashback. De lezer krijgt een terugblik naar iets belangrijks en wil weten wat dat voor gevolgen op het nu heeft.
  4. Dialoog. Zeker wanneer het verhaal er middenin begint kan het veel vragen oproepen waar de lezer meer over wil weten.
  5. Een brief. Dat mag natuurlijk ook een e-mail of berichtje zijn, waarin iets interessants of belangrijks aangetipt wordt.
  6. Verlies. Dat kan het verlies van een baan of een geliefde zijn of een belangrijk (erf)stuk en dat een ‘hoe nu verder’ wanhopig gevoel kan geven bij hoofdpersoon.
  7. Zoektocht. Naar een verdwenen geliefde, een oplossing, geluk of een voor de hoofdpersoon heilige graal (dus niet per se dé Heilige Graal).
  8. Kennis. Als ik toen geweten had dat…
  9. Een mededeling. De hoofdpersoon krijgt te horen dat… (hij nog maar 3 maanden te leven heeft, zijn ouders niet zijn echte ouders zijn, zijn vrouw bij hem weg gaat…).
  10. Ik vertrek. Het besluit om alles achter zich te laten, om dan of verder te gaan op een nieuwe bestemming, of de lezer mee te nemen in hoe de hoofdpersoon tot dit besluit is gekomen.
  11. Een uitdaging of wedstrijd. Zal de hoofdpersoon het halen en welke obstakels moeten er overwonnen worden?
  12. Herinnering of inval. Iets anders dan een flashback, meer als ineens weer denken aan dat de hoofdpersoon dat of dat wil(de) doen.
  13. Een geheim. De lezer krijgt al te weten wat het geheim van de hoofdpersoon is en wordt betrokken in het verborgen houden ervan.
verhaal mee te beginnen

Nu je het belang weet van een goede openingsscène, is het ook belangrijk om te weten dat die niet in één keer goed hoeft te zijn. Dus wees niet bang om hem te schrijven, later te herschrijven, bij te schaven en misschien wel een keer helemaal om te gooien. Het kan er alleen maar beter op worden.

Wat voor openingsscène spreekt jou meestal aan?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. zegt:

    Ik vind een brief wel heel mooi, geeft me meteen weer inspiratie 🙂 Maar ook een mooi begin van een verhaal en dan de lezer nieuwsgierig te maken om verder te lezen.

  2. Mooie ideeën,
    Nummer 2 en 3 lijkt wel een trent van de laatste tijd, die kom ik heel vaak tegen.

  3. zegt:

    De flashforward zie ik steeds vaker in boeken. Eerst vond ik het irritant (zeker als het gedeelte dan later in het boek nog herhaald werd), maar langzaam maar zeker ben ik het toch meer gaan waarderen. Leuk hoe dat dus gaat.

Reacties zijn gesloten.