schrijven van een boek
Schrijven

Onderschat het schrijven van een boek niet

Uiteraard is een boek schrijven geweldig leuk, supercool en misschien wel iets waar je al jaren (stiekem) van droomt. Ik zeg dan ook meteen tegen je: absoluut doen! Maar leuk betekent niet automatisch dat het makkelijk is en ook niet dat iedereen het zo even kan. Zwemmen en autorijden heb je ook met hard werken moeten leren. En het leren kostte tijd. Zo ook bij het schrijven van een boek. Dat kost ook tijd en je moet er het nodige voor leren. Onderschat het schrijven van een boek dan ook niet.

Onderschat het schrijven van een boek niet – 3 tips

1. Wees realistisch

Denk even terug aan de dingen in je leven die je hebt moeten leren en die niet vanzelf gingen. Dat begon al met leren lopen, dat deed je ook niet even, daar heb je als baby maanden naar toegewerkt. En ook leren zwemmen en autorijden kon je niet na even snel zelf wat proberen. Dus wees realistisch en zie in dat het schrijven van een boek een leerproces is waarbij hulp (net als eerder met de zwem- en rijinstructeur) en sturing fijn is. Lees blogposts over hoe je een boek schrijft, volg een cursus, lees boeken over schrijven en schakel een schrijfcoach in om jouw instructeur te zijn en je de kneepjes van het vak te leren.

schrijven van een boek

2. Begin niet in de wilde weg…

… maar maak een plan. Onderzoek wat er nodig is om een boek te schrijven en breng jouw boekidee in kaart, bijvoorbeeld in een boekplan. Dit wordt ook wel plotten of een outline maken genoemd. Zo ga je vooraf nadenken waar je boek over zal gaan en wat de omvang ongeveer moet worden. En ook hoeveel tijd je daarvoor nodig denkt te hebben én beschikbaar hebt. Zo ga je goed van start. Denken dat jij dat niet nodig hebt omdat je bruist van de inspiratie is een duidelijk teken van het onderschatten van het schrijven van jouw verhaal.

3. Vergelijk jouw begin niet met het midden van een ander

Denken dat jij best in drie maanden of zes maanden een boek kan schrijven, omdat schrijver x en y wel twee of misschien wel meer boeken per jaar uitbrengen, is ook het schrijfproces onderschatten. Schrijver x en y schrijven al vele jaren (hebben ondertussen niet alleen hun zwemdiploma A en B, maar ook C). Door hun jarenlange ervaring en alles wat ze in die jaren geleerd hebben, kunnen zij nu best snel een boek schrijven. Dat kun jij vast ook nadat je al een paar boeken hebt geschreven. Maar zeker het schrijven van een eerste boek kost best wat tijd. Trek daar dan ook zeker een jaar voor uit.

Heb jij wel eens iets onderschat wat van tevoren best makkelijk leek om te doen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Ik onderschat het echt niet, ik zou het niet kunnen hoor.

  2. Mooie vergelijking met het zwemmen of leren rijden. Een boek is ook mijn grote droom, maar voorlopig houd ik het bij bloggen.

  3. Al jaren bezig met schrijven van mn jeugdboeken en gedichten/verhalenbundels. Wordt door het leven soms te snel weer ingehaald en blijft het weer liggen.

  4. Zelf heb ik niet de ambitie om een boek te schrijven, maar het lijkt me inderdaad echt niet makkelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.