boeken over schrijven
Schrijven

Boeken over schrijven

Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen, of misschien ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je schrijven ook het beste door het in de praktijk te doen. Maar daarnaast is het ook goed om er boeken over te lezen.


Boekentips – boeken over schrijven

Schrijven kreng! – Lisette Jonkman

Een geweldig leuk boek waarin Lisette met veel humor verteld hoe het boek-schrijfproces bij haar verloopt. Met heel veel tips en waarin ze alle do’s en don’ts met je deelt. Een absolute aanrader!

On writing, a memoir of the craft  – Stephen King

Op internet kwam ik vaak hele goede schrijfquotes van King tegen dus ik had hoge verwachtingen omtrent dit boek. En hoewel er best hele goede dingen over schrijven in stonden, ging het vooral over zijn vreemde, ietwat lugubere, jeugd. En daar was ik om heel eerlijk te zijn het boek niet voor gaan lezen. Maar ben je Stephen King fan én schrijver, dan is dit ongetwijfeld wel wat voor je. Ik heb hem trouwens in het Engels gelezen. Hij is in het Nederlands vertaald onder de naam Over leven en schrijven.

Een bestseller schrijven voor Dummies – Bart van Lierde

Best een aardig boek, met best goede tips, maar viel mij toch erg tegen. Het boek staat vol herhaling van wat hij al herhaald had in de vorige twee hoofdstukken… Ook is het boek een aaneenschakeling van zeer uitgebreide voorbeelden. Veel van die voorbeelden gaan dan ook nog over verfilmingen van boeken, waardoor het mij het gevoel gaf dat het langdradig en regelmatig toch wat off topic was. Geen aanrader dus.

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Een boek over creativiteit, perfectionisme, angst en onzekerheid. En hoe die dingen je creatieve brein platleggen. Gilbert verteld in Big Magic, zoals in al haar boeken, open en eerlijk over haar worstelingen met het leven. Ondanks dat het soms hele zware worstelingen waren, brengt ze het beeldend en met humor. Ze daagt de lezer uit om zijn/haar creativiteit te zoeken en vrij te maken van onzekerheid. En of dat nou gaat om het maken van een schilderij , dansen naar hartenlust, of een boek schrijven, dat maakt niet uit. Laat je passie vrij en creëer!

Storytelling in 12 stappen – Mieke Bouma

Dit boek laat je in concrete stappen zien hoe je goede plots en geloofwaardige karakters schrijft. Bij elke stap horen opdrachten en oefeningen. Bouma heeft dit opgetekend aan de hand van twee boeken die haar geïnspireerd hebben. Die hebben haar geholpen leert ze ons, andere boeken en verhalen te ontcijferen. Klinkt dat mysterieus? Dat is het ook en meer ga ik er dan ook niet over verklappen. Je zult er zelf in moeten gaan lezen.

Zo schrijf je een kinderboek – Mireille Geus

De Geus legt aan de hand van alle mogelijke vragen die je als schrijver tegen komt als je een kinderboek wilt gaan schrijven, uit hoe je dit het beste aan kan pakken. ‘Welk genre kies je? Wie is je doelgroep? Hoe bereid je je voor? Waar begin je?’ is een greep uit de vragen die aan bod komen.

meer boeken over schrijven

Ik hoop dat je wat aan mijn tips en reviews hebt gehad. Mocht je er mee aan de slag gaan, dan wens ik je veel lees- én schrijfplezier!

Wat is jouw favoriete boek over schrijven?

Groetjes, Giovanna

4 Reacties

  1. Lianne - huismusjes.nl zegt:

    Ik vind Big Magic echt fantastisch 🙂

    1. Leuk dat je hem ook gelezen hebt!

  2. liannereijntjes zegt:

    Goede boekentips! Ik ben nu bezig in Hoe schrijf je een bestseller? van Maria Genova. Hierin legt ze aan beginnende schrijvers het hele proces uit: hoe je begint met schrijven tot het vinden van een uitgeverij. Met voorbeelden hoe je het niet moet doen, en handige tips en schrijfoefeningen. Ook een aanrader!

    1. Bedankt voor je reactie Lianne! Oh dat klinkt interessant. Die zet ik erbij op mijn leeslijst. Bedankt voor de tip! 🙂

Reacties zijn gesloten.