Boeken over schrijven
Schrijven

Boeken over schrijven

Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen, of misschien ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je ook het schrijven het beste door het in de praktijk te doen. Daarnaast is het ook goed om boeken over schrijven te lezen.

Ik heb een aantal boekentips voor je, met boeken over schrijven. De eerste vier heb ik zelf gelezen en vind ik echte aanraders. De andere twee heb ik niet gelezen, maar klinken interessant en wil ik je niet onthouden. Mocht je nog andere goede boeken op dit gebied weten, dan hoor ik dat graag.

Boekentips – boeken over schrijven
  1. Het grote schrijf-doe-boek – Louis Stiller Een erg goed boek, met 365 schrijfoefeningen die je helpen je verder te ontwikkelen. Voor het schrijven van o.a. verhalen, gedichten, columns en haiku.
  2. Handboek voor schrijvers – Maaike Molhuysen Dit handboek staat vol met praktische informatie over o.a. het schrijven zelf, over het vinden van een uitgever en over het promoten van je boek.
  3. Stijloefening – Raymond Queneau Het is al een oud boekje, maar zeker de moeite waard. Queneau vertelt in Stijloefening één verhaal op 99 verschillende manieren. Het is telkens dezelfde situatie en telkens is het anders.
  4. Creatief schrijven Karel Witteveen Om een eigen schrijfstijl te leren ontwikkelen.
  5. Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp “Schrappen: de snelste en makkelijkste manier om je verhaal te verbeteren.”
  6. Schrijven vanuit je hart – Nathalie Goldber Stimuleert je om zo intens mogelijk vanuit je essentie te schrijven. Dit boek heb ik wel al gekocht, maar moet ik nog lezen.
En nog een paar boekentips

Niet over het schrijven zelf, maar wel over taal (wat zeg maar het gereedschap van de schrijver is), die ik gelezen heb en je kan aanraden:

→ Een boek vol taalfouten – Frederieke de Raat

→ 149 verwarwoorden – Jan dijkgraaf

→ Taal is zeg maar … nog iets – Paulien Cornelisse (eigenlijk twee boeken in één uitgave)

→ Schrijven zonder fouten – G. van Roosbroeck

  • update: in deze blog nog meer tips voor boeken over schrijven.

Veel lees- én schrijfplezier!

Welke boeken over schrijven heb jij gelezen?

Groetjes,

Giovanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.