tips voor het schrijven van een boek
Schrijven

6 tips voor het schrijven van een boek

Een boek schrijven, iets waar je al heel lang van droomt en misschien zelfs al aan begonnen bent. Er aan beginnen is één ding, het af maken een tweede. Daarom in de blogpost van vandaag 6 tips voor het schrijven van een boek, zodat jouw boek er ook echt komt.


6 tips voor het schrijven van een boek, zodat jouw boek er ook echt komt

1. Kies een onderwerp waar je hart ligt

Ga alleen een boek schrijven over iets wat je echt heel erg leuk vindt. Over iets wat een vuurtje doet branden in je binnenste. Als jij er vol enthousiasme over schrijft, zullen je lezers er vol enthousiasme over willen lezen.

2. Doe research

Door je echt goed te verdiepen in je onderwerp en er research voor te doen, zal het schrijven niet alleen makkelijker gaan, maar zal je verhaal beter en sterker worden.

3. Focus je op het schrijven

Nou klinkt dat misschien als een open deur, maar veel beginnende schrijvers focussen zich niet alleen op het schrijven inhoudelijk, maar proberen tevens als redacteur, vormgever en uitgever naar hun eigen tekst te kijken. Niet alleen kun je die rollen tijdens het schrijven niet over je eigen tekst hebben, je kunt namelijk niet meerdere petten op hebben, maar je blokkeert zo ook de creatieve schrijver in je. Het belangrijkste is dat je je focust op het verhaal uit je hoofd op papier te krijgen.

tips voor het schrijven van een boek

4. Redigeren komt later

Zoals gezegd is het van belang dat je eerst je verhaal helemaal opschrijft. Ongeschreven tekst kun je niet redigeren. Dus eerst schrijven, redigeren komt later. Eerst maar eens zorgen dat de eerste versie van je hele boek op papier staat.

5. Herschrijven

Pas als die hele versie er is, is het tijd om te gaan redigeren en herschrijven. Als je boek – in eerste versie – af is wordt het tijd om te gaan schaven, schuren, schrappen, schuiven en verder schrijven.

6. Tijd om het te laten lezen

Na het herschrijven wordt het – reuzespannend! – tijd om het aan proeflezers te laten lezen en het daarna wellicht nog wat te herschrijven, net zolang tot je echt tevreden bent. Dan komt het moment dat je een redacteur in wilt schakelen om het echt goed te laten redigeren en finetunen en/of een uitgeverij te gaan zoeken.

Droom jij er (wel eens) van om een boek te schrijven?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Dat de proeflezers nog voor de redacteur komen heb ik me nooit gerealiseerd, maar is natuurlijk ook heel logisch eigenlijk. Wel heel spannend lijkt me dat, om je boek voor het eerst aan anderen te laten lezen.

    1. Dat is zeker spannend, voor iedere schrijver wel, ook als iemand al vaker een boek geschreven heeft.

Reacties zijn gesloten.