je eigen boekenclub
Blog Boeken

Start je eigen boekenclub

Lezen is leuk, en samen lezen is nog leuker. Bijvoorbeeld in een boekenclub. Weet je geen leuke boekenclub? Start dan je eigen boekenclub! Ken je niet zo veel mensen in de buurt die ook van lezen houden? Of ben je pas verhuisd en ken je sowieso nog weinig mensen in je nieuwe omgeving? Dan is je boekenclub gelijk een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden en nieuwe mensen te leren kennen. In deze blogpost tips voor het starten van je eigen boekenclub.

Bepaal het genre

Wordt het een boekenclub voor romans? Voor feelgood? Voor literatuur? Klassiekers of juist hedendaagse boeken? Non-fictie? Of een combinatie?

Werk je met thema’s?

Wil je boeken gaan lezen met een bepaald thema of met de seizoenen mee, of juist niet?

Kies een frequentie

Belangrijk om vooraf te bepalen is de frequentie. Wordt het één boek per maand lezen of meer? Houd hierbij rekening met de tijd die de clubleden (en jijzelf) hebben om te lezen. Heeft iedereen een fulltime baan, studie en/of gezin? Of werken de meeste parttime, zijn singel of al gepensioneerd? Dan is er veelal meer leestijd beschikbaar. De dikte van de te lezen boeken speelt natuurlijk ook mee. Van een niet dikke, makkelijk leesbare feelgood lees je er eerder twee per maand, dan van een dikke pil.

Plannen voor overzicht

Als je weet wat de frequentie is kan er ook een planning gemaakt worden. Met een vaste dag per maand is het voor iedereen makkelijk inplannen. Met een halfjaarplanning, of eventueel een jaarplanning, kan er ook goed rekening gehouden worden met vakanties en feestdagen.

je eigen boekenclub

Maak het bekend

Nu je je boekenclub opgericht hebt, wil je natuurlijk clubleden vinden die net zo gek op lezen zijn als jij. Bedenk een pakkende naam en promoot je club. Dat kan via social media, maar als je juist nieuwe mensen in je omgeving zoekt, promoot je club dan juist lokaal. Maak mooie briefjes of kaartjes en hang die op bij de supermarkt, de bibliotheek, een wijkcentrum of een basisschool in de buurt. Ook kun je een briefje ophangen bij minibiebs. Check vooraf overal wel even of dat mag.

Laat de nieuwe leden maar komen

Op je briefje heb je uiteraard laten weten hoe mensen met je in contact kunnen komen: je een kaartje/briefje per post sturen, via de e-mail of middels WhatsApp. Na dit eerste contact kun je met ieder een kennismaking plannen (in een leuk boekcafeetje met een fijne kop thee of koffie) en kijken of er een wederzijdse klik is.

De groepsgrootte bepalen

Met 1-2 leden kun je alvast van start gaan, maar meer leden is leuker. Wat voor jouw boekenclub een fijne groepsgrootte is hangt van jezelf, de locatie waar de boekenclub is en de leden af. De een houdt van een wat kleinere groep van 5-6 leden, de ander vindt een grotere groep van 10-12 leuker. Heb je een kleine huiskamer dan is er weinig ruimte voor een grote groep. Maar heb je een grotere ruimte beschikbaar, thuis, in een buurthuis of kun je voor weinig ergens maandelijks een plekje huren? Dan kan de groep makkelijk groter zijn. Blijf in ieder geval dicht bij jezelf en wat jij fijn vindt. Het is immers je eigen boekenclub

Zoek je alvast wat leesinspiratie? Kijk dan eens op de boekrecensiespagina!

Lees jij graag boeken?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Ik heb ook een boekenclub opgericht eind vorig jaar! Vind het super leuk! Ben er redelijk impulsief aan begonnen en heb niet alles in mijn eentje uitgedacht omdat ik dat wat stresserend vind dus we hebben wat afspraken met de leden gemaakt en tot nu toe werkt het goed. Aanvankelijk waren er naar mijn zin iets te veel mensen die aansloten, maar uiteindelijk zijn we nu nog met een klein groepje van 4 en dat vind ik erg fijn. We komen om de 8 weken ongeveer samen en lezen heel verschillende boeken. We laten gewoon telkens iemand kiezen of een paar voorstellen doen en dan stemmen we.

  2. Het lijkt me enerzijds super leuk om met mensen over boeken te praten. Aan de andere kant zou zo’n boekenclub mij toch ook weer een bepaalde druk opleggen en dat vind ik dan weer minder fijn.

  3. Wat een leuk idee!

  4. Toevallig hoorde ik van de week nog iemand over een boekenclub praten. Ik ben zelf geen lid van een boekenclub en denk dat ik dat ook niet word, maar het idee van over boeken praten vind ik wel heel erg leuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.