minireview #26
Blog Boekrecensies

Minireview #26 september

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van een aantal boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en deel met je de boeken die er voor mij het meeste uitsprongen. Benieuwd welke? Je leest het hier.

1. Ruimte (De literaire gereedschapskist #3) – Louis Stiller

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

In Ruimte behandelt Louis Stiller, grondlegger van de Schrijfbibliotheek, de verschillende manieren waarop je settings en ruimtes kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Wat voor rol kan de ruimte (binnen- en buitenruimte, landschap, omgeving) spelen in verhalen? Hoe kun je ruimte als dramatische factor gebruiken in je verhaal? En hoe doe je onderzoek naar die ruimte? Gebaseerd op interviews met schrijvers en voorzien van tips uit de wereldliteratuur, films, games en andere verhalende kunsten biedt Stiller een praktische en inspirerende gids voor iedere (beginnende) schrijver.

Hoe ik het boek vond:

Ook weer een boeiend deel uit deze serie. Niet alleen geeft Stiller uitleg en voorbeelden van hoe je ruimte (locatie of setting) kan toepassen en welke rol het krijgt of nodig heeft. Maar hij laat ook aan de hand van bekende boeken en films zien welke rol de omgeving of ruimte eigenlijk heeft waarin het verhaal zich afspeelt.

minireview #26

2. May Cause Miracles – Gabrielle Bernstein

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Verandering doet wonderen. Ben je er klaar voor? Gabrielle Bernstein is ervan overtuigd dat kleine, simpele veranderingen in ons doen en denken tot miraculeuze resultaten kunnen leiden in alle aspecten van ons dagelijks leven: onze relaties, financiën, gezondheid en zelfbeeld. In dit inspirerende boek ontvouwt Gabrielle haar manier om angst te laten varen en dankbaarheid, vergevingsgezindheid en liefde in je leven toe te laten, zodat overvloed, acceptatie en geluk hun intrede kunnen doen. Verwacht wonderen is een praktische leidraad om in korte tijd je leven anders vorm te geven: kleine veranderingen, overweldigende resultaten!

Hoe ik het boek vond:

Sinds ik Shirley, een van mijn coachees, iets hoorde zeggen over een van de boeken van Gabrielle Bernstein, was mijn interesse gewekt. Leende ik de eerste paar boeken nog van de bibliotheek om kennis te maken, al gauw bestelde ik bij Bol het ene na het andere boek van Gabrielle. Ze past helemaal in het rijtje van denkers als Louise Hay, Deepak Chopra, Marianne Williamson e.v.a. die laten zien dat je niet je omstandigheden bent. Je kunt je verleden niet veranderen, maar wel hoe je ernaar kijkt. En dat jij de baas bent over je gedachten en je gevoelens (ook al doen die gedachten en gevoelens soms heel bazig…) en er daarom voor kan kiezen om niet in negatieve gedachten en gevoelens te blijven hangen.

Dit bewuste boek kocht ik in het Engels, alleen al omdat de vertaling van de titel May Cause Miracles in Verandering doet wonderen, voor mijn gevoel al een deel van de essentie én de humor van Gabrielle mist. May cause miracles is als een tekst uit een bijsluiter: let op, kan wonderen veroorzaken (normaal meestal een fysieke bijwerking genoemd 😉).

minireview #26

3. Superjuffie komt in actie (Superjuffie #2) – Janneke Schotveld  & Superjuffie op safari (Superjuffie #3) – Janneke Schotveld

Waardering: 4.5 uit 5.

Het verhaal deel 2:

Het is zomervakantie en juf Josje verheugt zich op een paar luie weken. Dan blijkt dat de burgemeester plannen heeft om het Stadspark, waar ook haar huisje staat, te vernieuwen. Hij wil de tweehonderd jaar oude eik vervangen door `Nieuwe Natuur’. De burgemeester is supertrots op dit technologische hoogstandje. Hoewel deze nepnatuur nauwelijks van de echte te onderscheiden is, ontdekt Superjuffie al snel dat deze giftig is. Ze heeft haar handen vol aan het redden van dieren die er per ongeluk van gegeten hebben. Hoe kan ze voorkomen dat de plannen doorgaan?

Het verhaal deel 3:

Juf Josje en haar klas zijn op schoolreisje naar Schiphol. Meester snor is ook gezellig mee. Maar ze zijn er nog maar net, of Superjuffie moet al in actie komen en een koffer vol babykrokodillen redden. Om te zorgen dat ze daarna ongezien weer kan veranderen in juf Josje, duikt Superjuffie samen met een paar leerlingen een openstaande container in. Plotseling wordt de container dichtgegooid en in een vliegtuig gezet. Ze belanden bij een bioloog midden in Afrika. Contact met de buitenwereld is onmogelijk en wat nog erger is: er zijn stropers in het gebied actief en de olifanten lopen groot gevaar… De hulp van Superjuffie is noodzakelijk, maar heeft juf Josje wel genoeg krijtjes bij zich?

Hoe ik de boeken vond:

Leuke en originele verhalen en daarmee mooie vervolgen op deel 1. Mooi bij deel 2 vind ik ook, los van dat het leuk en grappig geschreven is, dat het een heel realistisch en eigentijds onderwerp is. In het echte leven worden er steeds meer dingen al volledig kunstmatig gemaakt en niet van echt te onderscheiden, zoals kweekvlees, maar hoe wenselijk én hoe gezond en veilig is dat?

Codenaam: Pensionado

4. Een dodelijke gok (Codenaam: Pensionado #2) – Harper Lin & Een mes in de rug (Codenaam: Pensionado #3) – Harper Lin

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal deel 2:

Barbara Gold. Leeftijd: zeventig jaar. Ogen: blauw. Haar: grijs. Gewicht: gaat je niks aan. Specialismen: undercover surveillance, kleine wapens, chemische wapens, politiek van het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Huidige status: gepensioneerd weduwe en oma. Toevoeging aan huidige status: heeft ontdekt dat gepensioneerd niet zo saai hoeft te zijn als je zou denken.

Toen CIA-agente Barbara verplicht met pensioen gestuurd werd, werd ze wanhopig bij het idee dat ze de rest van haar leven achter de geraniums zou moeten zitten. Maar ze ontdekt al snel dat die geraniums zo hun eigen moordlustige geheimen verbergen… Het hoofd van de plaatselijke tuiniersvereniging, Archibald, blijkt vermoord. Maar door wie, en waarom? Barbara gaat undercover bij de plaatselijke seniorenyoga, op zoek naar de moordenaar!

Het verhaal deel 3:

Barbara Gold. Leeftijd: zeventig jaar. Ogen: blauw. Haar: grijs. Gewicht: gaat je niks aan. Specialismen: undercover surveillance, kleine wapens, chemische wapens, politiek van het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Huidige status: gepensioneerd weduwe en oma. Toevoeging aan huidige status: heeft ontdekt hoe belangrijk het is om een team om je heen te hebben…

Ex-CIA-agente Barbara is zich net aan het klaarmaken voor een date met de knappe Octavian, als een onbekende indringer haar in haar eigen huis probeert om te leggen. Dankzij haar jarenlange ervaring kan ze de man van zich af slaan, maar ze weet dat het niet bij één poging zal blijven. Wie is deze man, en waarom heeft hij het op haar gemunt? Is haar betrokkenheid bij het oplossen van de meest recente moorden in Cheerville het motief? Of is dit een dodelijke erfenis van haar werk bij de CIA…? Met haar kleinzoon Martin op vakantie, staat Barbara er alleen voor – of toch niet? Moorden oplossen blijkt een teamsport!

Hoe ik de boeken vond:

Weer heerlijk luistervoer op Storytel! Hoewel ik het tweede deel ietsje minder sterk vond dan het eerste deel, heb ik zeker weer genoten van deze leuke en erg grappig cozy crime. Het derde deel vond ik net wat sterker dan het tweede. Ik kijk uit naar de vertaling van en het tot audioboek gemaakte volgend deel van Harper Lin’s serie. Maar voor het zo ver is ga ik eerst luisteren naar het eerste deel van Madame le Commissaire. Een tip van mijn coachee Marion. (Ze heeft heel vaak leuke boekentips! Waaronder De Camino, supergoed boek!)

5. De dode in het meer (Cherringham #7) – Matthew Costello & Neil Richards

Waardering: 3 uit 5.

Het verhaal:

De parochieraad van Cherringham heeft Laurent Bourdain, burgemeester van een Frans dorp aan de Bretonse kust, uitgenodigd voor een gala-receptie om de twee dorpen te verenigen in een wederzijds voordelige ‘jumelage’. De locatie: het landhuis van Lady Repton, dat haar kleinzoon hoopt om te vormen tot een conferentiecentrum van wereldklasse. Er is een uitgebreid diner bereid dat de Franse hoogwaardigheidsbekleder waardig is. Maar naarmate de nacht vordert en de wijn vloeit, verdwijnt de burgemeester van het feest en wordt hij dood aangetroffen in het nabijgelegen meer. Het lijkt een ongeluk, totdat Jack en Sarah beginnen te achterhalen wat er werkelijk met het lichaam in het meer is gebeurd.

Hoe ik het boek vond:

Hoewel ik de boeken van de cozy crime serie Cherringham eigenlijk nooit meer dan 3 sterren geef, vind ik het evengoed een leuke serie om te luisteren op Kobo. (Je hebt het goed gelezen, ik heb zowel Kobo als Storytel. 😉) Geen hoogvlieger deze serie, maar toch leuk om te luisteren en op dit moment ben ik al met deel 8 bezig.

minireview #26

6. De Cock en de dood van een clown (#22) – Baantjer

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Er is een antieke collectie juwelen ontvreemd uit een huis aan de Herengracht. De Cock is betrokken bij deze zaak en komt kort erna in een moordzaak terecht, wanneer Vledder en hij naar de Schreierstoren worden geroepen. Ze staren door de roestige spijlen van het ijzeren hek naar beneden: er ligt een dode clown aan de voet van de toren. Vlak boven het water van de gracht is het smalle vlondertje bijna geheel bedekt met een wit glanzend clownspak. Even boven het midden steekt een vervaarlijk groot mes in de rug van het slachtoffer in een kring donkerrood bloed. De Cock staat voor een raadsel, maar na de verhoren van het clownsgezelschap, ontdekt hij dat beide zaken met elkaar te maken zouden kunnen hebben…

Hoe ik het boek vond:

Altijd leuk een Baantjerboek tussendoor! Deze was ik een tijdje geleden in een minibieb tegengekomen en had ik nog niet eerder gelezen.

Grote tegenvallers deze maand (2 sterren hooguit) waren:

  • Je bent wat je leest – diverse auteurs (ter ere van Nederland Leest, paar jaar geleden); eigenlijk alleen het verhaal van Pierre Wind en nog iemand (sorry weet niet meer wie) vond ik boeiend, de rest matig tot nog minder…
  • De leeuw en zijn hemd – Nelleke Noordervliet; het boek ‘fietst’ door de Nederlandse geschiedenis waarbij je als een soort tijdreiziger langs belangrijke gebeurtenissen die ons land rijk is komt. Waarbij onderwerpen als kolonisatie, slavenhandel maar ook kinderarbeid niet geschuwd worden. Boeiende onderwerpen, maar niet om even snel doorheen te fietsen en even snel een foeivingertje naar uit te steken, zonder er dieper op in te (kunnen) gaan. Als onderwerp daardoor op voorhand dus eigenlijk niet geschikt voor een essay van zo’n 60 pagina’s.
  • Heden niet jarig – Toon Tellegen; kwam ik tegen in een minibieb. En hoewel zijn boeken mij nooit wat leken, besloot ik dit dunnetje met wel grappige titel te lezen. Zodat ik zeker zou weten of mijn mening terecht was. Inderdaad dus. Hoewel ik het op Goodreads 2 sterren gaf, vond ik het een 1½ (maar op Goodreads kun je geen halve sterren geven). Het was niet het hoge Winnie-the-Pooh-gehalte dat me tegenstond, maar wel de slechte uitvoering ervan. Dieren die in een bos wonen; bosdieren zou je dan denken. Maar soms kwam er ook een walvis op visite (in het kleine huisje van een klein bosdier, maar even werd er vergeten dat dat niet kan passen). Ook als een neushoorn wild danst met een egel (zie je het voor je?) en hij de egel per ongeluk op zijn tenen trapt, heeft hij nadien een buik vol stekels. Hoe groot was die egel dan toch eigenlijk…? Daar kwam bij dat hoewel de dieren in Winnie the Pooh ook ieder zijn charme hebben en iets liefs of zorgzaams, de meeste dieren hier onaardig, ruw en/of egoïstisch waren.
  • Kattenspul – diverse auteurs; een enkel verhaal was wel leuk geschreven, maar de meeste verhalen niet. Bovendien heb je het na twee verhalen over katten die doodgingen wel gehad…

Zin in meer boekrecensies? Kijk dan zeker ook even hier!

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. De ‘Superjuffie’ serie ken ik nog niet, maar die ga ik onthouden voor de schoolbieb waar ik vrijwilligerswerk doe. Klinkt leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.