nanowrimo
Blog Planning Schrijven

Schrijfmeters maken? Doe mee met NaNoWriMo!

Wil je graag een boek schrijven en een goede start maken? Of ben je al een tijd geleden begonnen, maar is de voortgang van je boek wat gestagneerd? Wil je graag schrijfmeters maken bij het schrijven van je boek? Doe dan in november mee met NaNoWriMo!

Wat is NaNoWriMo?

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month en wordt jaarlijks in november gehouden. Met slechts één, simpel doel: in één maand tijd 50.000 woorden te schrijven.

Wanneer precies?

Van 1 november t/m 30 november. De maand oktober wordt ook wel gebruikt als voorbereidingsmaand, Preptober. Die tijd kun je gebruiken om bijvoorbeeld een verhaalidee uit te werken, research te doen, personages en je locatie bedenken. Hoe meer je in oktober al prept, hoe sneller je aan de slag kan met schrijven in november.

Waarom NaNoWriMo?

Deze internationale schrijfmaand is jaren geleden ontstaan in Amerika om met mensen in het hele land tegelijkertijd intensief te schrijven. Gedeelde smart is halve smart en weten dat er meer mensen op hetzelfde moment zwoegen op het schrijven, en door blijven schrijven dertig dagen lang, helpt jou door te zetten.

Hoe doe je mee?

Je kunt gratis een account maken op de website van NaNoWriMo, je boekplan aanmaken, je schrijfdoel bekijken en buddy’s (vrienden) zoeken. Als buddy’s kun je elkaar steunen. Lijkt het je leuk om ook met mij buddy’s te worden, zoek mij dan op via de buddie finder onder mijn naam, Giovanna Jansen. Het lijkt mij heel leuk om jouw voortgang te zien.

nanowrimo

Hoe schrijf je 50.000 woorden in één maand?

Zoals ik al schreef, is het heel simpel (verwar dat overigens niet met makkelijk, dat is het zeker niet…). Om 50.000 woorden te kunnen schrijven in één maand tijd moet je elke dag 1667 woorden schrijven. Zo simpel is het. Is dat veel en soms best zwaar? Absoluut. Maar het is wel te doen. Mocht het je niet lukken (de eerste vijf jaar dat ik mee deed, haalde ik het niet), dan zijn al die woorden die je wél geschreven hebt in november een geweldige toevoeging aan je boek geweest. Dus als jij je erop toelegt om mee te doen zal je – ongeacht of je de 50.000 woorden gaat halen – beslist flinke schrijfmeters maken.

Camp NaNoWriMo

Vind je 50.000 woorden te veel om mee te beginnen en houd je niet zo van uitdagingen? Probeer dan eens Camp NaNoWriMo jaarlijks in april en juli, en met een lager, zelf in te stellen schrijfdoel. (Uiteraard kun je het doel dan ook gewoon op 50.000 woorden zitten als je van meerdere uitdagingen per jaar houdt.)

Moet ik mijn verhaal online zetten? Dat wil ik niet!

Geen zorgen, je hoeft je verhaal niet online te zetten. Niemand krijgt te lezen wat jij schrijft als jij dat niet wilt. Je hoeft geen tekst naar de website te uploaden dagelijks, alleen het aantal woorden dat je geschreven hebt (je word count) in te voeren in je dashboard. Aan het einde van de maand dien je wel je tekst te uploaden, maar die kun je heel eenvoudig laten scrambelen/decoderen zodat je verhaal niet leesbaar is. Dat uploaden is alleen als ‘bewijs’ voor het aantal woorden, nergens op de site is jouw tekst zichtbaar voor anderen.

Mijn NaNoWriMo de afgelopen jaren in cijfers:

  • In 2016 eindigde ik met 11.183 woorden;
  • In 2017 eindigde ik met 21.889 woorden;
  • In 2018 eindigde ik met 18.937 woorden;
  • In 2019 eindigde ik met 44.071 woorden;
  • In 2020 eindigde ik met 36.738 woorden;
  • In 2021 eindigde ik met 50.643 woorden; -> voor het eerst gewonnen!
  • In 2022 eindigde ik met 51.013 woorden. -> wederom gewonnen!
nanowrimo

Motivatie: badges

Wat voor mij echt goed werkt om elke dag te schrijven tijdens NaNo: de badges! I’m a sucker for badges. Als je elke dag je geschreven woordaantal (word count) in je account zet verdien je badges. Altijd leuk voor de digitale (schrijvers)prijzenkast.

Extra motivatie: NaNoWriMo motivatiemail

Om je door de schrijfmaand heen te helpen heb ik de gratis NaNoWriMo motivatiemailing in het leven geroepen. Wil je ook dagelijks een mailtje met motivatie én schrijftips ontvangen? (Ook leuk als je graag schrijft en niet meedoet aan NaNoWriMo trouwens.) Laat dan even je gegevens achter in het aanmeldformulier onderaan deze blogpost. De mailing begint op 1 november en stopt automatisch na het laatste mailtje op 30 november.

Heb jij al eens meegedaan?

Groetjes, Giovanna

Ontvang de gratis NaNoWriMo motivatiemailing!

1 reactie

  1. Nooit gedaan en voor blogs vind ik het ook te veel om vooruit te schrijven. Maar wat gaaf om de getallen te zien die jij de afgelopen jaren hebt gehaald.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.