Er bestaan verschillende handige apps en handige schrijfsoftware om je het schrijven te vergemakkelijken. Software waar je het verhaal in kan schrijven, waar je in kan plotten of zelfs je personages en scènes in kan uitwerken. In deze blog lees je welke zoal handig zijn.
In de blog over wat er in je schrijvers toolbox kan zitten noemde ik al wat programma’s, in deze blog haal ik die er nog even bij en tip ik je op nog meer handige schrijfsoftware.
Word
Gewone tekst, zoals een blog, artikel, een verhaal of een manuscript schrijf ik persoonlijk nog steeds het liefst in Word. Het fijne van Word vind ik het ‘what you see is what you get’. Zoals je het typt, zo ziet het er ook uit als je het uitprint. Ook is de tekst eenvoudig aan te passen aan je eigen stijl en smaak, denk aan lettertypen, kopjes en opsommingtekens. Daarnaast zoek je heel makkelijk iets op met de zoekfunctie en kun je checken of je nou ‘zo veel’ of ‘zoveel’ gebruikte (wat overigens verschilt in betekenis), bijvoorbeeld. Voordeel is ook dat als je iets wat je geschreven hebt naar een ander (een medeauteur, proeflezer of redacteur) stuurt, dat diegene het zonder problemen ook kan openen.
Scrivener
Een paar jaar geleden ontdekte ik Scrivener tijdens NaNoWriMo. Dit programma is eigenlijk al een toolbox op zich. Scrivener is speciaal gemaakt voor het schrijven van een boek. Je kunt er je tekst in typen, een karakterdossier voor al je personages in maken – al dan niet met foto – en je kunt er al je research in kwijt. Het is in het begin best wennen om mee te werken, maar als je er eenmaal je weg in hebt gevonden is het handig in gebruik. Wil je meer weten over Scrivener? Op de site van Scrivener én op YouTube kun je uitgebreide uitleg vinden. Hou je van compact alles in één? Dan is het zeker waard om dit uit te proberen. Het is niet gratis, maar je kunt wel 30 dagen de volledige versie gratis uitproberen. Scrivener is er voor Windows, iOS en macOS.
Evernote
Het programma Evernote is naast een hele fijne notitie-app ook een handig programma om mee te schrijven. Je kunt er notities in maken, schrijven, plotten (daar zijn ook sjablonen voor), karakterdossiers maken en nog veel meer. Het fijne bij Evernote is dat je het op meerdere apparaten kunt installeren (je laptop, desktopcomputer, tablet, telefoon) en er vanaf elk apparaat aan verder kunt werken. Je hoeft dus nooit te twijfelen waar je het ook weer had opgeslagen, of te balen dat je niet verder kunt op je laptop op een leuke schrijfplek, omdat je het bestand thuis op je pc hebt staan. Ook kun je het heel overzichtelijk maken door verschillende notitieboeken aan te maken (bijvoorbeeld personages) en daarin elk personage in een eigen notitie te beschrijven.
Nog wat schrijfprogramma’s en apps om mee te schrijven, te plotten of in te noteren die ik (nog) niet heb uitgeprobeerd, maar die er handig en interessant uit zien:
yWriter
yWriter lijkt wel wat op Scrivener, maar is gratis. Ik heb het zelf niet geprobeerd, ik heb immers Scrivener, maar het lijkt mij een mooi alternatief.
Writer Tools
De app Writer Tools kun je gebruiken op je telefoon (Android). Je kunt er o.a. in schrijven, je (dagelijkse) wordcount in bijhouden en je voortgang meten. Maar ook je personages en scènes kun je erin maken.
Novelist
In Novelist kun je plotten, doelen stellen, je scènes organiseren en natuurlijk schrijven. De app is volgens hun zeggen volledig gratis en vrij van beperkingen en advertenties.
Plottr
Ook Plotter is uitgebreide schrijfsoftware om o.a. te plotten, scènes en personages uit te werken en als je een boekserie schrijft kun je hierin ook handig alles bij elkaar bewaren. Plottr is als app op de telefoon (iOS en Android), op de iPad of als Androidapplicatie op de computer te gebruiken.
Jotter Pad
De schrijfsoftware Jotter Pad is te installeren als app op de telefoon (iOS en Android) of als webversie te gebruiken, waardoor je er overal en met elk apparaat aan kan werken. Je kunt er verhalen of blogs in schrijven bijvoorbeeld, en ze zelfs vandaaruit meteen publiceren in o.a. WordPress of op Tumbler.
Writer+
Writer Plus is vooral handig om zonder afleiding onderweg korte stukken te schrijven, zoals een kort verhaal, een blog of gedicht.
Pluot | story writing planner
Met Pluot kun je plotten en personages uitwerken. Doe je dat graag onderweg of tussendoor in je pauze dan is dit een handige app om op je telefoon te hebben.
Living Writer
Ook met de schrijfsoftware Living Writer kun je overal je verhaal/verhalen bedenken, plotten en visualiseren.
WriteOwl Story Planner
Met deze app kun je je verhaal plotten, uitwerken dus. Je verhaallijn, personages, scènes, alles kun je erin kwijt.
Character Story Planner
Zoek je een app specifiek voor het uitwerken van personages? Dan is de app Character Story Planner een handige tool voor je.
Plot Generator
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van je verhaallijn of heb je gebrek aan inspiratie? Dan is Plot Generator misschien wat voor je. Door aan te geven in welk genre je schrijft krijg je in een korte zin een idee voor een scène aangereikt. En soms is dat net genoeg om je radartjes weer aan het werk te zetten en een goed verhaal te kunnen bedenken.
Uiteraard bestaan er nog veel en veel meer (voornamelijk Engelstalige) apps om mee te schrijven, dus kijk wat jou aanspreekt, wat prettig werkt en aan jouw wensen voldoet.
Welke handige schrijfsoftware gebruik jij?
Groetjes, Giovanna
Ik heb inmiddels 9 boeken gepubliceerd dankzij good old Word en denk niet dat ik er heel snel vanaf te brengen ben, al is het wel verleidelijk om Scrivener te gebruiken. De kosten houden me nu echter tegen.
Leuk om te lezen dat jij al je boeken ook gewoon in Word hebt geschreven. Daar is het echt een heel fijn programma voor. Mocht je Scrivener toch ooit willen proberen, als NaNoWriMo-winnaar krijg je 50% korting op de aanschaf.
Staan twee programma’s waar ik wel een keer wil proberen. Heb ze even gescreenshot.
Leuk, ik ben benieuwd of je ze wat vindt.
Wow bedankt voor het delen. Hier staan een paar interessante tussen. Ik ga ze eens goed bekijken om een keuze te kunnen maken! Dank je!
Graag gedaan! Fijn om te lezen dat je er wat aan hebt.
Oh jeetje, als ik jouw lijstje zie, dan heb ik blijkbaar onder een steen gelegen, want ik ken ze vrijwel allemaal niet, behalve Word dan haha;-)
Haha, of je bent gewoon zo tevreden met wat je gebruikt (Word) dat je nooit verder hebt hoeven kijken. 😉
Evernote maar ben geen boekschrijver, ik heb diverse mappen waarin mijn kladjes gaan en gebruik het voor alles. Van boodschappen tot adresboekje maar vooral voor alle mijn blog ideeën.
Evernote is voor veel dingen handig. Ik gebruik ‘m zelf niet veel voor schrijven, maar wel voor dingen die jij ook noemt en allerlei andere soorten lijstjes. De mappen die je aan kan maken zijn heel handig inderdaad en zorgt ervoor dat het overzichtelijk blijft.
Daar zijn veel meer tools voor dan ik ooit had kunnen bedenken, zie ik nu. Ik ben zelf fan van Word. Ideaal voor vrijwel alles!
Haha, en dan is dit nog lang niet alles wat er bestaat. Word is absoluut ideaal voor vrijwel alles.
Wat zijn er veel tools! Ik gebruik eigenlijk alleen Word :), maar zo’n app lijkt me ook wel wat, eens kijken welke het beste bij mij past.
Er is heel veel keuze. Word werkt helemaal prima om mee te schrijven, maar een app ernaast kan zeker handig zijn.