schrijvers toolbox
Schrijven

Handige tools voor in je schrijvers toolbox

Elke schrijver heeft zo zijn eigen toolbox. Een ‘gereedschapskist’ met dingen die het schrijven vergemakkelijken. Of die het schrijven voor hem of haar zo typisch maken. En net als in een echte gereedschapskist kunnen daar meerdere tools voor beschikbaar zijn. In deze blog lees je wat handige tools zijn voor in je schrijvers toolbox.


Computer/laptop

Ook al is schrijven met pen en papier eigenlijk de beste manier om het creatieve deel van je brein te stimuleren, toch tikken de meeste mensen – ik ook – op de computer verreweg de meeste teksten uit. Gewoon omdat dat sneller en makkelijker gaat. Een computer of laptop is een onmisbare tool dus.

Met de hand

Zoals ik net al aangaf is schrijven met pen en papier minder gebruikelijk tegenwoordig, maar nog steeds wel een fijne tool voor als je niet thuis bent en geen laptop/tablet bij de hand hebt. Of niet op je telefoon lappen tekst wilt typen. Dan kun je toch weer even het voordeel van schrijven op papier ervaren. Op een groot schrijfblok of in een leuk notitieboekje. Ook al voelt het veel echter om met een balpen over (lijntjes)papier te gaan, het dan alsnog uit moeten typen op de computer vind ik een tijdrovend nadeel. Zelf gebruik ik notitieboekjes en met de hand schrijven daarom voornamelijk voor het opschrijven van ideeën, plotten, mooie zinnen om te bewaren en handige lijstjes. En voor een Writer’s journal natuurlijk.

Word

Gewone tekst, zoals een blog, artikel of een verhaal schrijf ik het liefst in Word. Het fijne van Word vind ik het ‘what you see is what you get’. Zoals je het typt, zo ziet het er ook uit als je het uitprint. Ook is de tekst eenvoudig aan te passen naar je eigen stijl en smaak, denk aan lettertypen, kopjes en opsommingstekens. Daarnaast kun je heel makkelijk iets opzoeken met de zoekfunctie en kun je checken of je nou ‘zo veel’ of ‘zoveel’ gebruikte, bijvoorbeeld, of dat je een (stop)woordje niet heel vaak gebruikt hebt.

Scrivener

Een paar jaar geleden ontdekte ik Scrivener tijdens NaNoWriMo. Dit programma is eigenlijk al een toolbox op zich. (Binnenkort vertel ik in een blog over handige schrijfsoftware uitgebreider over dit programma.) Scrivener is speciaal gemaakt voor het schrijven van een boek. Je kunt er je tekst in typen, een karakterdossier voor al je personages in maken – al dan niet met foto’s – en je kunt er al je research in kwijt. Scrivener is in het begin best wennen om mee te werken, maar als je er eenmaal je weg in hebt gevonden is het handig in gebruik. Wil je meer weten over Scrivener? Op de site van Scrivener én op YouTube kun je uitgebreide uitleg vinden.


Toch ben ik na verloop van tijd teruggegaan naar het schrijven van boeken in Word. Scrivener is een prima programma, maar is het toch niet echt voor mij. Maar omdat het wel een heel goed programma is – en het veel tevreden gebruikers kent – en het voor jou misschien wel perfect is voor in je toolbox, is het zeker de moeite van het proberen waard.

schrijvers toolbox

Excel

Ook een onmisbare tool als je schrijft. In Excel hou ik o.a. bij hoeveel uren ik met mijn onderneming en met het schrijven van mijn boeken bezig ben. Ook voor het bijhouden van je wordcount is dit programma zeer geschikt. Door de formules tel je heel makkelijk het aantal geschreven woorden op per dag, week, maand en jaar. Ook kun je bijhouden hoeveel woorden elk hoofdstuk, verhaal of blog dat je schrijft bevat. Daarnaast houd ik in Excel mijn inkomsten als zelfstandig ondernemer bij. Met de formules kan ik heel makkelijk exclusief en inclusief btw berekenen, zien wat mijn winst is en bijhouden hoe mijn financiële groei gaat. En ook facturen maken (met de formules die automatisch de btw berekenen) is in Excel ideaal.

Evernote

OneNote was vroeger voor mij dé app om onderweg notities in te maken, of soms zelfs een halve blog in uit te schrijven, op mijn telefoon of tablet. Op mijn computer haalde ik het dan heel makkelijk eruit om er in Word mee verder te gaan en via de pc op mijn website te posten. Maar nadat OneNote tot twee keer toe al mijn notities kwijtmaakte, was ik er wel klaar mee en ben ik overgestapt naar Evernote. Ook een hele fijne notitie-app. Met zeer veel mogelijkheden: notities maken en delen, foto’s toevoegen, presentaties mee geven, tekst van een website direct opslaan, lijstjes maken, scannen en nog veel meer.

Research

Of je nou boeken, artikelen of blogs schrijft: er moet altijd wel research gedaan worden. Dingen op zoeken, feiten checken of begrijpen hoe iets waar je over schrijft (een apparaat bijvoorbeeld) in elkaar zit.⁠ Ik schreef het eerder al, maar goede research is een onmisbare tool voor elke schrijvers toolbox.

Koffie

Misschien niet logisch in een gereedschapskist, maar het beste schrijf ik met een goede kop koffie erbij. Ik beken, ik ben een fervente coffee-lover. Thee doet het overigens ook goed in de schrijvers toolbox. 😉

Wat zit er in jouw schrijvers toolbox?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. Evernote is het wel, ik kan niet meer zonder!

  1. Leuk, nog een Evernotefan!

 2. Ik gebruik word ook nog regelmatig, vooral voor opzetjes van titels;-) Ik probeer altijd seo proof te schrijven en dan vind ik word dus heel handig om een aantal titels onder elkaar te zetten en steeds wat te schuiven met woorden. In negen van de tien gevallen kom ik zo altijd uit op een goede seo proof titel.

  1. Wat een goed idee om in Word een aantal titels onder elkaar te zetten en wat te schuiven met de woorden, tot je een goede SEO-proof titel hebt.

 3. zegt:

  Een notitieboekje, pen, Word, laptop, muziek, thee en een fijne schrijfplek.

  1. Jij hebt zo te lezen ook een goed gevulde schrijvers toolbox!

 4. zegt:

  Leuk om te lezen.

  Word, blogger, schriften (die ik kwijt raak).
  Veel koffie. Muziek.

  1. Mooie tools! Behalve dan dat je die schriften kwijtraakt… Wel een goede reden om weer (leuke) nieuwe te kopen. 😉

 5. zegt:

  Ik kende Scrivener nog helemaal niet! Ga ik even verder onderzoeken 🙂

  1. Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

 6. zegt:

  Evernote klinkt als iets waar ik ook eens naar wil kijken. Ik gebruik een notitieboekje om ideeën uit te schrijven, maar als ik buiten de deur ben, app ik ideeën naar mezelf (in een appgroep helemaal gezellig met mij alleen;)). Evernote klinkt ideaal voor dat soort situaties.

  1. Daar is Evernote inderdaad ideaal voor, je kan er onwijs veel mee, meer dan waar ik het voor gebruik.

Reacties zijn gesloten.