schrijftijd
Schrijven

5 tips om je schrijftijd optimaal te benutten

Wanneer je naast het schrijven een baan, een studie en/of een gezin hebt, wil je het beste uit je schrijftijd halen. Zeker als je maar een uurtje per avond beschikbaar hebt, of misschien zelfs maar een paar uurtjes per week. Met deze tips benut je je schrijftijd optimaal zodat je toch met regelmaat aan schrijven toekomt.


1. Blok tijd in je agenda

Net zoals je een afspraak met een vriendin in je agenda zet, zet je ook de schrijftijd in je agenda. Wil iemand afspreken op dat moment? Sorry, er staat al een afspraak in mijn agenda. Een afspraak met jezelf is ook een afspraak!

2. Zorg voor een opgeruimde schrijfplek

Een volle, rommelige werkplek geeft niet alleen onrust, maar leidt ook af. Met briefjes en rommeltjes waar je nog wat mee moet. Dingen die je nog moeten lezen. Papieren die je nog moet opruimen. Zorg dat je er alleen het hoognodige hebt liggen. Een opgeruimde werkplek zorgt automatisch voor een opgeruimd hoofd.

schrijftijd

3. Leg wat je nodig hebt alvast klaar

Als je werkplek opgeruimd is, heb je alle ruimte voor de spullen die je echt nodig hebt. Je laptop of computer staan er natuurlijk, en wellicht pen en papier als je daar liever op schrijft. Een notitieboekje om nieuwe ideetjes op te schrijven, of juist om ideeën van eerder uit te werken. Als je research gedaan hebt, leg je dat ook vast klaar. En je agenda wellicht voor je schrijfplanning en misschien ook wel een markeerstift en een potlood. En natuurlijk iets te drinken.

4. Zet je telefoon op stil en leg hem in een andere kamer

Dit voorkomt onnodige afleiding en zorgt ervoor dat je productief aan de slag kunt. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Net als wanneer je in een vergadering op je werk zou zitten, is jouw schrijftijd een moment dat je niet bereikbaar bent en niet gestoord kunt worden.

5. Werk met een timer

Een timer zorgt er bij mij altijd voor dat ik heel productief schrijf. De – zelfopgelegde – tijdsdruk is de stok achter de deur om door te schrijven. Anders voelt het echt als zonde van mijn tijd. Vaak werk ik in blokken van 25 of 50 minuten, met dan na elk blok 5 à 10 minuten pauze waarin ik even iets totaal anders doe. Zoals de was opruimen of koffie drinken. Waarna ik weer heerlijk aan de slag ga in het volgende blok. Niet alleen maakt het je schrijftijd productiever door de deadline, maar door de verplichte pauze ga je ook niet te lang door. Na de korte break ben je weer scherp en alert.

schrijftijd

Bonustip:

Ga gezellig samen met iemand schrijven. Spreek samen af en neem je laptop mee. Het is niet alleen gezellig, maar motiveert ook om verder te gaan met schrijven.

Wat doe jij om tijd voor jezelf optimaal te benutten?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. zegt:

  Leuke tips. Enkel mijn gsm in een andere ruimte leggen, zou ik niet kunnen. Dan zou ik gewoon de ganse tijd denken aan die gsm in de andere kamer. Wat wel zou werken, is het internet van mijn gsm uitschakelen, dan ben ik wel nog belbaar en/of smsbaar. Dat stelt me dan weer gerust.

  1. Dat is een mooie oplossing voor als je het niet prettig vindt dat je telefoon in een andere kamer ligt en je misschien niet goed bereikbaar bent. Veel telefoons hebben ook een niet storen stand, waar je dan aan kan geven wie je wel mogen storen (bijvoorbeeld werk, kinderopvang of je ouders), van anderen krijg je dan geen telefoon of berichten door. Dat scheelt ook al.

 2. zegt:

  Een timer zetten vind ik een goed idee. Dan weet je gewoon dat je er vanzelf aan herinnerd wordt dat het tijd wordt voor iets anders.

  1. Zeker! Werkt echt goed.

 3. Handige tips! Die tijd bijhouden doe ik wel met ander werk, maar eigenlijk niet op mijn schrijfavond. Ga het eens proberen, aangezien het toevallig mijn schrijfavond is nu 🙂

  1. Leuk dat je het gelijk kon gaan toepassen. Ik ben benieuwd of het je beviel.

 4. Goede tips die ik eigenlijk zelf ook allemaal toepas. Ik vind het ook heel belangrijk om een opgeruimde werkplek te hebben, anders kan ik me helemaal niet concentreren. Ik heb een glazen bureau waar ik elke ochtend even een doekje over heen haal want ja, glas…;-) En verder staat mijn telefoon vaak op stil en leg ik hem ook op zijn kop, anders zie ik hem alsnog steeds oplichten bij een melding haha!

  1. Met een glazen bureau moet je het wel schoon en opgeruimd houden, mooie bijkomstigheid. Je kan er ook geen ‘rommel’ onder zetten. Haha, ja dat doe ik vaak ook, de telefoon op zijn kop leggen. Zo’n knippert – ook op stil – nog best wat af haha.

 5. zegt:

  Mooie vergelijking met die vergadering op kantoor. Ik denk dat het inderdaad zo werkt. Dan vind je het heel logisch dat niemand kan storen, maar waarom eigenlijk niet op andere momenten? Ik denk ik dat ik nog veel vaker van die niet storen momenten in zou kunnen lassen.

  1. Van die niet storen momenten kun je zeker op allerlei momenten toepassen. Tijd om te doen wat we leuk of belangrijk vinden, maar ook tijd om weer even in alle rust op te laden.

 6. zegt:

  Fijne tips! Vooral tijd blokken en de telefoon in een andere ruimte leggen, werken het beste voor mij.

  1. Ja hè, dat scheelt zo veel om productief te kunnen schrijven.

Reacties zijn gesloten.