Flexwerkplekken om te schrijven

Heb je thuis geen goede plek of te weinig ruimte om te schrijven? Of te weinig rust door bijvoorbeeld huisgenoten, dan biedt een flexwerkplek buiten de deur uitkomst. Laptop mee en onder het genot van een heerlijke koffie lekker werken. Ook kan het gezellig zijn om met andere schrijvers op zo’n flexplek af te spreken om samen te schrijven. Gezellig en productief.

 

Wat is een flexwerkplek?

Vroeger kende alleen bedrijven flexwerkplekken. Een werkplek binnen het bedrijf dat niet de vaste werkplek van één werknemer is. Dus niet je eigen bureau met de foto van je gezin erop, maar een leeg bureau waar je kan gaan zitten als er plek is. Tegenwoordig wordt er ook door zelfstandige ondernemers, waaronder freelancers en schrijvers, die geen eigen kantoor hebben, geflext buiten de deur.

Huren of gratis?

Er zijn verspreid door heel Nederland flexwerkplekken op mooie, vaak niet kantoorachtige, locaties te vinden. Die kun je veelal eenmalig of vaker huren. Omdat ik dit artikel wil weiden aan flexplekken die voor iedereen toegankelijk zijn, zal ik het alleen hebben over plekken waar geen huur voor betaald hoeft te worden, enkel voor de gebruikte consumpties.

Hoe vind je een flexwerkplek?

In veel steden zijn er koffietenten en lunchrooms die ruimte bieden aan flexers. Ook zijn er in elke bibliotheek flexwerkplekken ingericht. Een flexplek kenmerk zich door (eet)tafels om aan te werken, de beschikking over een stopcontact en gratis WiFi. Bij twijfel of je in een lunchroom mag flexen, is het verstandig om even te vragen of het goed is als je er met je laptop gaat zitten werken. Hieronder geef ik je een aantal plekken in de randstad waarvan ik weet dat er geflext mag worden. Via Google kun je per plaats verder zoeken waar flexplekken zitten.

Den Haag

Stationshuiskamer. Bovenin het station gelegen, dus goed bereikbaar. Veel plekken aan tafel met een stopcontact. Verder ook gezellige zithoekjes.
D.E. Café, aan de achterkant van het station. Lekker werken onder het genot van een kopje koffie.
Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Boekhandel (waar kun je beter schrijven!) met het Kicking Horse café waar je kan zitten met je laptop. Eerst neuzen tussen de boeken en daarna lekker schrijven in het café. Op een aantal plekken zitten stopcontacten. Enige nadeel is het slechte licht. desondanks een aanrader.
Café Zèta aan de Grote Markt 28, pal in het centrum van Den haag.
Blossom. Iets verder uit het centrum, maar wel om de hoek bij het Vredespaleis, zit deze ruime en lichte locatie.

Rotterdam

Engels, direct naast het Centraal station. Diverse plekken met stopcontacten.
Lebkov, ook naast het station op Stationsplein 50.
NN D.E. Café, tevens bij het station op Stationsplein 25. Niet alleen veel werkplekken, maar ook lekker Douwe Egberts koffie.
Dudok, Meent 88. Leuke locatie. Misschien hadden wij die dag net pech, maar de keer dat ik er was met een goede vriendin was de bediening erg slecht.

Utrecht

Jozef aan de Mariaplaats. Gezellige tent met diverse plekken om te werken. Enige nadeel is dat er een kinderspeelhoek is en moeders uit de buurt met hun kroost elkaar daar ook treffen, wat ten koste kan gaan van het rustige werken. Desondanks een leuke plek.
Hier worden nog meer flexplekken in Utrecht genoemd, ik heb ze nog niet geprobeerd.

Eindhoven

Usine, Lichttoren 6. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar de Writers:community heeft er af en toe een write:up.

Flexwerkplekken

Werk jij wel eens op een flexplek?

Fijne dag!

Groetjes,
Giovanna Jansen

 

Photo credits: Prisca Visser

6 Comments

 1. liannereijntjes

  25/04/2018 at 11:42

  Handige locatietips! Ga ze eens uitproberen 🙂 Misschien binnenkort samen een uitproberen?

  1. Giovanna Jansen

   25/04/2018 at 13:46

   Dankjewel Lianne!
   Ja gezellig!! 🙂

 2. jorinde

  27/04/2018 at 17:48

  Leuke tips! Werken vanaf een locatie maakt mij zoveel productiever!

  1. Giovanna Jansen

   28/04/2018 at 13:40

   Dankjewel Jorinde! Leuk om te horen. Ja dat ervaar ik ook zo, veel productiever zijn op een andere locatie. Geen afleiding, geen stapels was die nog opgevouwen, of ramen die nog gelapt moeten worden. 😉

 3. Darina

  29/04/2018 at 21:22

  Handige tips! Ik schrijf graag buitenshuis.

  1. Giovanna Jansen

   30/04/2018 at 08:54

   Dankjewel Darina! Leuk dat jij ook graag buitenshuis werkt.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: