flexwerkplekken
Ondernemen Schrijven

Flexwerkplekken om te schrijven of werken

Wanneer je thuis geen goede of rustige plek, of te weinig ruimte om te schrijven of werken hebt, dan biedt een flexwerkplek uitkomst. Laptop mee en onder het genot van een heerlijke koffie of thee lekker buiten de deur werken. Dat kan alleen of met anderen. Afspreken op zo’n flexplek om met andere schrijvers samen te schrijven is niet alleen gezellig, maar werkt vaak ook productief.

Wat zijn flexwerkplekken?

Vroeger kende alleen bedrijven flexwerkplekken. Een werkplek binnen het bedrijf dat niet de vaste werkplek van één werknemer is. Dus niet je eigen bureau met de foto van je gezin erop, maar een leeg bureau waar je kan gaan zitten als er plek is. Tegenwoordig wordt er ook veel door freelancers, schrijvers of studenten die een tijdelijke werk- of schrijfplek zoeken, veel geflext buiten de deur.

Huren of gratis?

Er zijn verspreid door heel Nederland flexwerkplekken op mooie, vaak niet kantoorachtige, locaties te vinden. Die kun je veelal eenmalig of vaker huren. Dit verschilt per stad en soms ook wel per jaar waar er plekken beschikbaar zijn. Dit komt vaak ook doordat leegstaande kantoorgebouwen hiervoor gebruikt worden tot ze een andere bestemming hebben. Googel voor de stad naar keuze op kantoorruimte huren, open office, office space, coworking space of flexplek bijvoorbeeld en kijk wat er mogelijk is. Voor veel van die plekken geldt dat je zowel open ruimte (open office) kan huren in een ruimte waar ook anderen werken. Of plekken die gesloten zijn zodat je in alle rust kan werken.

Omdat voor schrijvers en beginnende ondernemers een plek huren vaak te duur is, gaat deze blogpost verder over flexwerkplekken die voor iedereen toegankelijk zijn, waar niet voor betaald hoeft te worden, enkel voor consumpties.

Hoe vind je een flexwerkplek?

In veel steden zijn er koffietenten en lunchrooms die ruimte bieden aan flexers. Ook zijn er in de meeste bibliotheken wel flexwerkplekken ingericht. Een flexplek kenmerkt zich door (eet)tafels om aan te werken, de beschikking over een stopcontact en gratis wifi. Bij twijfel of je in een lunchroom mag zitten werken, is het verstandig om even te vragen of het goed is als je er met je laptop gaat zitten werken. Vaak zie je het al zo of er anderen mensen zitten te werken of dat er alleen maar wordt gegeten en gedronken. Maar check het voor de zekerheid. Hieronder geef ik je een aantal plekken in de randstad, Utrecht en Eindhoven waarvan ik weet dat er geflext mag worden. Uiteraard zijn er heel veel andere fijne plekken en ook in andere steden. Via Google kun je per plaats zoeken waar flexwerkplekken zitten.

Den Haag

♦ Stationshuiskamer. Bovenin het station gelegen, dus goed bereikbaar. Veel plekken aan tafel met een stopcontact. Verder ook gezellige zithoekjes.

♦ Dudok, Hofweg, tegenover het Buitenhof. Grote kans dat je hier de premier of een ander politiekfiguur tegenkomt. Verder hebben ze heerlijk gebak, alleen daarom al de moeite waard.

♦ Bookstor, Noordeinde, schuin tegenover paleis Noordeinde. Koffietentje met flexwerkplekken in een boekwinkel. Veel plekjes, zowel binnen, als voor en achter buiten, om te zitten. Afhankelijk van de dag en het tijdstip kan het hier wel erg druk zijn. De koffie was er niet lekker, maar het leuke plekje (buiten in een ‘boekenkas’) om te werken maakte wel weer wat goed.

♦ Carlton Beach, Scheveningen. Met uitzicht op de duinen en de zee is het fijn werken of vergaderen in het restaurant/ontbijtzaal gedeelte van het hotel. Een fijne plek om te zitten, alleen was de ervaring van mij en degene met wie ik daar aan het werk was, dat de bediening te wensen over liet en dat vooral de koffie en het appelgebak ronduit vies waren. Je zou beter verwachten in een hotel als Carlton… Maar met een cola of thee kan (denk ik) niet veel fout gaan, dus als je andere consumpties kiest, komt het vast goed.

♦ Hotel Indigo, Noordeinde. Ook als je hier niet logeert kun je hier afspreken voor een meeting of wat werken. In het restaurantgedeelte zijn veel fijne zitplekken met meerdere stopcontacten bij elke tafel. Wel weinig keuze op de lunchkaart, maar wat ze serveren smaakt goed, evenals de koffie en wat lekkers erbij. Ook schuin tegenover paleis Noordeinde trouwens, maar dan aan de andere kant.

♦ Coffee Company, twee locaties: Circusstraat (onder het Circus Theater in Scheveningen) en Noordeinde.

Den Haag, stad en strand…

flexwerkplekken

Anne Max, met in Den Haag vier locaties: Fahrenheitstraat; Frederik Hendriklaan; Hoytemastraat en Kerkplein. Voor meer locaties in andere steden door heel het land, check hun website.

Starsbucks, ook in de stationshal van het centraal station en wat drukker en onrustiger dan de Stationshuiskamer, vooral fijn voor als je even tussen twee meetings of overstap van je trein wilt zitten en wat werken.

Café Zèta, Grote Markt 28, pal in het centrum van Den Haag. ‘Laptopkrijgers zijn van harte welkom op Zèta’s eerste etage. Hier vind je een kantoortuin met fijne werkplekken en extra stopcontacten.’

Lebkov, Turfmarkt 236. Handig om even snel met je laptop te gaan zitten om wat te schrijven of werken, met een koffie of wat te eten.

Blossom, Anna Paulownastraat. Iets verder uit het centrum, maar een leuke, ruime en lichte locatie om fijn te werken.

♦ D.E. Café, aan de achterkant van het station. Lekker werken onder het genot van een kopje koffie.

♦ Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Boekhandel (waar kun je beter schrijven!) met het Kicking Horse café waar je kan zitten met je laptop. Eerst neuzen tussen de boeken en daarna lekker schrijven in het café. Op een aantal plekken zitten stopcontacten. Enige nadeel is het slechte licht. desondanks een aanrader.

Rotterdam

♦ Stationshuiskamer. Net als in o.a. Den Haag heeft ook dit station een stationshuiskamer, waar je fijn aan kunt schuiven om (even) te werken. Veel flexwerkplekken aan tafel met een stopcontact. Verder ook gezellige zithoekjes.

Lebkov, naast het station op Stationsplein 50.

♦ NN D.E. Café, tevens bij het station op Stationsplein 25, in de Delftse Poort. Niet alleen veel werkplekken, maar ook lekkere Douwe Egberts koffie.

♦ Dudok, Meent 88. Leuke locatie. Misschien hadden wij die dag net pech, maar de keer dat ik er was met een vriendin was de bediening erg slecht. Ook een locatie aan de rand van  Het Park en een pop-up Aan De Maas.

♦ Sissy Boy Daily, Binnenwegplein 29. Naast shoppen kun je bij Sissy Boy ook lunchen en met je laptop aan de slag.

Amsterdam

♦ Bar Botanique – Eerste Van Swindenstraat 581. Een groene oase in Amsterdam Oost. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het ziet er uit als een erg leuke plek.

Blond Amsterdam Café – Ferdinand Bolstraat 44. Ik weet niet of je er met een laptop mag zitten (ik zat er alleen te lunchen de keer dat ik er was) maar vind het wel een heel inspirerende plek om te werken. Anders misschien schrijven in je (Blond) notitieboekje.

♦ Coffee CompanyTweeëntwintig locaties, waaronder: Berenstraat; Wibautstraat; Van Woustraat; Waterlooplein; Ferdinand Bolstraat; Beethovenstraat; Haarlemmerdijk; Spui.

♦ Anne & Max – Zes locaties: o.a. Houthavens; Zeeburg; Oud-West; Zuid.

♦ Volkshotel – Wibautstraat 150. Leuke, sfeervolle plek. Veel flexwerkplekken om alleen of samen met iemand te werken met de laptop erbij. Ook zeer geschikt om met een grotere groep aan de slag te gaan.

Lebkov, drie locaties: Claude Debussylaan 130, Hoekenrode 6, Roetersstraat 15.

♦ Sissy Boy Daily, twee locaties: KNSM-Laan 19 en Nieuwezijds Voorburgwal 182.

Utrecht

♦ Jozef, Mariaplaats 50. Gezellige tent met diverse plekken om te werken. Enige nadeel is dat er een kinderspeelhoek is en moeders uit de buurt met hun kroost elkaar daar ook treffen, wat ten koste kan gaan van het rustige werken. Desondanks een leuke plek.

♦ Bistrot in de stationshal. Een gezellige plek, zeer centraal gelegen, waar je lekker kunt eten en aan de hoge tafels ook kunt werken met je laptop (stopcontacten aanwezig) of je schrijfblok.

Lebkov, ook in de stationshal.

♦ Het gegeven paard, Vredenburgkade 11. Leuke plek, ik heb er een paar jaar geleden eens gezeten met een werkmeeting.

♦ Anne & Max – Drie locaties: Donkere Gaard 4, Burgemeester Reigerstraat 15 en Van Sijpesteijnkade 561.

♦ Koffie & Ik – Vleutenseweg. Niet ver van Utrecht Centraal vandaan gelegen. Al vanaf 8.00 uur ’s ochtends geopend.

Eindhoven

♦ Usine, Lichttoren 6. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar heb van diversen mensen gehoord dat het een geschikte plek is.

Anne & Max, Kleine Berg 79. Ook in Eindhoven zit een Anne & Max locatie.

♦ Bibliotheek, Emmasingel. Zoals in veel plaatsen is ook in Eindhoven de bibliotheek een fijne plek om in alle rust te werken.

Boekhandel van Pierre, Nieuwe Emmasingel 48. Boekwinkel met lunchroom waar je kunt flexwerken.

♦ Sissy Boy Daily, Nieuwe Emmasingel 2. Ook in Eindhoven een Daily.

Zwolle

Van der Velde boekhandel, Achter de Broeren 1. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar heb van diversen mensen gehoord dat het een erg fijne plek is om te schrijven. (En leuke nieuwe boeken te kopen natuurlijk.)

Schrijf of werk jij wel eens op flexwerkplekken? Heb je een favoriete plek?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

4 reacties

  1. Ik ben echt gezegend met een werkplekje thuis. Of eigenlijk is het zelfs gewoon een hele kamer. Toen ik op zoek was naar een nieuw huisje voor mijzelf wist ik dat ik niet heel veel kon eisen, maar ik wilde perse twee slaapkamers, eentje waar ik kon werken dus. Dat is gelukt en daar ben ik elke dag blij mee.

    1. Zo fijn dat je je eigen werkplek/werkkamer hebt! Ik kan goed begrijpen dat een extra kamer daarvoor wel een eis was aan je nieuwe huis.

  2. zegt:

    Bij ons in de bieb heb je ook werkplekken. Ik heb er nooit gebruik van gemaakt, maar het lijkt me soms wel leuk om daar eens een middagje te gaan bloggen. Volgens mij heb je dan gelijk een heleboel inspiratie om je heen;).

    1. Mooi dat ze die plekken ook bij jullie in de bieb hebben. Zeker een keer proberen om daar een middagje te bloggen. Geeft een boel inspiratie door alles om je heen, maar ook gewoon het in een andere omgeving zitten werkt al inspiratie-verhogend.

Reacties zijn gesloten.