schrijfflow
Schrijven

Creëer je ideale schrijfflow

Ken je dat, dat je in een heerlijke schrijfflow zit en de tijd en alles om je heen vergeet? Je bent super gefocust en schrijft productief een paar hoofdstukken weg. De perfecte flow! Dat zou je altijd wel willen… Misschien lukt het je niet om elke dag die schrijfflow te pakken te krijgen, maar met deze tips kun je wel makkelijker je ideale schrijfflow creëren. Zo haal je het beste uit je schrijftijd.


1. Kies je moment

De een schrijft het beste ’s ochtends vroeg, de ander ’s avonds en weer een ander het best een hele (vrije) dag in de week. Kies het moment dat jij meestal op je best en creatiefst bent.

2. Neem de tijd

Plan voldoende tijd in om te schrijven. Zeker een uur, maar als het kan langer. Zorg er in ieder geval voor dat je geen last van tijdsdruk hebt omdat je erna nog iets anders moet doen of meteen naar een afspraak moet.

3. Bereid je voor

Door van tevoren te weten waaraan je wilt gaan schrijven (welk hoofdstuk of welke scène bijvoorbeeld) op je geplande schrijfmoment, zorg je dat je gelijk kan beginnen. Leg alles wat je nodig hebt klaar en zorg dat dingen die af kunnen leiden niet op je schrijfplek liggen.

4. Laat anderen weten dat je gaat schrijven

Door anderen te laten weten dat je op je geplande schrijftijd niet beschikbaar bent, voorkom je dat allemaal leuke voorstellen je kunnen verleiden om iets anders te gaan doen dan het voorgenomen schrijven. Bovendien kunnen de mensen om je heen je steunen als ze weten dat je schrijft en hoe belangrijk het voor je is.

5. Zet je telefoon op stil

De grootste afleider is toch wel onze telefoon. Een berichtje van een vriendin, een mailtje of een melding van een app; voor je het weet ben je uit je schrijfflow en zit je langere tijd op je telefoon te kijken. Dus zet je telefoon op stil voor je gaat schrijven en beter nog: leg hem in een andere kamer. Dan zie je ook geen knipperende lichtjes of oplichtende berichtjes op je scherm voorbij komen.

schrijfflow

6. Blijf geconcentreerd

Ook al heb je met bovenstaande tips de meeste afleiders uitgezet, een verslappende concentratie kan je ook uit je flow halen. Zorg dus dat je voldoende te drinken en wat te eten binnen handbereik hebt. Want zowel door dorst als door honger neemt je concentratie drastisch af.

7. Stop op tijd

Merk je dat je na een uur schrijven echt begint te verslappen in je aandacht, of dat je niet meer in de flow zit en die ook niet makkelijk terugkomt, stop dan voor vandaag. De boog kan niet altijd gespannen zijn (of blijven!). Beter kun je stoppen na een goed uurtje schrijven (ook al had je er liever twee uur van willen maken), dan dat je jezelf gaat proberen te forceren en er meer probeert uit te halen dan er die dag in zit. Dan zorg je er alleen maar voor dat het je tegen gaat staan. Stop dus als je merkt dat je flow voor die dag op begint te raken en je nog met een tevreden gevoel je schrijftijd af kan sluiten. Stoppen met een tevreden gevoel zorgt ervoor dat je de volgende keer zin hebt om verder te gaan waar je gebleven was.

Wat helpt jou om in een goede schrijfflow te zitten?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. Goede tips, ik kan me er helemaal in vinden. Bij mijzelf noem ik het geen schrijf-flow, maar een blog-flow en gelukkig zit ik al tijden in een goede blog-flow;-)

  1. Ja mooi! Bij bloggen is het ook heel fijn om in een goede flow te zitten. Voor je het weet heb je zo weer een aantal nieuwe blogs geschreven!

 2. zegt:

  Hele fijne tips. Ik plan nu ook echt schrijftijd in en deel dat ook mee 🙂 en verder leg ik mijn telefoon in een andere kamer want anders raak ik toch teveel afgeleid.

  1. Wat goed! Ja het zijn vaak meerdere dingen samen die het beste helpen.

 3. zegt:

  Dit gaat bij mij op voor allerlei taken. Ik heb zelden een lekkere flow te pakken, maar áls ik ‘m dan te pakken heb, kan ik soms ineens uren achter elkaar iets doen. Misschien moet ik toch eens een paar van deze tips toepassen.

  1. Het werkt zeer zeker ook voor andere taken. Bij sporten wordt het vaak een rush genoemd, of bij hardlopen een runners high, maar kan net zo goed als je aan het opruimen bent (heb ik wel eens gehad, voor je het weet ben je een paar uur en heel wat opgeruimde kamers én schuur verder ;-)) aan het schilderen of wat dan ook aan het doen bent. Je moet wel de rust en concentratie hebben om in een flow te kunnen komen, maar deze tips kunnen je zeker helpen.

Reacties zijn gesloten.