visueel
Schrijven

Een boek schrijven? Maak het visueel!

En dan bedoel ik niet dat je een graphic novel, stripboek of plaatjesboek moet gaan schrijven. Noch heb ik het over een videoboek van je verhaal te maken (kan natuurlijk wel, als toevoeging). Ik heb het hier over het visueel maken van wat je aan het schrijven bent. Door het niet alleen in je hoofd en als woorden op papier te hebben, maar het echt zichtbaar te maken, gaat het meer voor je leven. En des te beter kun je het dan in woorden overbrengen op je (toekomstige) lezer. Dus ben of ga je een boek schrijven? Maak het visueel!

Je achtergrondinformatie en research visueel maken doe je zo:

1. Karakterdossier

Maak voor al je personages een karakterdossier. Dat is een soort vriendenboekje waar alle kenmerken en eigenschappen van je personages in staan, die voor jou van belang zijn voor het schrijven van je personages. Het is tevens je spiekbriefje om te zorgen dat je alles consequent beschrijft. En iemand niet eerst een lange slungel is en een paar hoofdstukken later een onderdeurtje die nergens bij kan.

visueel

2. Plattegrond

Zorgen dat je zelf de weg niet kwijtraakt als je verhaal zich op verschillende locaties afspeelt en dat het logisch is dat ze op die manier (snel, of juist niet) van A naar B gaan. Een plattegrond is dan ook het visuele hulpmiddel voor iedere schrijver. Gebruik je een bestaande stad of locatie? Zoek dan op internet een plattegrond ervan op en print die uit, of koop een fysieke kaart. Heb je de stad zelf verzonnen? Des te belangrijker om het uit te tekenen, zodat die later niet ongemerkt er anders uit ziet en niet meer klopt met beschrijvingen eerder in je verhaal. Zo zie je concreet voor je waar het adres van je hoofdpersoons huis, werk/school, vrienden, familie, sportlocatie of winkels zijn. Of van het favoriete eettentje, het park of de bibliotheek. Of van de moordlocatie en waar de verdachten op het tijdstip van de moord waren.

3. Researchmap

Verzamel in je researchmap alles wat visueel met jouw verhaal te maken heeft. Dat kunnen foto’s van de omgeving zijn, krantenknipsels, plaatjes, tekeningen of (foto’s van) schilderijen zijn. Maar ook foto’s van personen die lijken op jouw personages of mooie plekken en je zo tot inspiratie zijn. En ook plaatjes van quotes, beschrijvingen van gebouwen, van medische termen, muziekteksten, foto’s van attributen uit een ver verleden etc. kunnen in jouw researchmap thuis horen.

Maak jij wel eens dingen visueel voor het schrijven van je verhaal, artikel of je blogpost?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Dit zijn handige tips. Door mijn interesse in wo2 heb ik zeker de kaart nodig om na te gaan waar iets was. Karaktefouten tref ik eigenlijk zelden in boeken, het zijn vaak tijdlijnfouten die ik tref. Niet alleen in wo2 boeken maar bijvoorbeeld ook als een boek in een bestaande stad afspeelt zoals het eerste weekend van september in Rotterdam, dan zijn de havendagen en kan het niet rustig zijn. Wat me ook opvalt is dat sommige schrijvers echt met teveel details schrijven over de locatie, jaja ik weet dat je je huiswerk hebt gemaakt.

  2. Leuk om te lezen. Ik maak nooit dingen visueel, maar ik schrijf dan ook alleen blogs. Ik kan me voorstellen dat zo’n karakterdossier bij een boek heel zinvol is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.