het beste uit je zomerschrijftijd halen
Schrijven

Het beste uit je zomerschrijftijd halen? Dat doe je zo!

Heerlijk zomers weer, lekker lang licht, veel vrije tijd en misschien heb je ook wel al vakantie. Je wilt dan ook meer gaan schrijven de komende tijd en het beste uit je zomerschrijftijd halen. Daarom een paar goede tips om ook te schrijven als het erg warm is of er veel afleiding om je heen is.

Want of je nu thuis aan het schrijven bent, op het strand of in het park, of op je vakantieadres, geconcentreerd kunnen schrijven maakt je het productiefst.

5 tips om het beste uit je zomerschrijftijd halen

1. Zoek een rustige plek zonder afleiding

Wat voor de een storend en afleidend is, hoeft dat voor een ander niet te zijn, dus kijk wat voor jou zorgt dat je je optimaal kunt concentreren. Voor mij is dat of binnen achter mijn computer, of buiten waar het rustig is en met veel groen om mij heen. Dat kan in een park zijn, of op vakantie op een rustig plekje op de camping met uitzicht op bomen of bergen. Aan het zwembad of strand werkt voor mij afleidend door iedereen die heen en weer loopt en gezellig rond plonst als ik echt productief wil schrijven. Maar het kan wel een inspirerende plek zijn als je juist input voor je verhaal, een scène of een personage zoekt.

2. Zorg voor een koele plek

Zeker als het erg warm is, is het verstandig om als je wilt schrijven een plekje in de schaduw te zoeken. Of aan het water of binnen met de ventilator aan. Zo voorkom je dat je oververhit raakt, je eenzijdig verbrand als je lang in dezelfde positie zit te schrijven, of loom wordt.

het beste uit je zomerschrijftijd halen

3. Drink genoeg!

Zorg voldoende vocht en houd tevens je hoofd koel door voldoende te drinken. Ook als je in de schaduw zit en denkt dat je weinig zweet, verlies je toch altijd meer vocht. Als ik te weinig drink kan ik mij al snel steeds slechter concentreren. Ook maak ik dan sneller fouten. Zorg dat je genoeg drinken binnen hand bereik hebt, of dat het vast klaar staat in de koelkast. Zoals een fris glas water met of zonder ijsblokjes, schijfjes citroen, sinaasappel, komkommer of munt. Of neem een smoothie of een groentesapje. Die werken verkoelend, en ik krijg van zo’n vruchten- of groentesapje gelijk een goede energieboost.

4. Pauzeer vaker

Zeker als het erg warm is, is het verstandig om wat vaker pauze te nemen dan anders, omdat je concentratie en energie vaak al lager zijn dan normaal.

5. Schrijf met een beloning in het vooruitzicht

Iets leuks ontspannens of juist actiefs doen in het vooruitzicht hebben stimuleert. Wil je graag na het schrijven gaan zonnen of zwemmen? In de schaduw een dutje doen? Of juist actief gaan wandelen of fietsen? Dan is dat de beloning die jij hebt verdiend na het behalen van je schrijfdoel. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen in het zonnetje, dus dat is mijn beloning als ik heb geschreven.

Wat doe jij om het beste uit je zomerschrijftijd te halen?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Mooie tips! Zeker een koele ruimte opzoeken is geen overbodige luxe om even goed te kunnen schrijven.

  2. Ik heb precies hetzelfde als jij. Mij moet je ook niet op een drukke plek neerzetten om te schrijven, want dan zit ik alleen maar om me heen te kijken. Doe mij maar rustig binnen in mijn koele huis of buiten in mijn tuintje als het niet al te warm is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.