locatie
Schrijven

Hoe kies je een goede locatie voor je verhaal?

Locatie speelt in elk fictie verhaal een belangrijke rol, dus kies de locatie voor jouw verhaal met zorg. Begin daar al mee voordat je begint te schrijven, dus tijdens het plotten. En doe er vooral ook research naar.


Research doen

Voor je locatie research doen kan op verschillende manieren. Als je kiest voor een bestaande locatie kun je er misschien naartoe gaan en er rondlopen. Ga er kijken hoe de straten zijn, kijk naar de gebouwen, parken, winkels, bruggen etc. Maar als het – om wat voor reden dan ook – niet mogelijk is om er fysiek naar toe te gaan, dan bieden Google Search en Google Maps veel hulp. Met Search kun je foto’s bekijken, feitjes opzoeken, plattegronden bekijken en noem maar op. Via Maps en Streetview kun je 3D door straten lopen en een hele goede indruk van de omgeving krijgen.

Verzin het lekker zelf

Maar ook bij een niet bestaande locatie, een locatie die je zelf verzint, wil je research doen, zodat dingen kloppen. Verzin je de wereld/stad/dorp zelf, maak dan tekeningen en schrijf details op, zodat het voor jou gaat leven. Doe dit als onderdeel van het plotten ofwel je outline maken. Ook zorg je zo dat je consequent blijft in je details.

Hetzelfde maar dan anders

Wil je een dorp of stad gebruiken maar die een eigen draai geven? Dan kun je een combinatie maken van research naar hoe het er echt is en tekeningen en beschrijvingen maken van hoe het voor jou is. Schrijf al je (veranderde) details goed op, zodat je je later niet vergist.

Moet een verhaal veel locaties bevatten?

Locatie hoeft niet per se spectaculair of heel erg wisselend te zijn. In de film Rear Window van Alfred Hitchcock speelt het hele verhaal zich af in één ruimte, de kamer waar een man vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Het enige wat hij kan doen is door zijn achterraam (Rear Window) naar buiten kijken. Het voyeurisme wordt een obsessie, zeker als hij weet dat er aan de overkant een moord gepleegd is. Zoals gezegd speelt de film zich af in één ruimte, en wordt evenwel beschouwd als een van Hitchcocks briljantste en spannendste films. Nou heeft niet iedereen het talent van The Master of Suspense, dus of jij een briljant verhaal op slechts één locatie kan schrijven of dat meerdere locaties je beter past, moet je zelf ontdekken.

locatie

Een unieke plek verzinnen een must?

Enerzijds ja, uniek is altijd goed. Maar soms weet je gewoon dat jouw verhaal zich in Londen, Parijs, New York City, Milaan of Barcelona af móet spelen. Nou zijn er mensen die zeggen dat je die steden niet moet kiezen, want cliché/kent iedereen al et cetera. Kan zijn. Maar het zijn ook de steden waar heel veel mensen (ik ook) juist heel graag naartoe gaan en/of over lezen. Dus voel je dat dat dé plek is voor jouw verhaal: doen! Maar probeer wel te vermijden dat een verhaal in Parijs zich alleen afspeelt bij de Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Montmartre en alle andere toeristische plekken. Dan wordt het wel cliché. Tuurlijk mogen er wel wat van die plekken in, die maken de stad, maar zorg juist ook voor een unieke inkijk in de stad. Ga langs onbekende (prachtige) plekken. Zo laat je de lezer niet alleen jouw verhaal, maar ook een bekende stad ontdekken.

-> Wil je ook graag de Over Schrijven Gesproken nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in!

-> En vergeet vooral ook niet je nog even aan te melden voor de schrijvers adventskalender, die vanaf 1 december verstuurd wordt!

Wat voor locatie zou jij graag (ooit eens) gebruiken in een verhaal?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Ik gebruik locaties wel eens voor blogs, als ik een dagje weg of op vakantie was geweest.

    1. Leuk, daar komen locaties ook heel goed bij van pas.

  2. zegt:

    Heel interessant om hier eens over na te denken. Ik merk zelf dat ik het waardeer als ik in een boek de locaties als het ware voor me kan zien. Of het dan klopt met de werkelijkheid weet ik bij allerlei Amerikaanse plaatsen natuurlijk niet, maar het idee is goed;).

    1. Ja precies dat! 🙂

Reacties zijn gesloten.