schrijftips
Schrijven

5 schrijftips om mee aan je boek te beginnen

Misschien droom jij er ook al jaren van om een boek te schrijven, maar denk je: ja, ooit. Ik ga eraan beginnen als… de kinderen groot zijn/ik minder hoef te werken/wanneer ik een vaste baan heb/als… vul zelf maar in. Maar weet je dat er altijd redenen zullen zijn waarom je het uitstelt tot ooit. Wil je voorkomen dat ‘ooit’ ‘nooit’ wordt? Lees dan gauw verder!


5 schrijftips om niet langer uit te stellen

#1 Twijfel niet langer maar begin gewoon!

Haal diep adem, ga achter je toetsenbord zitten, open Word en schrijf! Het idee heeft lang genoeg gebroed in je binnenste, tijd om het nu op het (digitale) papier te zetten. Schrijf, schrijf, schrijf, redigeren komt later!

#2 Wees niet bang om te falen

Schrijf in de eerste plaats voor jezelf. Natuurlijk droom je stiekem al dat je boek in de winkels ligt en je driftig staat te signeren. Maar dat is voor later. Na gaan denken over ‘hoe moet dat straks?’ blokkeert je creativiteit en zorgt ervoor dat je niet (of weinig) verder zal schrijven. Beloof me dat je pas weer aan je boekpresentatie denkt nadat je je allerlaatste punt hebt gezet.

#3 Creëer een schrijfritme en -routine

Als je tijd voor het schrijven in je drukke agenda moet zoeken, zal het regelmatig voorkomen dat je die niet vindt. Als je wilt dat jouw boek er dit jaar nog komt, plan dan als eerste schrijftijd in je agenda in. Top prioriteit! Hier lees je meer tips om een goede schrijfroutine te ontwikkelen. Met een goede routine creëer je een goed schrijfritme.

schrijftips

#4 Niets is mislukt

Elke regel, elke alinea, elk hoofdstuk en elk verhaal dat je schrijft is een stapje vooruit. Alles wat je schrijft draagt bij aan je schrijfproces. Vergelijk je eerste schrijfsels eens met de schrijfsels van nu. Je zal zien dat je schrijftechniek en je schrijfinzichten veranderd en verbeterd zijn. Alle eerdere dingen zijn een opstapje naar het schrijven van je boek.

#5 Geef niet op!

Hoe het schrijven ook gaat – of juist helemaal niet gaat – geef nooit op! Ook al is je boek niet af en weet je niet of dat ooit gaat gebeuren, ook al kun je geen geschikte proeflezers vinden, ook al ben je al meerdere keren afgewezen door een uitgever: geef nooit op! Alleen als je opgeeft weet je zeker dat je boek er niet komt. Geloof in jezelf en anderen zullen ook in jou geloven.
Ik geloof in ieder geval dat het jou gaat lukken als je ervoor gaat!


Heb je vragen over de schrijftips of wil je hulp tijdens je schrijfproces, plan dan eens een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie help ik je te zien waar je knelpunten liggen en hoe je weer verder kunt.


Welke schrijftips spreken jou het meeste aan?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Liesbethblogt zegt:

    Dit zijn ook goede tips als je blogs schrijft. Vooral het stukje routine daar moet ik me eens aan houden.

    1. Zeker! En vooral ook als je, net als jij, meerdere dagen per week blogt.

  2. zegt:

    Mooie tips. En nu snap ik gelijk waarom ik nog niet begonnen ben. De schrijfroutine is waar ik steeds op vastloop. In het verleden ook wel pogingen gedaan, maar door de routine voelt het te veel als ‘moeten’ en dat lukt me op het moment nog niet.

    1. Dat is niet fijn inderdaad als het te veel als ‘moeten’ voelt. Je hebt nog te veel andere dingen aan je hoofd nu denk ik, om vanuit een ‘willen’ een schrijfroutine te kunnen ontwikkelen. Alles op zijn tijd. 🙂

Reacties zijn gesloten.