writers block
Schrijven

Writers block

Bijna iedere schrijver krijgt er vroeg of laat mee te maken: een writers block. Bij sommige schrijvers gebeurt dit al in het beginstadium van hun carrière terwijl hun debuutroman nog uit moet komen, bij een ander is het block er pas na vele gepubliceerde boeken. En waar het bij de een langzaam komt opzetten en het schrijven steeds moeizamer gaat, is het er bij de ander ineens. Alsof je plots tegen een muur aan loopt.

Hoe kom je eraan?

Hoe kom je aan een writers block? Een gebrek aan inspiratie wordt er wel gedacht, omdat het voelt alsof je vast zit en niets meer kan bedenken. Onzekerheid denk ik eerder. Onzekerheid brengt twijfel, en dat zorgt er weer voor dat je tot niets komt. Blokkeert. Bij een beginnende schrijver gaat het dan logischer wijs om de onzekerheid over het nog prille talent. Kan ik het wel? Zal men wel geïnteresseerd zijn in wat ik te vertellen heb? Zal ik er wel echt een boek van kunnen maken? Gaat iemand het ooit willen lezen?

Geblokkeerde creativiteit

Bij de meer ervaren schrijver kan – ondanks eerdere successen – onzekerheid evengoed roet in het eten gooien en zorgen dat de creativiteit blokkeert. Als schrijver kun je bijvoorbeeld druk vanuit de uitgeverij ervaren omdat die op je volgende boek wacht. Ook de goed bedoelde maar soms wat botte belangstelling van mensen uit de omgeving kan afremmen. Vragen als: ‘Zeg, lukt het schrijven nog een beetje?’ ‘Komt er binnenkort weer zo’n geinig boekje van je uit?’ ‘Ik heb nog wel een leuk verhaal waar je over kan schrijven hoor.’ ‘Ik mag zeker wel een personage in je volgende boek zijn, hé?’ helpen een schrijver niet. Echt niet.

Twijfel

Maar ook kan de schrijver aan zichzelf gaan twijfelen als hij een tijdje niet geschreven heeft. Kan ik het nog wel? Misschien heb ik al mijn talent ondertussen wel op-geschreven? Wat als mijn volgende boek een flop wordt? Mijn laatste boek was zo’n succes, kan ik dat wel evenaren?

En tot slot kan te druk zijn ook een schrijfblokkade in de hand werken. Meer daarover in deze blog.

Hoe kom je eraf?

Hoe kom je van een writers block af? Door te gaan schrijven! Ook als je denkt niets te schrijven te hebben. Ook als je vindt dat je het niet (meer) kan. En ook als je geen zin, geen inspiratie of geen ideeën hebt. Gewoon beginnen! Zorg dat je in een schrijfritme komt, en blijft. Dat doe je het beste door elke dag te schrijven, een half uur of een uur, liefst op een vaste tijd. Tegenwoordig zijn er verschillende apps die je kunnen helpen je doel te behalen, maar een simpele kookwekker helpt ook. Of gebruik de Tomato Timer, volgens de Pomodoro Techniek. Maak er een gewoonte van. Schrijf alles op wat er in je op komt. Al is het maar het opschrijven dat je niets weet te schrijven.

Tip

Maar ook een andere aanpak kan helpen. Schreef je altijd op de computer? Ga nu een tijdje met de hand schrijven, gewoon met pen en papier. Een andere omgeving kan werkt vaak ook. Ga eens schrijven in de rust van de natuur of juist in een rumoerig café. Dit kan ook weer voor nieuwe inspiratie zorgen. Kijk om je heen. Wat zie en wat hoor je? Wat denk je? Welke mensen of dieren zie je? Wat doen ze? Welke kleuren en geuren zijn er? Geluiden, dialogen, schrijf op wat je waarneemt.

Sparren

Het kan ook helpen er met mensen over te praten. Met je partner, een goede vriend of vriendin. Iemand bij wie je jezelf kunt zijn en wie je sparringpartner mag zijn. Gooi je angsten, twijfels en onzekerheden op tafel.

En bovenal is het goed om na te gaan of die twijfelachtige gedachten wel realistisch zijn. Is het echt zo dat je geen goede schrijver bent? Hoezo dan? Wie heeft dat gezegd dan? Je eerdere werk was toch ook goed? Geloof in jezelf. Ga er vanuit dat komend werk dat ook zal zijn! Door te doen groei je en verbetert je kwaliteit.

En voor je het weet, schrijf je toch die bestseller!

Bij mij heeft onzekerheid er een paar geleden voor gezorgd dat ik een paar maanden niet schreef. Heb jij wel eens een tijdje niets geschreven, terwijl je eigenlijk wel wilde?

Groetjes, Giovanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.