boek af komt
Schrijven

Zo zorg je dat je boek af komt

Wil je dat je boek er dit jaar echt komt? Begin dan met schrijven en laat excuses je schrijfritme niet bepalen. Een boek komt er alleen door het te gaan schrijven, net als dat je alleen op de plaats van (vakantie)bestemming komt door er naar toe te reizen. Met er alleen aan denken of over dromen, kom je er niet.


Ik liet een tijdje andere dingen voor mijn boek gaan: werk, mijn eigen onderneming, bloggen op mijn website, sociale contacten, noem maar op. Aan schrijven van mijn boek kwam ik maar weinig toe. Tot ik een paar maanden geleden besloot dat het afmaken van mijn boek het gene was dat ik het liefste wilde. En het schrijven ervan prioriteit kreeg. Met als gevolg dat vorige maand mijn eerste kinderboek af kwam! Ik ben deze week begonnen aan het tweede boek. 🙂

Heb jij ook veel excuses waarom je niet schrijft, maar vind je het eigenlijk heel jammer dat je boek niet afkomt? Lees dan vooral verder.

boek schrijven

Een excuus om niet te schrijven kan bijvoorbeeld zijn:

 • Ik heb geen tijd
 • Andere dingen hebben meer prioriteit (moeten eerst/zijn belangrijker)
 • Ik kan niet schrijven
 • Niemand zit op mijn verhaal te wachten
 • Ik heb geen inspiratie
 • Ik heb geen fantasie
 • Over mijn onderwerp zijn al zoveel boeken geschreven
 • Ik moet eerst research doen (en schuift het daarmee op de lange baan)
 • Ik weet geen titel

Er zullen altijd dingen zijn, maar aan jou of je die dingen voor laat gaan of dat schrijven je eerste prioriteit is. Want volgende maand, volgende zomer, volgend jaar, altijd zullen er dingen zijn (werk of privé) die je aandacht én tijd proberen op te slokken.

De enige tijd is prioriteit!

planner

Tips om te zorgen dat je boek af komt

 • Blok tijd in je agenda. Net als dat je afspraken maakt met vrienden of familie, zo maak je ook de afspraak in je agenda met jezelf om te gaan schrijven. En net zoals je een afspraak met je vriendin niet zo maar af zou zeggen, zo doe je dat ook niet met deze afspraak met jezelf. Dus schrijven maar!
 • Ontwikkel meer zelfdiscipline. Meer schrijfmeters maken betekent simpelweg dat je gewoon meer moet schrijven. Dat vergt wel discipline, maar ik geloof dat jij dat ook hebt!
 • Ontwikkel een schrijfroutine en ontdek wat jouw beste schrijfmomenten zijn, om het beste uit je schrijftijd te halen.
 • Stel jezelf een haalbaar doel. Bedenk binnen realistische termijnen wanneer je je boek geschreven wil hebben. Een jaar? Twee jaar? Een half jaar?
 • Kijk naar het woordaantal. Als je weet hoeveel tijd je nodig hebt, kijk je naar het aantal woorden dat je boek ongeveer lang moet worden. Voor een roman is 80.000 een mooi gemiddelde, voor Young Adult 55.000-70.000 en voor een kinderboek 20.000-40.000. Door het aantal woorden te delen door de tijd die je er voor uittrekt, weet je hoeveel woorden je per week of dag moet schrijven om dit te halen.
 • Wees trots op het resultaat. Of je nou 200 woorden hebt geschreven vandaag of 2000, wees trots op jezelf en het behaalde resultaat. Hoe klein of hoe groot, het is weer een stapje dichterbij je einddoel.
 • Geloof in jezelf. Iedere schrijver heeft momenten dat hij denkt dat het stuk dat hij net geschreven heeft briljant is, om vervolgens later te denken dat hij waardeloos schrijft en niemand ooit in zijn werk geïnteresseerd zal zijn. Dat hoort erbij, en je kan er maar beter de humor van in zien. Maar vooral: blijf in jezelf geloven. Je kan het!
being a writer

Heel veel succes met het schrijven aan je boek!

Wat is jouw grootste struikelblok dat je er van weerhoudt om je boek af te maken, of om er zelfs maar aan te beginnen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

 1. Ned Romaest zegt:

  Giovanna slaat alle spijkers precies op den kop met haar duwtje in de goede richting. Velen zoals ik modderen maar wat aan en verspillen zeg vermorsen de tijd die gebruikt had kunnen worden om hun hartewens uit te laten komen. Dus bedankt Giovanna met dezelfde voornaam als oudste zuster.
  Groet Ned Romaest

  1. Dankjewel voor je hartelijke complimenten! Heel veel succes met schrijven, ik hoop dat ik je blijvend de goede richting op geduwd heb. En wat leuk dat je zuster een naamgenoot van mij is! 🙂

 2. zegt:

  Goede tips die ik echt kan gebruiken momenteel. Ik liet ook altijd andere dingen voor mijn boek gaan, maar sinds enkele weken ben ik meer gefocust op het afmaken van het boek.

  1. Wat goed dat je sinds een paar weken ook meer gefocust bent op je boek en het afmaken ervan! Je kan het! Heel veel succes!!!

Reacties zijn gesloten.