schrijven
Blog

5 ideeën voor Instagram stories

Ik ben al jaren een fervent gebruiker van Instagram. Voor het delen van leuke foto’s vooral, zowel in mijn tijdlijn als in stories. Over dat laatste krijg ik nog wel eens vragen van mensen die er nog geen gebruik van maken. Waarom een foto in stories delen? vragen ze dan. En: wat heb je er nou aan als je foto of filmpje na 24 uur alweer verdwijnt? En wat moet ik dan laten zien wat ik niet ook al in mijn Instagram feed laat zien? Daarom vandaag tips en 5 ideeën voor Instagram stories om je te laten zien hoe leuk en makkelijk het gebruik van stories eigenlijk is.


Waarom iets delen in stories?

Het voordeel van iets delen in stories is dat je heel makkelijk een leuk moment even snel deelt, zonder een stuk tekst te hoeven schrijven of er uitleg over te hoeven geven. Gewoon even dat ene mooie moment delen, die mooie paddenstoel, dat mooie gebouw of dat heerlijke dessert. Ook hoeven het niet je mooiste foto’s te zijn, want ze zijn slechts een paar seconden te zien (terugkijken kan uiteraard) en maximaal 24 uur te bekijken. Dus juist voor dingen die je niet heel lang in je tijdlijn wilt delen, of die niet zo passen bij je andere foto’s in je overzicht, is iets delen in stories ideaal.

5 ideeën voor wat je kan delen

1. Achter-de-schermen kijkje

Een leuk onderdeel van Instagram stories is denk ik wel dat je er een behind the scenes mee kan geven. Zeker als je je account, zoals ik, gebruikt voor je onderneming of je brand, is het heel leuk om op deze plek een kijkje achter de schermen te laten zien. Iets wat je in je gewone feed wat moeilijker kan doen. Deel bijvoorbeeld foto’s van je schrijftijd of het aantal woorden dat je die dag geschreven hebt. Of laat je schrijf- of werkplek zien. Maar ook het delen van je dagroutine kan leuk zijn in je stories. Ik laat vaak ook via stories nog even weten als er een nieuwe blog online staat. Heel handig: je kunt er een directe link in plaatsen zodat mensen direct door kunnen klikken.

2. Dingen die niet in je feed passen, maar wel leuk zijn om te delen

Wanneer je iets leuks meemaakt en filmt of fotografeert, en je bedenkt ineens dat het helemaal niet past bij de andere foto’s in je feed, is stories de plek om het te delen. Je kijkt bijvoorbeeld naar een sportwedstrijd. Erg leuk om iets over te delen, maar het past niet in je feed, maar wel in je stories. Of wanneer je een paar verschillende leuke foto’s hebt gemaakt en er al wat in je feed hebt staan, kun je de rest dan delen in je stories.

3. ‘Real life’ momenten

Dit is eigenlijk een toevoeging op punt 1. Wanneer je je account gebruikt voor je onderneming of je brand, kun je hier goed laten zien wie de persoon achter de onderneming of je brand is. Deel de dingen uit je dagelijkse leven.

4. Tipje van de sluier

Deel tipjes van de sluier of sneek peaks over je werk, je onderneming of je brand. Over een nieuw boek van jouw hand dat uitkomt, een nieuw product dat jouw brand uitbrengt, een nieuwe website, of wat je dan ook alvast wilt delen.

5. Toevoeging op je feed

Wanneer je in je feed een post hebt geplaatst over een nieuw boek dat je aan het lezen bent kun je stories mooi gebruiken als toevoeging daarop. Deel een mooie passage of quote uit het boek, of een foto dat je het relaxed in het zonnetje aan het lezen bent.

3 tips voor het gebruik van stories

1. Post niet te veel

Less is more is nog steeds het devies. Wanneer ik bij iemand naar de stories ga kijken en ik zie dat diegene er 43 geplaatst heeft in 24 uur dan vind ik dat toch echt wel te veel… Met als gevolg dat ik na 3 al afhaak. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit.

2. Hou het kort en bondig

Omdat elk verhaal maar een paar seconden in beeld is, is het belangrijk om de tekst die je erop hebt staan kort en bondig houdt.

3. Kortdurend is je voordeel

Gebruik het feit dat de verhalen na 24 uur weer verdwijnen. Deel dingen die er ook niet langer op zouden hoeven te staan.

Uiteraard kun je de tips en ideeën ook toepassen in de stories van Facebook.

Gebruik jij Instagram stories?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. Ik ben eigenlijk een beetje klaar met Instagram, bah. Er wordt de laatste tijd steeds gezegd dat het om Reëels gaat, dus ik plaats reëels, maar ik mag blij zijn als ik er 30 likes op krijg. Dat werkt echt totaal demotiverend, moet ik zeggen. Ik denk dan, voor wie doe ik al die moeite? Ik blijf liever gewoon bloggen, want blogs worden tenminste wel goed gelezen.

  1. Jammer dat je het wel een beetje zat bent, met name door je ervaring met reels. En ik snap je helemaal. Al die platformen bepalen zo wat jij moet plaatsen (op reels posten aansturen bijvoorbeeld) en laten het dan vervolgens aan maar weinig mensen zien. Op alle social mediaplatformen krijg je meer reclame te zien dan berichten van de mensen die je volgt, dus hoe groot is de kans dan nog dat je volgers ook echt je berichten zien?
   Bloggen is zeker leuker en op je eigen blog ben je tenminste nog wel de baas.

 2. zegt:

  Ik heb bijna geen foto’s op mijn Instagram feed staan, want ik doe alles via stories, haha. Vind het heel fijn ook om op mijn gemak iedereens stories te bekijken, vooral het persoonlijke en achter de schermen spreekt me aan!

  1. Leuk dat juist stories jou zo aanspreekt en dat je daar het meeste mee doet.

 3. zegt:

  Ik vind Stories leuk, om te bekijken en te maken!

  1. Leuk! Ja zowel het bekijken van de stories van anderen als ze zelf maken is leuk.

 4. zegt:

  Stories vind ik heel leuk, vooral omdat het inderdaad ‘even snel’ kan en (van mij) niet perfect hoeft. Ik deel graag wat dingen die op dat moment voorbijkomen en die ik dan leuk vind om te delen. En ja, ik trap soms in de valkuil te veel op een dag te delen, maar probeer het voor mezelf ook een beetje binnen de perken te houden.

  1. Ja precies, dat maakt het zo leuk inderdaad, gewoon lekker spontaan en niet perfect.

 5. zegt:

  Ik gebruik Instagram echter geen stories, daar zijn mijn landschapfoto’s te mooi voor. Die verdienen een plaatsje in mijn account.

  1. Mooie landschapsfoto’s verdienen zeker een plek in je account. Maar je kunt daarnaast ook altijd wat dingen in stories plaatsen, als extraatje.

 6. zegt:

  Ik zit ook op Instagram, maar doe er niet veel mee.
  Misschien moet ik mij er eens verder in verdiepen.

  1. Instagram is zeker een plek om je mooie natuur- en architectuurfoto’s te laten zien. 🙂

Reacties zijn gesloten.