fotobewerking apps
Blog

5 fijne fotobewerking apps

Met mooie foto’s geef je je social mediaberichten of je website net dat beetje meer. Uiteraard probeer je je foto’s als je ze maakt al zo mooi mogelijk te laten zijn. Maar helaas zijn de (weers)omstandigheden niet altijd goed genoeg. Een fotobewerking app kan dan nadien uitkomst bieden. In deze blog een aantal fijne fotobewerking apps om je foto’s net wat te verfraaien.


Het kan te bewolkt of regenachtig zijn, waardoor je foto van een prachtig gebouw of dat mooie landschap er maar grauw en somber bij ligt. Ook binnen fotograferen lukt minder goed  als het buiten erg bewolkt is. Achteraf je foto’s bewerken kan dan helpen de grauwsluier eraf te halen en je foto’s net wat sprankelender te krijgen.

Welk programma of app kies je?

Het beste resultaat behaal je met krachtige fotobewerkingsprogramma’s voor op je computer  of laptop, zoals Corel PaintShop Pro of Photoshop. Ik zelf ben een echte PSP fan. Dit programma lijkt op Photoshop maar is veel gebruiksvriendelijker en uitgebreider. Maar deze programma’s zijn best duur in aanschaf. Als je nog niet zeker weet of ze wat voor jou zijn, of als je verwacht het maar af en toe te gebruiken, dan wil je liever een goedkoper alternatief. Of wellicht zoek je vooral een programma voor op je telefoon? Dan zijn onderstaande apps misschien geschikter voor jou. Van sommige zijn overigens ook desktopversies verkrijgbaar. De apps zijn geschikt voor Android. Ben je een Applegebruiker, kijk dan even in je Apple App Store wat er beschikbaar is.

5 fijne fotobewerking apps

Snapseed

Snapseed van Google is een uitgebreide, gratis app. Je kunt eenvoudig verkleinen, bijsnijden, belichting aanpassen of een filter toepassen. Maar deze app kan nog veel meer. Zo kun je o.a. een oneffenheidje op een foto verwijderen, een onderdeel lichter maken, of zelfs kleiner doen lijken.

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Lightroom is een van de gratis foto editors van Photoshop. Je logt eenvoudig in met je Adobe-account (of maakt deze aan). Niet alle functies zijn beschikbaar in de niet-betaalde versie, maar wel heel veel. Je kunt met deze app uiteraard ook verkleinen, bijsnijden, belichting of kleur aanpassen of een filter toepassen. Heel fijn aan deze app is dat je naast het gebruiken van standaard voorinstellingen, ook je eigen voorinstelling kunt maken en opslaan. Dus jouw favoriete instellingen voor een foto voor je website. Met bijvoorbeeld de helderheid, het contrast, witbalans, effecten et cetera, zodat je je foto’s eenzelfde stijl kan geven.

fotobewerking apps

Photo Studio

Photo Studio is een veel gebruikte gratis app (de pro versie is wel betaald) om zowel je foto’s te bewerken qua belichting, bijsnijden, filters en dergelijke, als om collages of leuke social media plaatjes met tekst te maken. Fijne app, alleen klein minpuntje, vind ik, zijn de advertenties die je tussendoor te zien krijgt. Persoonlijk heb ik liever een app waar ik in de gratis versie minder kan, dan dat ik telkens een reclame te zien krijg na het opslaan van een foto.

Photoshop Express

Photoshop Express is de kleine, app-versie van Photoshop om even snel correcties uit te voeren, zoals een filter toepassen, collages maken, belichting aanpassen, ruis verwijderen of de foto verkleinen. Ook kun je ongewenste dingen (bijvoorbeeld een verkeersbord of prullenbak in de achtergrond) verwijderen. De app is gratis, maar wel wordt er erg gemotiveerd om de betaalde versie te nemen… En zijn niet alle opties beschikbaar in de gratis versie. Maar mocht je het prima vinden zo, of wel voor de betaalde versie gaan, dan is er dus veel meer mogelijkheden.

Instagram

Bij Instagram denk je misschien niet meteen aan een fotobewerking app, maar deze app was volgens mij een van de eerste apps waar je zo uitgebreid je foto’s kon bewerken voor je ze op social media plaatst. Het handige is dat Instagram de foto die je plaatst op je telefoon opslaat en je die bewerkte foto vervolgens ook op je andere social media kanalen kan plaatsen. Standaard plaats ik mijn foto’s als eerste op Instagram (ook als ik ze niet hoef te bewerken).

Wat gebruik jij het liefst om je foto’s te bewerken?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. zegt:

  Ik gebruik altijd VSCO en Snapseed. Vroeger ook wel Lightroom maar ik merk dat ik toch altijd terugga naar VSCO. En Canva voor collages. Photo Studio ga ik eens uittesten ^^
  Vroeger was ik ook enorme fan van de fotobewerkingsapp van A Beautiful Mess maar omdat ik toen van Apple naar Android switchte was ik m’n aankopen kwijt.

 2. Snapseed vind ik altijd erg fijn. Ook gebruik ik Photogrid regelmatig!

 3. Ik ben een diehard fan van Photoshop en heb ook geen zin om andere programma’s te leren.

  1. Leuk om te lezen dat jij een fervente Photoshop gebruiker bent!

 4. Ja ik hou echt van lightroom! Gebruik sowieso graag de programma’s van Adobe, dus heb photoshop, lightroom en premiere rush ook op mijn telefoon.

  1. Ja, Lightroom is fijn in gebruik hè? Premiere Rush ken ik niet, ik ga eens opzoeken wat het precies is. 🙂

 5. zegt:

  Fijne tips! Ik gebruik graag Canva maar ben nu ook wel benieuwd naar Photo Studio.

  1. Leuk dat jij ook Canva gebruikt, zeker ook een fijn programma om meer met je foto’s te doen. Voor collages en plaatjes en foto’s met tekst erop vind ik Canva echt ideaal.

 6. zegt:

  Een heel fijn lijstje! Ik gebruik Adobe Photoshop Lightroom momenteel het meest. Voorheen gebruikte ik altijd Photoshop. Daarnaast gebruik ik heel graag Canva!

  1. Leuk om te lezen wat jouw favorieten zijn!

 7. zegt:

  Snapseed is bij mij wel een favoriet, hoewel ik eigenlijk nooit foto’s bewerk. Alleen als ik er een dik, duidelijk zichtbaar filter, over wil hebben. Mijn boekenfoto’s krijgen wel altijd (en ook altijd hetzelfde) Snapseed-filter. Voor bijsnijden gebruik ik ook graag Canva, omdat ik daar de standaardmaten voor blogfoto’s in heb. Je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt naar Photo Studio.

  1. Snapseed heeft leuke filters inderdaad, maar soms wel wat te duidelijk, zichtbaar ja. Voor wat meer helderheid of verwijderen van een grauwsluier als het erg bewolkt was zijn die andere apps ook fijn, voor de wat subtielere aanpassingen zeg maar. In Canva kun je ook een hoop, ik dacht dat bijsnijden alleen in de betaalde versie kon, dus volgens mij heb ik het programma daar zelf nooit voor gebruikt.

 8. zegt:

  Dank je voor de tips! Ik gebruik – naast Canva – graag Photopea en BeFunky (beiden op de computer), die laatste gebruik ik uitsluitend voor fotocollage’s.

  1. Die laatste twee ken ik niet, altijd leuk om andere programma’s, ook voor op de computer, te ontdekken, dus jij ook bedankt voor de tips! 🙂

Reacties zijn gesloten.