blog ideeën
Schrijven

25 blog ideeën voor schrijvers

Laatst had ik het met een medeschrijver over bloggen naast het schrijven van je boek. Ze verzuchtte dat ze best zou willen bloggen, maar geen idee had waarover. Ze had wel een blog, maar had er sinds ze met haar fictie boek bezig was eigenlijk niets meer mee gedaan. Waarom zou ze daar eigenlijk nog wat mee doen, schrijven deed ze immers al aan haar verhaal? En waar moest ze dan over bloggen?


Daar had ik zo gauw geen antwoord op, maar het bleef wil in mijn hoofd zitten de dagen erna. Wat voor blog ideeën kan je bedenken voor een blog als schrijver? En wat zijn eigenlijk de voordelen van bloggen als schrijver? Na een paar dagen mijmeren kwam ik tot de volgende voordelen:

5 voordelen van bloggen als schrijver

 • Het houdt je creatief; als je even vast zit in het schrijven van je verhaal, kun je toch blijven schrijven door het bloggen.
 • Think outside the box; bloggen geeft je de kans anders te schrijven dan in je boek. Juist spannend als je dat normaal niet doet, of met veel humor, of romantischer, noem maar op. Of ga korte verhalen schrijven als je aan een lang manuscript werkt.
 • Een kort verhaal schrijven over een van je personages bijvoorbeeld. Dit kan dan een soort pre-spin off worden van je verhaal. Of een prequel (zie ook punt 10 in de lijst)
 • Het helpt je verder te ontwikkelen als schrijver; immers oefening baart kunst.
 • En last but not least, het geeft je de kans om je bloglezers meer te vertellen over het verhaal waar je mee bezig bent.
blog ideeën

En toen ik na ging denken over wat dan leuke blog ideeën zijn als onderwerpen voor een schrijver, kwam ik al gauw op een aardig lijstje met ideeën die ik graag met je deel.

25 blog ideeën voor schrijvers

 1. Schrijf een blog over hoe je op het idee gekomen bent om dit boek te gaan schrijven.
 2. Deel je favoriete schrijfplek (met foto’s).
 3. Schrijf een blog over leuke blog ideeën :).
 4. Introduceer je hoofdpersoon.
 5. Schrijf een blog waarin je de andere personages introduceert.
 6. Vertel iets over de locatie(s) waar het zich afspeelt.
 7. Schrijf een blog als een van je personages.
 8. Hoe doe jij research?
 9. Deel een hoofdstuk of alinea uit je verhaal.
 10. Schrijf een prequel, een voorloper van je verhaal.
 11. Heb je al boeken uitgebracht, vertel dan iets over hoe het uitgeven van die boeken ging.
 12. En als je al een boek/boeken hebt uitgebracht, deel dan iets over hoe het was om je eerste boek uit te brengen.
 13. Wijd een blog aan wie jouw grote voorbeelden zijn.
 14. Waar haal je je inspiratie vandaan?
 15. Als je fictie schrijft, is alles dan fictie in je verhaal, of zitten er ook non-fictie elementen in?
 16. Wat zijn de hobby’s en favoriete bezigheden van je personages?
 17. Deel een fijne en een minder fijne eigenschap van je personage.
 18. Heb je altijd al schrijver willen worden?
 19. Wat voor tips kun je andere (beginnende) schrijver meegeven?
 20. Schrijf een blog over wat jij doet als je vastloopt in het schrijven van je verhaal.
 21. Wat is je ultieme doel als schrijver?
 22. Maak een poll voor je lezers om te stemmen voor een naam van een nieuw personage.
 23. Wat zijn de grootste moeilijkheden die je personage(s) moet(en) overwinnen?
 24. Vertel wat er in jouw schrijvers toolbox zit.
 25. Deel het favoriete recept of een ‘geheim’ familierecept van je hoofdpersoon.

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. Lilian zegt:

  Wat een leuke tips. Misschien ook nog wel iets voor mij, want ik schrijf geen boek, maar ik heb al wel jaren twee verhalen in mijn hoofd, misschien als ik hier dingen over schrijf op m’n blog (en leuke reacties krijg?) dat ik er dan toch eens serieus mee bezig ga.

  En een vraag, waar ging je eerste verzonnen boek (in je kindertijd?) over?

  1. Ja moet je gewoon doen! Gewoon die verhalen op gaan schrijven en dingen er over delen op je blog.
   Mijn eerste verzonnen verhaal in mijn kindertijd? Poeh dat is lang geleden, haha. Over een kat maar ik zou niet meer weten wat de verhaallijn was.
   Een paar jaar geleden ben ik serieus met boeken schrijven begonnen. Het eerste boek, voor volwassenen, gaat over een meisje in een oorlogsgebied, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat boek is af, maar (nog) uitgegeven. Dit omdat ik iets minder dan een jaar geleden besloot om mijn hart te volgen en te doen wat ik eigenlijk al mijn hele leven wil: kinderboeken schrijven. Dus: volg je hart, waar wil je écht graag over schrijven?

 2. Evelyne zegt:

  Hier loop ik wel eens tegenaan. Ik wil dan schrijven, maar ja.. over wat? Nochtans heb ik heel wat dingen waar ik over kan schrijven, maar komt de inspiratie soms niet wanneer het er zijn moet 😉 Vaak ga ik dan aan de slag met freewriting en soms helpt dat wel eens om inspiratie op te doen.

  1. Freewriting is zeker ook een goed idee als je geen idee hebt waarover te schrijven. Je hoeft dan niet te weten waar je over wil schrijven alvorens te beginnen.

 3. zegt:

  Wat een leuk en inspirerend lijstje! Zeker een tof idee om als schrijver ook op je blog dingen over het schrijven en over je boek te delen. Ik schrijf zelf geen boek, maar vind het wel altijd heel inspirerend om bij anderen meer te lezen over dat schrijfproces en daar een inkijkje in te krijgen 🙂

  1. Leuk om te lezen dat jij het ook inspirerend vindt om bij anderen meer te lezen over het schrijfproces en over waar diegene aan schrijft. Is zo leuk om te zien hoe een boek vordert en hoe diegene er mee bezig is.
   Met alle blogs en gave tips die jij deelt op jouw blog, zou je trouwens zo zelf een boek kunnen vullen.

 4. Jeanine zegt:

  Wat een handige tips! Eerlijk gezegd heb ik het altijd andersom. Ik wil juist heel graag dat boek schrijven maar ben bang om eraan te beginnen en bang dat ik geen inspiratie heb. Met bloggen heb ik dat probleem nooit. Tijd om te schrijven is weer een andere issue. Maar dat is vaak een kwestie van tijd maken 😉

  1. Grappig dat jij het juist andersom hebt. Dan moet ik misschien eens een blog schrijven met Boek ideeën voor bloggers.
   Je schrijft superleuk, ik geniet altijd erg van je blogs, dus ik zou zeggen: gewoon beginnen met je boek en vertrouwen dat de inspiratie er, net als de tijd, wel zal zijn!

   1. Jeanine zegt:

    Wat lief! En anders schakel ik gewoon jouw hulp in. 😉

    1. Haha ja dat kan ook nog.

 5. zegt:

  Wat een leuke blog ideeen. Daar ga ik er zeker een aanta uit halen.

  1. Dankjewel Darina, leuk om te lezen dat je er wat aan hebt!

 6. Lianne Reijntjes zegt:

  Leuke tips! Bloggen over het schrijven van mijn boek vind ik ook leuk, maar dat doe ik eigenlijk niet zo vaak want ik heb nog genoeg andere leuke onderwerpen om over te vertellen 🙂 Maar als ik eens een keertje ‘leeg’ raak, dan zal ik dit artikel er maar eens bij pakken, haha! O trouwens, je hebt het bij prequel over punt 8, maar bij de 25 punten staat hij op 10. Ik dacht huh, waar is die nou gebleven? Bleek hij dus 2 punten later pas te staan 😉

  1. Ja jij hebt ook wel eens leuke dingen over je boek gedeeld. Leuke ’teasers’.

   Haha oeps ja dat krijg je als je later nog punten van plek laat wisselen. Bedankt voor je oplettendheid. Heb het aangeast.

Reacties zijn gesloten.