bloggers
Schrijven

10 boekschrijf ideeën voor bloggers

Als je met veel plezier voor je website schrijft, kunnen de schrijfkriebels steeds meer toenemen. Misschien begin je zelfs steeds vaker te denken aan het schrijven van een boek. Ooit. Als je een goed idee hebt. Want wat voor boek zou je dan kunnen gaan schrijven? Wat is leuk om over te schrijven en wat sluit aan bij jouw blog? Om je op weg te helpen in deze blog 10 boekschrijf ideeën voor bloggers.


Uiteraard hoef je geen boek te schrijven over dat waar je blog over gaat, maar het is wel een logische keuze als je boek er het verlengde van wordt. De lezers van je blog zullen sneller interesse hebben in een boek waarover ze al graag op jouw website lezen.

10 boekschrijf ideeën

1. Schrijf een boek over dat waar je goed in bent, over jouw expertise

Dat kan dus een verlengde zijn van het onderwerp op je blog, of je werk als webdesigner, als verpleegkundige, als coach of als moeder. Misschien blog je wel over de reizen die je maakt, en kunt dan een mooi reisverhaal schrijven. Of je blogt over je kinderen en schrijft een boek over het wel en wee van moeder zijn, met handige tips. Zo kun je niet alleen meer uitweiden of de onderwerpen waar je over blogt, maar ook je expertisestatus vergroten.

2. Ben je ervaringsdeskundige in iets, schrijf daar een boek over

Zo kun je ook anderen verder helpen en jouw leerproces met je lezers delen. Bijvoorbeeld over de moeilijke weg die je hebt afgelegd om te komen waar je nu bent. Over een ziekte die je hebt overwonnen, of een handicap waar jij goed mee om hebt leren gaan. Misschien ben je vroeger wel gepest of had je een zware jeugd en wil je anderen helpen dit achter ze te laten. Waak er wel voor dat het niet een boek wordt waarin je alleen maar jouw verhaal kwijt wilt om het te spuien, maar dat het een boek wordt waar anderen ook echt iets aan hebben en van kunnen leren.

bloggers

3. Gebruik je beautyblog als input

Misschien heb je wel een beautyblog en wil je vanuit die hoek een verhaal schrijven. Een fictief verhaal over een beautyblogger bijvoorbeeld. Of een feelgood over iemand die op de beautyredactie van een magazine werkt. Of misschien past een non-fictie boek met beautytips van A tot Z wel heel goed bij je.

4. Bloggen voor beginners

Een boek over bloggen met tips voor beginnende bloggers doet het altijd goed. Deel hoe jij ooit je blog bent begonnen, wat je ervan hebt geleerd, of wat de do’s & don’ts van het bloggen zijn. Verdiep je in het onderwerp door research te doen en nog meer te weten te komen. Hoe meer jij weet, hoe meer je kan delen.

5. Lees boeken en kijk bij welk soort boeken het kriebelt om ook zo’n boek te schrijven

Bij mij bleek dat kinderboeken schrijven te zijn, wat eigenlijk een niet-erkende-jeugddroom was, maar dat terzijde. Toen dat tot mij doordrong en ik de keuze maakte om kinderboeken te gaan schrijven, kwam de inspiratie voor het boek als vanzelf. En ook dat voor een volgende deel. En zelfs ook al voor een derde deel… (Nou alleen nog even de tijd vinden om verder te gaan met schrijven…)

6. Kookboek

Als je een kook- of bakblog hebt, of voor bloggers die gewoon regelmatig graag een lekker recept delen op hun blog, kan het schrijven van een kookboek een mooie gelegenheid zijn om je beste recepten te bundelen en uit te laten geven.

7. Bundel je beste blogs tot een boek

Vul ze eventueel aan met nieuw te schrijven blogs. Dat geeft het gelijk ook een exclusiever tintje: ‘Met nooit eerder gepubliceerde blogs’ of iets dergelijks. Leuk voor bloggers van alle soortenblogs.

bloggers

8. Korte verhalen schrijven

Die kun je eventueel in blogstijl schrijven, en bundel ze tot een boek. Idem trouwens met columns.

9. Familieverhaal

Misschien schuilt er wel een mooi of ontroerend verhaal in jouw familie? Over je grootouders die de oorlog meegemaakt hebben, of over je betovergrootvader die vanuit een ver land naar Nederland emigreerde en een nieuw bestaan op moest bouwen. Of over het zware leven van een van je ouders of de slopende ziekte waar ze mee te maken kregen. Dat kan een mooi verhaal zijn waar anderen mee geholpen zijn. Of misschien had een van je ouders of grootouders wel een bijzonder beroep, dat als een rode draad door de familie liep.

10. Schrijf een roman

Misschien blijk je wel een onvervalste romanschrijver te zijn als je er eens goed voor gaat zitten en alle (schrijf)remmen losgooit. Niet geschoten is altijd mis. Maak een boekplan, ga plotten en schrijf je boek.

Schrijf je graag en zou je wel eens willen gaan bloggen? Lees dan ook dit artikel: Blog ideeën voor schrijvers.

Waarover zou zijn (misschien ooit) wel eens een boek willen schrijven?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. Hier vooralsnog geen ambities om een boek te schrijven.

  1. Gelukkig is er ook nog meer dan genoeg om over te bloggen. 🙂

 2. Mijn blogpost samenvoegen heb ik wel eens aan gedacht maar ben er niet echt mee bezig.

  1. Daar heb je genoeg leuke blogs al voor geschreven, dus wie weet!

 3. zegt:

  Oei, nu breng je mijn toch al bestaande boekschrijfkriebels weer harder aan het kriebelen. Ik heb wel wat ideeën (combinatie van tips die jij hier geeft), maar die durf ik nog niet hardop te zeggen of openbaar op te schrijven, want ja, bang dat iemand anders er met mijn idee vandoor gaat voor ik het uit kan voeren:).

  1. Ai, dan moet je er misschien toch iets mee gaan doen, het kriebelt niet voor niets zo, en nu nog weer harder. 🙂
   Gelijk heb je hoor, het is ook niet aan te raden om er al te veel over te zeggen als je nog niet concreet bezig bent. Nog los van of iemand je idee in zou pikken is het ook niet fijn als mensen telkens gaan vragen ‘hoe het nou met je boek is en of-ie al af is…’ terwijl jij nog aan het twijfelen en brainstormen met jezelf bent.
   Eerst voor jezelf helder krijgen of je er wat mee wilt, en zo ja wat precies en in welke vorm/uitvoering.

Reacties zijn gesloten.